Καθημερινά σε όλη την χώρα απλώνονται δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για το Μακεδονικό. Δείγμα της λαϊκής αντίθεσης προς την συμφωνία των Πρεσπών και την κατάφωρη παράκαμψη της Δημοκρατίας στον τόπο μας.
Μια κυβέρνηση απομονωμένη από τον λαό
«Από 1.000.000 διαδηλωτές πήγαμε στους 100.000 και τώρα στους 4.000. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός σπάει τα στερεότυπα». Αυτή η δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά είναι η νέα επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης για το Μακεδονικό πλάι στους πανηγυρισμούς για την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες. Σκοπός τους είναι να απαξιώσουν την κριτική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για τη συμφωνία και να εμπεδώσουν τα τετελεσμένα της πολιτικής τους επιλογής – μια πολιτική επιλογή για την οποία δεν ρώτησαν ποτέ τον ελληνικό λαό. Συνεχίζουν να αποφεύγουν κάθε συζήτηση για Δημοψήφισμα, δηλαδή για μια δημοκρατική διέξοδο, πιστεύοντας ότι μέσα σε ένα περιβάλλον, διχασμού, έντασης, παραπληροφόρησης –και με το καλοκαίρι να έχει έρθει– οι αντιδράσεις θα κοπάσουν ή θα εκφυλιστούν και δεν θα μπουν εμπόδια στα επόμενα βήματα της συμφωνίας αυτής. Πρώτος σταθμός είναι η άρση του βέτο από ελληνικής πλευράς για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί το τελευταίο διάστημα είναι συντριπτική η αρνητική γνώμη των ερωτηθέντων για την Συμφωνία των Πρεσπών, ξεπερνώντας το 70%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένοι για το θέμα αυτό. Η συντριπτική αυτή αντίθεση στην Συμφωνία των Πρεσπών, συνοδεύεται, όσο περνάει ο καιρός, και με μια ολοένα και αυξανόμενη οργή απέναντι στο δούλεμα της κυβέρνησης, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα. Άλλωστε ο περισσότερος κόσμος εξέφρασε τη γνώμη του και στην πράξη, με την πάνδημη συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον χειμώνα που μας πέρασε, τότε που οι κυβερνώντες σε ένα κρεσέντο αλαζονείας έβλεπαν έναν «ετερόκλητο όχλο». Η κοινωνία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι επιλέγει εκείνη τον τόπο και τον χρόνο που θα δώσει μια μάχη. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απόσυρση της πλειοψηφίας απ’ την μορφή των συλλαλητηρίων. Ο εγκλωβισμός της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας, η προβοκατόρικη δράση διάφορων ακροδεξιών ομάδων, αλλά και η καλλιέργεια ηττοπάθειας με βάση την λογική «αφού τα έχουν αποφασισμένα» είναι κάποιοι επιπρόσθετοι λόγοι της μερικής αυτής απόσυρσης. Δεν έχουν πάψει βέβαια να πραγματοποιούνται δράσεις και συγκεντρώσεις το τελευταίο διάστημα, σε διάφορες πόλεις, με μια σχετική λαϊκή συμμετοχή, άλλες «καπελωμένες» ή «χρωματισμένες» απ’ την δράση ακροδεξιών, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές δεν πείθουν ότι είναι μια αποτελεσματική απάντηση.
Κινήσεις για Δημοψήφισμα και καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών
Έντονη κινητικότητα εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα διάφοροι θεσμικοί φορείς με σκοπό την διεκδίκηση απ’ την κυβέρνηση της πραγματοποίησης δημοψηφίσματος για την έγκριση ή μη απ’ τους πολίτες της συμφωνίας. Πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας αυτής είναι διάφοροι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, με μπροστάρη τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος και κάλεσε την ευρεία σύσκεψη περιφερειών, δήμων και φορέων της Β. Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/6 στην Θεσσαλονίκη, και κατά την διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε το εν’ λόγω αίτημα. Η αλήθεια είναι πως οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες όντας πιο κοντά στην κοινωνία απ’ ότι η κεντρική εξουσία δέχονται με μεγαλύτερη ένταση την πίεση των πολιτών για το ζήτημα, και άρα είναι «υποχρεωμένοι» κάπως να κινηθούν. Δεν λείπουν όμως σε αρκετό κόσμο οι αμφιβολίες για τις αγαθές τους προθέσεις αφού ήδη έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο και διάφοροι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις διαθέσεις του κόσμου. Ακόμα 14 Παμμακεδονικές οργανώσεις και πολιτιστικοί σύλλογοι προχωρούν σε διάφορες κινήσεις, νομικές και δικαστικές, ώστε να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η γιούχα και το κράξιμο απέναντι σε βουλευτές και πολιτευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας γίνονται μονιμότερα στοιχεία και σε κάθε πόλη ή γειτονιά που προσπαθούν να παρουσιαστούν οι κυβερνητικοί αντιμετωπίζουν ένα κλίμα αποδοκιμασίας και οργής.
