Την περασμένη Κυριακή στη Ρόδο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση δεκάδων κατοίκων στη περίφημη «Ροδιακή Έπαυλη». Αιτία η σχεδιαζόμενη κοπή περίπου 30 δέντρων, στον περιβάλλοντα χώρο της Ροδιακής Έπαυλης. Όπως αναφέρει η Rodes Riches, «ξεκίνησε και ήδη ολοκληρώθηκε η κοπή έξι (6) υγιών δέντρων, ηλικίας άνω των 70 ετών έκαστο, με την επίκληση της ανάγκης δημιουργίας ενός άλλου έργου, της αποκατάστασης του κτιρίου της Έπαυλης. Συγκεκριμένα κοπήκαν ένα (1) πεύκο, ένα (1) κυπαρίσσι, ένα (1) κοραλλόδεντρο (από τα ελάχιστα που υπάρχουν στο νησί), δύο (2) τεράστιοι φίκοι και μία (1) ραμυθιά (που αποτελεί προστατευμένο είδος και φυτρώνει σχεδόν αποκλειστικά στη Ρόδο), με την αιτιολογία ότι “α) Κάποια δέντρα βρίσκονται πολύ κοντά στο κτίριο της Ροδιακής Έπαυλης και οι ρίζες τους έχουν εισέλθει μέσα σ’ αυτό, μέσω των σωληνώσεων των αποχετεύσεων αλλά και στη θεμελίωση των τοίχων του, δημιουργώντας σοβαρά στατικά προβλήματα και β) Οι ρίζες των δέντρων που βρίσκονται κοντά στη σκάλα που οδηγεί στο κάτω επίπεδο του περιβάλλοντα χώρου λόγω των πιέσεων που ασκούσαν στον παρακείμενο τοίχο αντιστήριξης οδήγησαν στην πτώση του”…»

Να σημειωθεί πως τα δέντρα κόβονται με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…

Ωστόσο οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν θεωρούν, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ομάδας πρωτοβουλίας, ότι «το φυσικό περιβάλλον δεν είναι ανεξάρτητο από το κτίριο-μνημείο αλλά βρίσκεται σε άρρηκτη σχέση μαζί του και το συμπληρώνει. Και τα δύο αποτελούν ένα ενιαίο μνημειακό σύνολο, αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ροδιακή Έπαυλη… Για άλλη μια φορά τονίζουμε και ζητάμε από τον Δήμο Ρόδου να υπάρξει ενημέρωση για τη συνολική μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου. Το αίτημα θα υποβληθεί και εγγράφως. Για τέτοιου είδους έργα που αφορούν εμβληματικά κτίρια-μνημεία στο  κέντρο της πόλης μας πρέπει αν υπάρχει ενημέρωση εξ αρχής και όχι να βλέπουμε το έργο κατά την εκτέλεσή του ή και στο τέλος…»

Η ιστορία της Ροδιακής Έπαυλης θεωρείται πως ξεκινά στις αρχές του 18ου αιώνα. Στο προϋπάρχον κτίριο της Τουρκοκρατίας έγιναν όμως σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις από τον Florestano Di Fausto, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1925 και η έπαυλη έγινε κατοικία του Ιταλού Διοικητής των Δωδεκανήσων. Αρχικά του Μario Lago και στη συνέχεια του σκληροπυρηνικού Cesare Maria De Vecchi. Στην έπαυλη φιλοξενήθηκε και ο Βασιλιάς Vitorio Emmanuelle-ΒιττόριοΕμμανουέλε. Με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, παραχωρήθηκε στον οργανισμό ο οποίος διαχειριζόταν τα ακίνητα της βασιλικής οικογένειας. Από το 1960 παραχωρήθηκε για χρήση στον Δήμο Ροδίων και λειτούργησε ως πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη και ωδείο, ενώ το άλσος λειτούργησε ως δημοτικό πάρκο. Το 1988 στη Διάσκεψη Κορυφής της Ρόδου στην Έπαυλη φιλοξενήθηκε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου και οριστικοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της συνόδου. (πληροφορίες από τη Δημοκρατική της Ρόδου)

Όλοι συμφωνούν για την αποκατάσταση της Έπαυλης που έχει πια παραχωρηθεί στον Δήμο και του Πάρκου, ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες πιστεύουν πως η κοπή των δέντρων δεν ήταν καθόλου αναγκαία.

Στις 25/06/2020, δώδεκα πολίτες της Ρόδου υπέβαλαν αίτηση στον Δήμο ζητώντας:

  1. Να προσδιοριστεί, με χορήγηση τοπογραφικού σχεδιαγράμματος, επακριβώς η θέση των δέντρων που πρόκειται να κοπούν ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς την ταυτότητά τους
  2. Να χορηγηθεί αντίγραφο της μελέτης, έκθεσης αυτοψίας, τεχνικής έκθεσης ή όποιου άλλου εγγράφου από το οποίο να προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι η κοπή των συγκεκριμένων δέντρων είναι η μόνη δυνατή και τεχνικά εφικτή λύση για την αποκατάσταση του κτιρίου και του τοίχου αντιστήριξης καθώς και ότι αναζητήθηκε εναλλακτική λύση και δεν βρέθηκε,
  3. Έγγραφο της ΔΕΥΑΡ που να βεβαιώνει την εισχώρηση ριζών στις σωληνώσεις των αποχετεύσεων και την επικινδυνότητα από την κατάσταση αυτή και
  4. Να μην κοπεί κανένα δέντρο αν πρώτα δεν χορηγηθούν τα αιτούμενα από εμάς έγγραφα και πληροφορίες.

Οι ίδιοι τονίζουν: «Όλοι θέλουμε την αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης (ποιος άλλωστε λογικός άνθρωπος θα ήθελε ένα μνημείο σε τέτοιο χάλι και ένα πάρκο-σκουπιδότοπο) και χαιρόμαστε που επιτέλους φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όλοι υποστηρίζουμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση ενός μνημειακού χώρου που θα είναι ξανά στολίδι στην πόλη μας και με σκοπό να εξυπηρετήσει τις πολιτιστικές ανάγκες του νησιού μας…»

Ήδη δημιουργήθηκε η Ομάδα «Πολίτες για μια πράσινη Ρόδο» με σκοπό να προστατεύσει και να βοηθήσει την ανάπτυξη του Πράσινου στη Ρόδο. Αφορμή για τη δημιουργία της στάθηκε η συνεχής κατά το τελευταίο διάστημα κοπή δέντρων αλλά και άλλες επιβουλές εναντίον του πρασίνου. Ήδη τα μέλη της ομάδας στο facebook: www.facebook.com/groups/300540357956468 έχουν φθάσει τα 1600 μέσα σε λίγες μέρες, ενδεικτικό της σημασία που δίνουν οι πολίτες της Ρόδου.

Ας ελπίσουμε η κοπή των δέντρων να σταματήσει. Και μόνο οι φωτογραφίες που είδαμε, λένε περισσότερα από δεκάδες λόγια.

Εμείς θα είμαστε εδώ για να ενημερώνουμε και να στηρίζουμε…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!