Αρχική διεθνή Κοινοί εγκληματίες – σύντομα και με διεθνή βούλα;

Κοινοί εγκληματίες – σύντομα και με διεθνή βούλα;

Ακόμη και η υποψία της λογοδοσίας τρομοκρατεί τους γενοκτόνους και τους συνενόχους τους

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) είναι διαφορετικό από το Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο εκδικάζεται η προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία. Αν και τα δύο εδρεύουν στη Χάγη, το πρώτο διώκει πρόσωπα κατηγορούμενα για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίες κ.ο.κ., ενώ το δεύτερο είναι ένα από τα έξι ανώτατα όργανα του ΟΗΕ και εκδικάζει διαφορές μεταξύ χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού. Το ΔΠΔ δεν απολαμβάνει την καθολική και υποχρεωτική αναγνώριση που έχει το Διεθνές Δικαστήριο από την ίδρυσή του το 1946. Μέχρι σήμερα 124 κράτη έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 1998 για την ίδρυση του ΔΠΔ, αλλά τα 30 από αυτά δεν την έχουν επικυρώσει.

Τέσσερα εξ αυτών τελικά δήλωσαν επίσημα ότι δεν θα την επικυρώσουν ποτέ, κι ότι άρα η υπογραφή τους καθίσταται άνευ σημασίας: οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήδη από το 2002, το Σουδάν το 2008 και η Ρωσία το 2016. Κι έτσι έχει δημιουργηθεί ένα παράδοξο που ενισχύει την άποψη ότι το ΔΠΔ μεροληπτεί υπέρ της Δύσης και διώκει μόνο τους αντιπάλους της: η Ουάσιγκτον δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του, αλλά υποστηρίζει ενεργητικά τις διώξεις που αυτό ασκεί εναντίον όσων αντιτίθενται στις πολιτικές της! Ας σημειωθεί ότι η Κίνα, πολλές περιφερειακές δυνάμεις (Ινδία, Πακιστάν, Τουρκία, Ινδονησία κ.ά.) και δεκάδες ακόμη χώρες δεν υπέγραψαν εξαρχής τη σχετική συμφωνία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Αυτά όλα μάλλον τροποποιούνται από τη στιγμή που διέρρευσε ότι το ΔΠΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου, υπουργών του και στελεχών του ισραηλινού στρατού για συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα – μεταξύ άλλων, για τους ομαδικούς τάφους εκτελεσμένων αμάχων και υγειονομικών σε νοσοκομεία. Αυτή η πρόσφατη μακάβρια αποκάλυψη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους απρόθυμους δικαστές του ΔΠΔ να ασχοληθούν με την εξελισσόμενη γενοκτονία – όπως εδώ και μήνες τους ζητούσαν επίμονα μια σειρά χώρες και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με τις διαρροές, λοιπόν, εμπειρογνώμονες του ΔΠΔ εξετάζουν τις αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, ενώ οι εισαγγελείς του παίρνουν καταθέσεις από μάρτυρες. Αν αυτά ισχύουν, σύντομα θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις.

Aπειλούν θεούς και δαίμονες οι ΗΠΑ και το κατοχικό-γενοκτονικό κράτος μπροστά στο ενδεχόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης του Νετανιάχου και άλλων εγκληματιών πολέμου. Επάνω αριστερά: μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί οι δολοφονίες 14.624 παιδιών και βρεφών, ενώ χιλιάδες ακόμη παιδιά συγκαταλέγονται στους αγνοούμενους κάτω από τα βομβαρδισμένα ερείπια. Στο κέντρο, οι ένοχοι αγκαλιάζονται. Δεξιά, εκατοντάδες σοροί έχουν ανασυρθεί από τους μαζικούς τάφους που άφησε πίσω του ο κατοχικός στρατός αφού αιματοκύλησε και κατέστρεψε τα νοσοκομεία Νάσερ (στο Χαν Γιουνίς) και αλ-Σίφα (στην πόλη της Γάζας). Πολλές σοροί βρέθηκαν με δεμένα χέρια και πόδια, αναγκάζοντας κάποιους διεθνείς θεσμούς να βγουν από τη διαχρονική αφασία τους μπροστά στα ισραηλινά εγκλήματα… Κάτω, Εβραίοι επιζήσαντες και παιδιά επιζησάντων του Ολοκαυτώματος διαδηλώνουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στη γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα.

