Αρχική κοινωνία εργασία «Κρυφές» εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο

«Κρυφές» εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο

Στις 24 Νοέμβρη ψηφίζουν οι μηχανικοί

Με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να μην γνωρίζει καν ότι γίνονται εκλογές, οι μηχανικοί καλούνται στις 24 Νοέμβρη να αναδείξουν τη νέα διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ απαξιώθηκε στη συνείδηση των μηχανικών, καθώς μετατράπηκε σε ένα μηχανισμό υλοποίησης των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος των μηχανικών, ειδικά στη μνημονιακή περίοδο. Πλέον, η μνημονιακή διακυβέρνηση στοχεύει στη δραματική συρρίκνωση έως και διάλυση του ΤΕΕ. Βέβαια, υπό άλλους πολιτικούς συσχετισμούς το ΤΕΕ θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας των μηχανικών, καθώς και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το πέπλο σιωπής που καλύπτει τις εκλογές του ΤΕΕ αποτελεί επιλογή των μνημονιακών δυνάμεων που επιδιώκουν χαμηλή συμμετοχή, ώστε μέσω της κινητοποίησης των πελατειακών μηχανισμών τους να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τη διοίκηση του ΤΕΕ.
Κι ενώ στις εκλογές αυτές θα μπορούσε να εκφραστεί η αντιμνημονιακή διάθεση των μηχανικών και να αλλάξουν οι συσχετισμοί, η Αριστερά για μία ακόμη φορά παρουσιάζεται πολυδιασπασμένη. Τέσσερις τουλάχιστον παρατάξεις προέρχονται από το χώρο αυτό. Η Πανεπιστημονική (που εκφράζει τον πέριξ του ΚΚΕ χώρο), η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών (παράταξη με ιστορική και αγωνιστική διαδρομή που συνδέει διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους), η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία-Εργαζόμενοι Μηχανικοί (που εκφράζει το μεγάλο τμήμα του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η νεοσύστατη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών.

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών: Το Επιμελητήριο σ’ Εμάς
Η παράταξη αυτή ιδρύθηκε πρόσφατα με στόχο να συσπειρώσει το δυναμικό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και κυρίως νεότερο κόσμο. Στη διακήρυξή της δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο: Αντιμνημονιακό κίνημα-επιβίωση των μηχανικών-παραγωγική ανασυγκρότηση. Τονίζεται η αναγκαιότητα ενός νέου ΤΕΕ, με διαφάνεια και δημοκρατία, σε ρήξη με το ΤΕΕ των παρασκηνίων και της διαπλοκής.
Σε ένα ενδιαφέρον κείμενο που έχει δημοσιοποιήσει η παράταξη με τίτλο Τι ΤΕΕ θέλουμε, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα.
• «Θέλουμε ένα ΤΕΕ αυτόνομο, στο πλάι της κοινωνίας. Ένα ΤΕΕ που θα υπερασπίζεται την επιστήμη και το επάγγελμα του μηχανικού, θα προωθεί τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη των μελών του, θα παρεμβαίνει με τεκμηριωμένες προτάσεις.
• Θέλουμε ένα ΤΕΕ δημοκρατικό, με δομές ανοιχτές που εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή και εμπλέκουν όλους τους μηχανικούς στις μεγάλες αποφάσεις που τους αφορούν.
• Θέλουμε ένα ΤΕΕ παραγωγικό, το οποίο αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και εμπειρία των μελών του θα δρα πρωτοποριακά και υποστηρικτικά για την κοινωνική-οικονομική-περιβαλλοντική συγκρότηση της χώρας.
• Θέλουμε ένα ΤΕΕ επιθετικό, που θα ορθώνει έναν λόγο τεκμηριωμένο απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που στη σημερινή συγκυρία καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
• Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα αξιοποιεί μεγάλο μέρος των νέων μηχανικών και θα λειτουργεί ως μέσο ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος στο εξωτερικό.  
• Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα βροντοφωνάξει ότι η υποβάθμιση της Παιδείας και η στοχοποίηση και ο διωγμός των επιστημόνων, είναι απειλή για την ενότητα της χώρας, την ασφάλεια των πολιτών της, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό της».

Χρήστος Παναγής

Σχόλια

Exit mobile version