«Επειδή ο θεός είναι υπέρ της ίσης διανομής των αγαθών, ο θεός είναι Μαοϊκός. Συλλάβετέ τον!» (Χιμανσού Κουμάρ, Ινδός ακτιβιστής).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) είναι ένας από τους απογόνους του ΚΚΙ (Μαρξιστικού-Λενινιστικού) που είχε ηγηθεί της εξέγερσης των Ναξαλιτών και είχε υποστεί ισχυρά πλήγματα από τις κρατικές δυνάμεις το 1967-‘69. To KKI (Mαοϊκό) προέρχεται από συγχώνευση του Μαρξιστικού Κομμουνιστικού Κέντρου που δρούσε στις πολιτείες Τζαρκάντ και Μπιχάρ και της Ομάδας Λαϊκού Πολέμου που είχε μεγάλη λαϊκή υποστήριξη στην Άντρα Πραντές μέχρι το 2006 που αναδιπλώθηκε με σοβαρές απώλειες.

Σήμερα, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός δραστηριοποιείται στις 15 από τις 29 πολιτείες της Ινδίας, «τον Μαοϊκό Κόκκινο Διάδρομο που εκτείνεται από τα σύνορα με το Νεπάλ κατά μήκος της ανατολικής πλευράς της Ινδίας ώς τη νότια πολιτεία της Άντρα Πραντές», σύμφωνα με το Institute of Conflict Management, το οποίο διαπιστώνει ότι «η ενδυνάμωσή του είναι άμεσο αποτέλεσμα των ακραίων παρεμβάσεων σε ζητήματα δικαιωμάτων γης, φτώχειας και οικονομικής στέρησης. Οι Μαοϊκοί εντάχθηκαν και σε ένα βαθμό υποκίνησαν τις διαμαρτυρίες ενάντια στην απόκτηση της γης για την Ειδική Οικονομική Ζώνη του Νάντιγκραμ (2007) και την εξέγερση στο Σινγκούρ (2008) που ανάγκασε τον όμιλο ΤΑΤΑ να μεταφέρει αλλού την κατασκευή ενός εργοστασίου αυτοκινήτων. Οι Μαοϊκοί τακτικά οργανώνουν διαμαρτυρίες για την αύξηση της τιμής του ρυζιού».

Το ΚΚΙ (Μαοϊκό) βασίζεται στους ιθαγενείς λαούς. Στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και αντιμάχεται τις τοπικές κυβερνήσεις και τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικού) που συμμετέχει στο σύστημα εξουσίας.

Ο ΓΓ του ΚΚΙ (Μαοϊκό) Μουπάλα Λαξμάν Ράο, γνωστός ως «Γκαναπάτι», ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Ινδία, δήλωσε πρόσφατα: «Μας επιτίθενται γιατί θέλουν ν’ αρπάξουν τον πλούτο της χώρας ανεμπόδιστα και γιατί φοβούνται τη γρήγορη ανάπτυξη του μαοϊκού κινήματος και την αυξανόμενη επιρροή του σε ένα σημαντικό ποσοστό του ινδικού πληθυσμού» (περιοδικό «Όπεν»).

«Εάν ο στρατός, οι ειδικές δυνάμεις, οι παραστρατιωτικοί και η αστυνομία ήξεραν πώς να κάνουν κοινοτική δουλειά, να βάζουν τις γυναίκες επικεφαλής, με σεβασμό, σε όλες τις σημαντικές εργασίες, εάν βοηθούσαν στο σκάψιμο των καναλιών, στο όργωμα, στη διανομή των προϊόντων, στην ανέγερση ιατρικών κέντρων, εάν τετραπλασίαζαν τις κατώτατες αμοιβές, προστάτευαν τη γη των φυλών και τους ανθρώπους από τους εργολάβους και την αστυνομία, τότε οι Μαοϊκοί θα περίσσευαν. Γιατί ακριβώς αυτά κάνουν οι Μαοϊκοί για πάνω από 25 χρόνια…» (Τρέβορ Σέλβαμ, «Αντιρεύματα»).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!