Με μεγάλες τυμπανοκρουσίες το επίσημο κέντρο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, δια του προέδρου του Κλάους Σβαμπ, παρεμβαίνει εν μέσω πανδημίας για να δώσει το σωστό τόνο στο οικονομικό γίγνεσθαι και τη χρόνια σερνόμενη κρίση. Μετά τις υποδείξεις για την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση» που διαφήμισαν πριν λίγα μόλις χρόνια, τώρα με τη «Μεγάλη Επανεκκίνηση» χρησιμοποιούν την πανδημία ως μέσο και υπόστρωμα για την εισαγωγή στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των επιτευγμάτων της «Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης». Δεν πρόκειται για εντελώς καινούργια πράγματα, αλλά για μια έκθεση απόψεων και πρωτοκόλλων ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενός άλματος του ασθμαίνοντος καπιταλιστικού συστήματος. Η πολλαπλή, εκτεινόμενη σε όλους τους τομείς κρίση, από οργανική γίνεται χρόνια και δύσκολα ξεκολλούν οι δείκτες από τη στασιμότητα και την πενιχρή ανάπτυξη. Γεγονότα που -μέσω οξύτατου ανταγωνισμού διαφόρων κέντρων- οδηγούν την παράταξη της παγκοσμιοποίησης στη Δύση να επιδιώκει μια επιτάχυνση τόσο στην εισαγωγή νέων μεθόδων όσο και κυρίως σε μια κοινωνική μοντελοποίηση και έναν εκτεταμένο έλεγχο ανθρώπων – κοινωνιών – λαών – περιοχών – ηπείρων – νευραλγικών τομέων και κλάδων – καινοτομιών – προϊόντων υλικών και άυλων. Μόνο που αυτή η εκτόξευση (τόσο ποθούμενη) έχει και τις προϋποθέσεις της: την ακόμα μεγαλύτερη άρνηση και επίθεση στον κόσμο της ζωντανής εργασίας και στους «αναχρονισμούς» που υπάρχουν από τη μέχρι σήμερα πολιτειακή συγκρότηση κρατών και χωρών, κοινωνιών και τρόπων ζωής, δικαιωμάτων και όρων εργασίας, όρων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης συνολικά και περιορισμών στο τμήμα αυτό των πληθυσμών που θα μετέχουν της κοινωνικής-πολιτειακής ζωής. Ένα τεράστιο τεχνολογικό απαρτχάιντ στήνεται και τεράστιας κλίμακας αλλαγές πρέπει να προωθηθούν χρησιμοποιώντας ως επιταχυντή την πανδημία.
Στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τις βασικές πλευρές του νέου πονήματος «Η Μεγάλη Επανεκκίνηση» των Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab) και Τιερί Μαλερέ (Thierry Malleret), συνεχίζοντας την προσπάθεια για μελέτη και κατανόηση των προωθούμενων ρυθμίσεων. Είναι αναγκαίος ένας λόγος με επιχειρήματα απέναντι σε αυτή την επίθεση που γίνεται στο όνομα της διάσωσης της ανθρωπότητας, την ώρα που πρόκειται για τη συγκάλυψη στη διαιώνιση ενός συστήματος κοινωνικών σχέσεων που πρέπει να ξεπεραστεί. Η μεγάλη Υπέρβαση αφορά τη μετάβαση όχι στις δυστοπίες που προαναγγέλλουν οι σχεδιασμοί αλλά σε ένα νέο σύστημα κοινωνικών σχέσεων με άλλες προτεραιότητες και άλλες αξίες. Ακόμα δημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο για τα ίδια θέματα της Ινδής διανοούμενης και ακτιβίστριας, Βαντάνα Σίβα, όπως και μια μικρή παρουσίαση για το ψηφιακό άλμα της Κίνας με αφορμή την πανδημία.
Ο Δρόμος έχει ασχοληθεί συστηματικά με τέτοιες πλευρές της ζωής, της οικονομίας και του παραγωγικού συστήματος. Ενδεικτικά είναι μια σειρά αφιερώματα όπως: «Παγκοσμιοποίηση 4.0 και ψηφιακός καπιταλισμός», φύλλο 441, 8/2/2019, «Industry 4.0 και τεχνολογικοί ανταγωνισμοί», φύλλο 403, 14/4/2018, «Ψηφιακός έλεγχος, κοινωνίες υπό επιτήρηση», φύλλο 346, 11/2/2017 κ.α. Για όσους θέλουν να δουν πιο επισταμένα ορισμένες πλευρές του ζητήματος, συστήνουμε το αξιόλογο και πολύ ενημερωμένο βιβλίο του Δημήτρη Α. Τραυλού – Τζανετάτου, «Το εργατικό δίκαιο στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ψηφιοποίηση, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη», εκδόσεις Σάκκουλα, 2019. Στον Δρόμο θα βρείτε αποσπάσματα και παρουσιάσεις του βιβλίου αυτού. Ενδεικτικά δείτε: «Το εργατικό δίκαιο στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», φύλλο 461, 29/6/2019 και «Ψηφιακός καπιταλισμός και μετακαπιταλιστικές τεχνοουτοπίες», φύλλο 441, 9/2/2019.
Η πανδημία και οι ορέξεις του μπλοκ της παγκοσμιοποίησης για μια «Μεγάλη Επανεκίνηση»
Η παγκοσμιοποιητική ατζέντα του Μπίλ Γκέιτς και η αντίσταση στον πόλεμο κατά της ζωής