Δεύτερο κούρεμα για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μετά την απαγόρευση να συμμετάσχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

Υπηρετώντας ένα καλά οργανωμένο σχέδιο υποτίμησης και υποβάθμισης όλων των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως η ασφάλιση / περίθαλψη / πρόνοια, η τρόικα εξωτερικού διέταξε την απαγόρευση συμμετοχής ασφαλιστικών Ταμείων Δημοσίου Δικαίου στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των 4 συστημικών τραπεζών, που ξεκίνησαν με την Alpha Bank (την περασμένη Δευτέρα) και θα συνεχιστούν με την Εθνική Τράπεζα.
Η διαταγή, μάλιστα, εφαρμόστηκε από την τρόικα εσωτερικού απαρέγκλιτα, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να μεταφράσουν από τα αγγλικά στα ελληνικά το… φιρμάνι, καθώς λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή φορέων στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank, εστάλη επιστολή του υπουργού Οικονομικών στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (όχι όμως και στα Ταμεία), με βάση την οποία η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη δικαιολογία ότι τα Ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης(!) Ακολούθως, το… βρόμικο έργο της ενημέρωσης των Ασφαλιστικών Ταμείων ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας.

Οργανωμένο έγκλημα
dromos 08Το θέμα λαμβάνει πλέον διαστάσεις οργανωμένου εγκλήματος απέναντι στη δημόσια ασφάλιση. Τα Ταμεία έχασαν ήδη περί τα 7,3 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους από το περσινό PSI και τώρα θα «κουρευτεί» για δεύτερη φορά η περιουσία τους, χωρίς καν να τους δοθεί η ευκαιρία, εάν και εφόσον είχαν τα λεφτά, να τα επενδύσουν στις τράπεζες όπου διατηρούν μετοχές.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει με την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, στην οποία τα περισσότερα Ταμεία κατείχαν παραδοσιακά μετοχές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ (ομοσπονδία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία), οι ασφαλιστικοί φορείς κατέχουν το 16% των μετοχών της Εθνικής, και με το μέτρο 1/10 που έχει οριστεί για την ανακεφαλαιοποίηση, σημαίνει ότι η συμμετοχή των Δημόσιων Οργανισμών στο νέο μετοχικό της ΕΤΕ θα περιοριστεί μόλις στο 1,6%.
Η ΠΟΠΟΚΠ, μάλιστα, επισημαίνει ότι με βάση τις ονομαστικές αξίες από το περσινό PSI, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχασαν 53,5% της αξίας τους, που αντιστοιχεί σε 11,92 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ, Θαν. Καποτά «αν λάβουμε υπ’ όψιν μας τις τιμές διαπραγμάτευσης των νέων (κουρεμένων) ομολόγων λήξεως 2023-2042 οι πραγματικές απώλειες είναι της τάξεως του 53%-65% της νέας ονομαστικής αξίας», ενώ σημείωσε πως η ληστεία είναι πολλαπλή καθώς «υπάρχουν και οι τεράστιες απώλειες σε τόκους που πριν το PSI ανέρχονταν σε 700 με 800 εκατ. ευρώ και τώρα δεν ξεπερνούν τα 120 με 160 εκατ. ευρώ».
Με απλά λόγια, τα Ταμεία εξαναγκάζονται να πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματά τους, που είχαν ως μέτοχοι των τραπεζών, χάνοντας τη θέση που είχαν (ως ποσοστό μετοχών) στο μετοχικό κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό έχουν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Μαίρη Ευθυμιάτου

Το ΙΚΑ βρήκε τη… λύση
Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ ως λύση ανάγκης για να περιοριστεί η χασούρα από τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ταμείου στην ανακεφαλαιοποίηση (κυρίως της ΕΤΕ), πρότεινε να μεταβιβαστεί μέρος των δικαιωμάτων της Εθνικής που έχουν στην κατοχή τους τα Ταμεία, στην ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών. Η διαδικασία θα έχει ως αποτέλεσμα την «ανταλλαγή» των δικαιωμάτων με μερίδα του μεικτού αμοιβαίου κεφαλαίου της ΑΕΔΑΚ, τα οποία μελλοντικά μπορούν να προσφέρουν κάποιες αποδόσεις στο Ταμείο. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν τα δικαιώματα με πολύ χαμηλά έσοδα.
Ήδη, η Διοίκηση του ΙΚΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε διάθεση, στην ΑΕΔΑΚ, μέρους των 3.300.000 δικαιωμάτων που κατέχει.
Αντίστοιχα, το ΙΚΑ θα πάρει μερίδα στην ΑΕΔΑΚ με το ρευστό που θα αποκομίσει από την πώληση. Η ΑΕΔΑΚ, καθώς είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού (και όχι Δημοσίου όπως τα Ταμεία) Δικαίου, μπορεί να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!