…Συνθέτει το παζλ των τεράστιων επιτευγμάτων για την πιο επιτυχημένη ομάδα

Πουγιόλ, Τσάβι, Βαλντές, Ινιέστα, Μέσι. Τι κοινό έχουν αυτοί οι παίκτες εκτός του ότι παίζουν μαζί στη Μπαρτσελόνα; Είναι κατά σειρά και οι αρχηγοί της. Όταν το περιβραχιόνιο δεν βρίσκεται στο χέρι του εμβληματικού αρχηγού της ομάδας και μεγαλύτερου ηλικιακά, του Κάρλες Πουγιόλ, επειδή απουσιάζει, περνάει ιεραρχικά στους υπόλοιπους τέσσερις.
Το προηγούμενο Σάββατο, στο Μπαλαΐδος του Βίγκο, η Μπάρτσα αντιμετώπισε τη Θέλτα στο πλαίσιο της 29ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Πουγιόλ έχει πρόσφατα χειρουργηθεί στο γόνατο και απουσίαζε, ο Τσάβι ήταν και αυτός τραυματίας, ο Βαλντές ήταν τιμωρημένος και ο Ινιέστα δεν ξεκίνησε βασικός και παρακολούθησε την έναρξη του αγώνα από τον πάγκο.
Κατά συνέπεια, το περιβραχιόνιο πέρασε στο μπράτσο του πέμπτου αρχηγού της ομάδας και καλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου, του ανθρώπου που έχει κατακτήσει 4 χρυσές μπάλες και έχει καταρρίψει σχεδόν όλα τα ρεκόρ σκοραρίσματος που ιστορικά έχουν υπάρξει. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο αγώνα, ο Μέσι κατάφερε κάτι ακατόρθωτο μέχρι το προηγούμενο Σάββατο: Να σκοράρει σε μία σεζόν τουλάχιστον ένα γκολ εναντίον όλων των ομάδων του πρωταθλήματος!
Στο 64ο λεπτό του αγώνα, ο Τιάγκο άφησε τη θέση του στον Αντρές Ινιέστα. Τότε ο Μέσι τον πλησίασε και χωρίς να είναι υποχρεωμένος από κανένα κανονισμό, του παραχώρησε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το έκανε με απόλυτη φυσικότητα, βιαστικά, χωρίς να θέλει να χάσει την συγκέντρωσή του στο παιχνίδι που εκείνη τη στιγμή ήταν ισόπαλο. Το έκανε με ένα τρόπο που εξέπληξε ακόμα και τον ίδιο τον επί χρόνια συμπαίκτη και φίλο του.
Είναι κι αυτή μια μικρή λεπτομέρεια που συνθέτει το παζλ των τεράστιων επιτυχιών αυτής της ομάδας, της πιο επιτυχημένης του 21ου αιώνα. Γιατί σε αντίθεση με όσους πιστεύουν πως οι ομάδες χτίζονται με το χρήμα, το δέσιμο των παικτών, οι σχέσεις αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης δεν διαμορφώνονται μέσα από τους τυπικούς κανόνες ενός εσωτερικού κανονισμού, αλλά μέσα από την ίδια τη διαμόρφωση των χαρακτήρων των ποδοσφαιριστών, τη διάπλασή τους από τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα.
Έτσι, η σοβαρότερη επένδυση που ακόμα και σήμερα κάνει η Μπαρτσελόνα, δεν είναι οι ηχηρές μεταγραφές της -αν και αυτές δεν λείπουν- αλλά η επένδυση και αφοσίωση σε ένα παραγωγικό μοντέλο που αναπτύσσει ισομερώς τον ποδοσφαιριστή και τον άνθρωπο.

Ν. Καραμάνος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!