Η προοπτική δίωξης των γενοκτόνων προκάλεσε υστερία τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ουάσιγκτον. Η συμμορία του Νετανιάχου, εμβρόντητη για την… ιεροσυλία, άρχισε να κραυγάζει ενάντια στο ΔΠΔ. Ταυτόχρονα, τρομοκρατημένη, παρακαλούσε τον Μπάιντεν να παρέμβει. Πράγματι, ο μεν Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτό το ζήτημα», το δε Κογκρέσο ετοιμάζει… κυρώσεις εναντίον των δικαστών του ΔΠΔ στην περίπτωση που τολμήσουν να εκδώσουν «τέτοια επαίσχυντα και παράνομα εντάλματα»! Από κοντά και οι Δυτικοί «νομικοί και αναλυτές» εξηγούσαν ότι, εφόσον το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ, αυτό δεν δικαιούται να ασχολείται μαζί του. Γρήγορα ξέχασαν ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Πούτιν, παρόλο που ούτε η Ρωσία το αναγνωρίζει – τότε βέβαια οι ίδιοι «ειδήμονες» έλεγαν ότι αυτό είναι λεπτομέρεια, διότι η δικαιοδοσία του ΔΠΔ είναι οικουμενική!

Δολοφονική διαστροφή και ηθική συντριβή

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι διαρροές περί ενταλμάτων ενθαρρύνονται και από Δυτικές δυνάμεις – ως ένα μέσο για να συμμαζευτεί κάπως ο Νετανιάχου, που συνεχώς απειλεί ότι θα επιτεθεί άμεσα στη Ράφα. Η αλήθεια είναι ότι τα εγκλήματα της σιωνιστικής πολεμικής μηχανής είναι τόσα και τέτοια που οι διεθνείς δικαστές δεν θα εξιλεωθούν ποτέ για την πολύμηνη αδράνειά τους. Αρκεί ένα μόνο παράδειγμα, όχι το πιο αιματηρό, το οποίο όμως δείχνει ανάγλυφα τη δολοφονική διαστροφή που έχει ποτίσει αυτή τη μηχανή: πρόκειται για την αποκάλυψη του Ευρωμεσογειακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο ισραηλινός στρατός στέλνει τη νύχτα στο Νουσεϊράτ και άλλους καταυλισμούς προσφύγων drones με μεγάφωνα, από τα οποία ακούγονται φωνές γυναικών και παιδιών που ζητούν βοήθεια, καθώς και κλάματα μωρών – όποιος τρέξει να βοηθήσει, εκτελείται εν ψυχρώ από πυρά πολεμικών drones ή ελεύθερων σκοπευτών…

Αυτή είναι η ποιότητα των ισραηλινών νεοναζί, που αγανακτούν ακόμη και με την υπόνοια ότι μπορεί κάποτε να λογοδοτήσουν. Ίδια είναι και η ποιότητα των Δυτικών προστατών τους, οι οποίοι τώρα ετοιμάζονται να στείλουν στο πυρ το εξώτερο τους δικαστές που μέχρι προχθές εξυμνούσαν. Το τι τελικά θα πράξει το ΔΠΔ αφορά περισσότερο τους διεθνείς συσχετισμούς, και βέβαια το πόσο αυτοί επηρεάζονται από το κύμα αποτροπιασμού που συνταράσσει τις ΗΠΑ και άλλες Δυτικές δυνάμεις για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη (εδώ αξίζει να υποσημειωθεί, και ζητά εξήγηση, η απουσία μαζικών κινητοποιήσεων στις χώρες που διεκδικούν την ηγεμονία αυτού που αποκαλείται «παγκόσμιος Νότος»…). Στη συνείδηση πάντως των περισσότερων λαών, το κατοχικό κράτος και η ρατσιστική ιδεολογία του έχουν υποστεί μια συντριπτική ηθική ήττα.

Σχόλια

Exit mobile version