Γιατί δημοψήφισμα;
Ενωμένος λαός κόντρα στο διχασμό
Βασική τακτική της κυβέρνησης είναι να διχάσει τον λαό και στο θέμα αυτό. Την συμφέρει να εμφανίσει μια μονομαχία με την Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη ή έναν πόλεμο με την Χ.Α. και την ακροδεξιά. Πιστεύει ότι εγκλωβίζοντας εκεί την συζήτηση θα μπορέσει να επιβληθεί στην κοινωνία που θα μείνει αποσβολωμένη στο περιθώριο. Σ’ αυτή την τακτική επενδύουν και η Ν.Δ. που περιμένει με αφορμή το Μακεδονικό να είναι η επόμενη κυβέρνηση, αλλά και οι ακροδεξιοί που ως λαθρεπιβάτες του Μακεδονικού προσπαθούν να δυναμώσουν και να κινηθούν σπέρνοντας το φασιστικό τους δηλητήριο.
Η κίνηση της κοινωνίας πρέπει να γίνει στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας διχασμού και έντασης. Μόνο ενωμένος ο λαός, με μορφές μαζικές, ειρηνικές και δημοκρατικές που θα εφεύρει ο ίδιος, έξω απ’ τα ιδιοτελή παιχνίδια εξουσίας του πολιτικού συστήματος και απομονώνοντας τους φασίστες και τις εθνικιστικές παρεκκλίσεις, θα μπορέσει να ορθώσει εμπόδια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου-Κοτζιά. Ένας δημοκρατικός πατριωτικός λόγος είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Το δημοψήφισμα είναι ο μόνος δρόμος έκφρασης της κοινωνίας κόντρα στην ένταση και τον διχασμό. Και είναι καθήκον της ίδιας της κοινωνίας να το διεκδικήσει, αφού το πολιτικό σύστημα θέλει τους πολίτες φιμωμένους και θεατές.
Μ.Α.
Πανελλαδική προσπάθεια συλλογής υπογραφών για Δημοψήφισμα
Συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και τη μη αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική
Στις 28/6, δόθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ συνέντευξη τύπου της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και τη μη αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική με θέμα την εξέταση των νομικών ζητημάτων που αναφύονται σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επιδίωξη της επιτροπής για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς την αποδοχή ή μη της εν λόγω συμφωνίας. Παρενέβησαν με εισηγήσεις οι Γ. Κασιμάτης, Σ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Πελεκίδης, Α. Κώνστας που ανέλυσαν πλευρές της συμφωνίας και κατέδειξαν πόσο διάτρητη και επικίνδυνη είναι με αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα.
Σύντομη παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου έγινε από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, κ. Βερβεσό, ο οποίος ανέφερε τις σχετικές πρωτοβουλίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Το κείμενο υπογραφών της επιτροπής αγώνα ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: «Θεωρούμε αδιανόητο και αντίθετο με τα στοιχειώδη δημοκρατικά μας δικαιώματα σε ένα τέτοιο θέμα που αφορά την ίδια την υπόσταση και το μέλλον της χώρας να μην ερωτάται ο λαός και να υπογράφει –ερήμην του– ένας υπουργός.
Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ακούσει την προπαγάνδα Τσίπρα και λοιπών μνημονιακών. Η Συμφωνία δεν παράγει έννομα αποτελέσματα πριν κυρωθεί κατά το άρθρο 28§2 του Συντάγματος, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής όπως αναφέρει στο Ψήφισμά της 17/6/2018 η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Πριν την κύρωσή της κανένα τετελεσμένο δεν δημιουργείται για τη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμά της. Αλλά για ένα τέτοιο μείζον ζήτημα που θα επηρεάσει όλη την πορεία των εθνικών θεμάτων δεν αρκεί ούτε η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ως αγωνιζόμενοι δημοκράτες θεωρούμε ότι μόνος αρμόδιος να αποφανθεί είναι ο Κυρίαρχος Ελληνικός Λαός και γι΄ αυτό, όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαιτούμε να γίνει δημοψήφισμα!
Υπόγραψε – δήλωσε συμμέτοχη στο epitropi.agona@yahoo.com ή στο avaaz.org. Δεν θυσιάζουμε την Μακεδονία. Δημοψήφισμα τώρα!»
Συγκέντρωση στην Σπάρτη
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκε και στη Σπάρτη συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Το συλλαλητήριο διέσχισε το κέντρο της πόλης κατέληξε στην πλατεία Δημαρχείου, όπου εκφωνήθηκε ψήφισμα με το οποίο οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, την αντιπολίτευση, την αντιπεριφερειάρχη και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Λακωνίας να απαιτήσουν την ακύρωση της συμφωνίας, ή αν κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον εφικτό, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Να σημειώσουμε ότι δεν ακούστηκε κανένα αλυτρωτικό σύνθημα. Ο κόσμος που συμμετείχε ήταν διαφορετικός από ότι συνήθως, υπήρχε αρκετή νεολαία, ελάχιστοι «επίσημοι» και ιερωμένοι, και εκκωφαντική απουσία της Αριστεράς.
Α.Μ.