Αρχική κοινωνία Λευκές πεταλούδες για τα θύματα τροχαίων εγκλημάτων

Λευκές πεταλούδες για τα θύματα τροχαίων εγκλημάτων

Συμβολική κινητοποίηση υπενθύμισε ότι πίσω από τις στατιστικές υπάρχουν άνθρωποι

 
Λευκές πεταλούδες στη μνήμη νέων ανθρώπων που χάθηκαν σε «τροχαία εγκλήματα» ζωγράφισαν συγγενείς και φίλοι των θυμάτων στα σημεία που σημειώθηκαν τα τροχαία στην Εγνατία Οδό, στη Θεσσαλονίκη. Η συμβολική αυτή κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που πήρε ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης σε σχέση με τα τροχαία που τα χαρακτηρίζει ως «εγκλήματα» και όχι ατυχήματα.
Όπως αναφέρει και ο Σύλλογος, «όταν ο αριθμός θανάτων και τραυματισμών είναι στατιστικά προβλέψιμος, προβλέψιμη είναι η αναλογία κατά χώρο που θα συμβούν, η αναλογία κατά κατηγορία χρηστών του οδικού δικτύου, η αναλογία κατά ηλικία, κατά κατηγορία οχημάτων κ.λπ. Όταν τα αίτια (και το profile των δραστών) έχουν καταγραφεί και αναλυθεί, όταν όλα τα στοιχεία αυτών των εγκλημάτων εκτός από το ονοματεπώνυμο των θυμάτων είναι εκ των προτέρων γνωστά, δεν θα μιλάμε για “ατύχημα”».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1.300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους το 2009 και υπερδιπλάσιοι τραυματίστηκαν βαριά. Αν δεν υπάρξει μια διαφορετική πολιτική, το 2030 ο αριθμός προβλέπεται να φτάσει τους 2.400.000 το χρόνο, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες.
Η ανατροπή αυτής της κατάστασης προϋποθέτει, σύμφωνα με τον Σύλλογο, την ύπαρξη ισχυρών κινήσεων, ανεξάρτητων από το κράτος, που θα αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια και θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους.
Οι λευκές πεταλούδες έρχονται, λοιπόν, να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σε τροχαία εγκλήματα και κυρίως να ενεργοποιήσουν τη συνείδηση των πολιτών σχετικά με την εγκληματική πολιτική που ακολουθείται στους ελληνικούς δρόμους με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των τροχαίων. Η συμβολική κινητοποίηση ήρθε ακόμη να υπενθυμίσει ότι τα τροχαία δεν αφορούν αριθμούς σε στατιστικές, αλλά πρόσωπα. «Τα ίχνη των λευκών πεταλούδων δεν πρέπει, έτσι, να σβηστούν για να επαναφέρουν ένα πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα το οποίο καθημερινά ξεχνάμε χωρίς, όμως, να μας “ξεχνάει” αυτό».
 
Λευτέρης Αρβανίτης
Σχόλια

Exit mobile version