Αρχική πολιτική Λείπουν οι ΜΕΘ

Λείπουν οι ΜΕΘ

Μια βασική παράμετρος που θα καθορίσει τη μάχη κατά του κορωνοϊού θα είναι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Αυτές θα είναι άλλωστε και η δομή που θα καθορίσει το πόσο θανατηφόρος θα αποδειχθεί ο κορωνοϊός για τη χώρα μας. Οι αριθμοί αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικοί είναι.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία ποσοστό 3-5% των ασθενών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχειά του ΕΟΔΥ, αφού μέχρι τις 20 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 495 κρούσματα εκ των οποίων 20 (4%) να αφορούν ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ –μάλιστα με τις περισσότερες από αυτές ήδη κατειλημμένες από άλλα περιστατικά–, με τις 224 να βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής, εκεί δηλαδή που βρίσκεται ή καταφθάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των σοβαρών περιστατικών και κάτω από κανονικές συνθήκες καλούνται να περιθάλψουν 6 εκατομμύρια πολιτών (από Αττική, γύρω περιοχές και νησιά). Το σύνολο των 557 κλινών αντιστοιχίζεται με 6 κλίνες ανά 100.000 πολιτών, τη στιγμή που στην Ιταλία και την Ισπανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,5 και 9,7 ανά 100.000 πολιτών, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 29,2.

Με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές θα έπρεπε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας να υπάρχουν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αν η Ελλάδα βρισκόταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΕΘ.

Με βάση τα παραπάνω δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η περισσή άνεση με την οποία κάνουν δηλώσεις και συστήνουν στην κοινωνία να επιδείξει αίσθημα ατομικής και συλλογικής πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη. Πρώτη του μέριμνα θα έπρεπε να είναι η άμεση και σημαντική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του απαραίτητου εξοπλισμού (αναπνευστήρες, εξωσωματική κυκλοφορία) για τη φροντίδα των σοβαρών κρουσμάτων του κορωνοϊού, μαζί με προσλήψεις προσωπικού ιατρικού, νοσοκομειακού κ.λπ., άμεσα και όχι σε μικρές ελεγχόμενες δόσεις. Δεν μπορούν να αρκούνται στις 50 κλίνες που «επίταξαν» από τα ιδιωτικά κέντρα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν παίξει τον ρόλο που τους αναλογεί, ούτε και να διαφημίζουν τους επιχειρηματίες που δώρισαν 80 αναπνευστήρες.

Αυτή τη στιγμή ο στόχος θα έπρεπε και πρέπει να είναι το σύστημα Υγείας να έχει τόσες κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό ώστε να μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες στη φάση της μεγάλης έξαρσης του ιού, η οποία είναι μπροστά μας.

Σχόλια

Exit mobile version