Αρχική κοινωνία Κυβέρνηση και Eldorado επιβεβαιώνουν τις προθέσεις τους

Κυβέρνηση και Eldorado επιβεβαιώνουν τις προθέσεις τους

Μετά από δύο μήνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε επιτέλους ότι ετοιμάζεται νέα σύμβαση του Δημοσίου με την Eldorado Gold / Eλληνικός Χρυσός. Ο κ. Χατζηδάκης είπε στο Reuters: «Θέλουμε να προχωρήσουμε με μια σύμβαση η οποία από τη μία πλευρά θα στέλνει ένα φιλικό για τις επιχειρήσεις μήνυμα και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερα μεταλλευτικά δικαιώματα (royalties) και ξεκάθαρη περιβαλλοντική προστασία για την περιοχή σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις. Αυτό που είπαμε στην Eldorado Gold είναι ότι δεν θέλουμε να καθυστερήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις προτάσεις που θα παρουσιάσουν. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με όποιο κόστος».

Επιβεβαίωση πρώτη λοιπόν: Όλα είναι στον αέρα και πάμε για νέα σύμβαση.

Επιβεβαίωση δεύτερη: Η νέα σύμβαση δεν θα περιλαμβάνει τη μεταλλουργία χρυσού, που ο αρμόδιος υπουργός δεν αναφέρει καθόλου. Η καθετοποιημένη παραγωγή καθαρών μετάλλων που ήταν «απαραίτητη προϋπόθεση» της εκμετάλλευσης, «δικαιοπρακτικό θεμέλιο» της σύμβασης, στρατηγικός στόχος, εθνική επιδίωξη και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, έχει πλήρως εγκαταλειφθεί. Φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο δεν θα υπάρχουν και ο κ. υπουργός σκέφτεται να αυξήσει τα royalties (μεταλλευτικά τέλη). Τα royalties παγκοσμίως, όπου προβλέπονται, δεν είναι παρά ένα μικρό συμπλήρωμα της φορολογίας και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστούν. Ο πήχης των οικονομικών προσδοκιών από την υποτιθέμενη «επένδυση» της Eldorado χαμηλώνει διαρκώς.

Επιβεβαίωση τρίτη: Ουδεμία αναφορά γίνεται στην ισχύουσα –κουρελιασμένη– έγκριση περιβαλλοντικών όρων της «επένδυσης», αφού προφανώς θα γίνει νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη είναι ένα «δωράκι» του υπουργού προς τον CEO της Eldorado Τζορτζ Μπερνς που προσπαθεί απεγνωσμένα να πουλήσει την εταιρεία του.

Επιβεβαίωση τέταρτη: Ο κ. Μπερνς θεωρεί ότι η «επένδυση που απομένει να γίνει» είναι μόνο η αποπεράτωση των Σκουριών.

Επιβεβαίωση πέμπτη: Η εταιρεία αναζητεί «επενδυτή» για ολική εξαγορά ή joint-venture. Εκτιμούμε ότι επιδιώκει το πρώτο, μένει να επιβεβαιωθεί.

Επιβεβαίωση έκτη, από το αρχείο της παρουσίασης του κ. Μπερνς: Οι πρόσφατες άδειες στην Ελληνικός Χρυσός δεν επαρκούν για την επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, το οποίο παραμένει σε καθεστώς συντήρησης.

Επιβεβαίωση έβδομη, από την ίδια παρουσίαση: Επίσημα πλέον ανακοινώνεται η αύξηση της παραγωγής της Ολυμπιάδας στους 650.000 τόνους το χρόνο, κατά παράβαση της ΑΕΠΟ, με επεξεργασία στο υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού. Οι μόνιμοι χειροκροτητές της εταιρείας το παρουσιάζουν σαν κάτι καλό (ανεβάζει τον πήχη η Eldorado Gold). Στην πραγματικότητα είναι μια ακόμα επιβεβαίωση του ότι δεν θα γίνει ούτε η μεταλλουργία ούτε το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και ο επιπλέον χρυσός που θα εξορύσσεται θα εξάγεται χωρίς να αφήνει κανένα έσοδο στη χώρα. Με τη σύμφωνη γνώμη προφανώς της κυβέρνησης.

Πηγή: antigoldgr.org

Σχόλια

Exit mobile version