Οι πολίτες αναρωτιούνται: Τι ακριβώς τους πειράζει το ΚΕΘΕΑ, ένας φορέας με αναγνωρισμένο έργο και προσφορά στην κοινωνία; Δεν βρήκαν καμιά άλλη ανορθογραφία στη δημόσια διοίκηση; Και αναρωτιούνται πέρα για πέρα δίκαια. Τελευταίο επεισόδιο, η σύνταξη ενός προσχεδίου νόμου από επιτροπή που συνέστησε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του Οργανισμού. Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Όταν πριν ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση διόριζε το Δ.Σ., το οποίο ως τότε εξέλεγε η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ (οικογένειες μελών, μέλη σε επανένταξη, εργαζόμενοι), ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας υποσχόταν ότι δεν θα πειράξει τίποτα από το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ και μάλιστα ότι θα ενισχύσει το αυτοδιοίκητο του φορέα.
Το Προσχέδιο τον διαψεύδει όπως αναλυτικά εξηγούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι: Έμμισθο Δ.Σ., ουσιαστική κατάργηση Γενικής Συνέλευσης και κάθε άλλου θεσμού αποφάσεων και ελέγχου, συγχώνευση Θεραπευτικών Προγραμμάτων και απάλειψη ακόμα και του όρου «Θεραπευτική Κοινότητα» είναι τα πιο χαρακτηριστικά σημεία.
Η επιτροπή που συνέταξε το Προσχέδιο ζήτησε από τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε διαβούλευση σε αυτή τη βάση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ έχουν αποστείλει επιστολές και σχεδόν όλοι τους ζητούν την άμεση απόσυρση του κειμένου, αρνούμενοι κάθε διάλογο για τυχόν «διόρθωσή» του.
Τι απαντά το διορισμένο Δ.Σ.; Ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, οι οικογένειες των μελών των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, εκατοντάδες παλιά μέλη που αντιδρούν στα κοινωνικά δίκτυα, παλιά μέλη των διοικήσεων του ΚΕΘΕΑ και τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, όλοι έχουν καταλάβει λάθος!
Τι απαντά το διορισμένο Δ.Σ.; Ότι οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, οι οικογένειες των μελών των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, εκατοντάδες παλιά μέλη που αντιδρούν στα κοινωνικά δίκτυα, παλιά μέλη των διοικήσεων του ΚΕΘΕΑ και τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας, όλοι έχουν καταλάβει λάθος!
Ο παραλογισμός έχει φτάσει στο σημείο να κατηγορούν για «κομματικά» και «μικροπολιτικά» κίνητρα τους πάντες, ποιοι; Άνθρωποι που διορίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία να διοικήσουν έναν Οργανισμό με μόνο προσόν την ιδιότητα είτε του υποψήφιου επαρχιακού πολιτευτή της Ν.Δ. είτε του συνεργάτη του κου Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων είτε του πρώην μέλους της ΟΝΝΕΔ… Και μάλιστα, ήταν από τους λίγους που είχαν δηλώσει πρόθυμοι γιατί μια σειρά στελέχη της Ν.Δ. είχαν τότε την ευθιξία να αρνηθούν λόγω των αντιδράσεων.
Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω από τις αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ; Δεν είναι μόνο οι κυβερνητικοί κύκλοι που απεχθάνονται οτιδήποτε δεν ελέγχεται ασφυκτικά από την κεντρική εξουσία ή παρέχει δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Πληροφορίες από διασταυρωμένες πηγές αναφέρουν ότι ένα «κύκλωμα» από συγκεκριμένες ΜΚΟ και άλλα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αντιμετωπίζουν σαν αγκάθι την παρουσία ενός μεγάλου δημόσιοι φορέα απεξάρτησης.
Τα συμφέροντα αυτά επιθυμούν διακαώς την αποδυνάμωση έως και διάλυση του ΚΕΘΕΑ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μπίζνες και αρπαχτές. Αντίστοιχες καταστάσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν στον χώρο της ψυχικής υγείας με τη σκανδαλώδη διαχείριση που επιλέχθηκε για την «αποασυλοποίηση». Οι κύκλοι αυτοί μάλιστα έχουν συγκεκριμένη εκπροσώπηση στη διορισμένη Διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.
Το κύμα αντίδρασης πάντως που συνάντησε το Προσχέδιο για το ΚΕΘΕΑ φαίνεται ότι ήταν μη αναμενόμενο ως προς την έκταση που πήρε. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σε Μαξίμου και υπουργείο Υγείας υπάρχει δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ χειρίστηκε το θέμα των αλλαγών.
Φυσικά, οι διορισμένοι δεν ενήργησαν μόνοι τους αλλά εκτελώντας εντολές. Όμως ο άτσαλος τρόπος με τον οποίο ενήργησαν και οι τεράστιες αντιδράσεις που εγέρθηκαν τόσο στο εσωτερικό του Οργανισμού όσο και ευρύτερα στην κοινωνία, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία δεν ήθελε να έχει να διαχειριστεί μια ακόμα κρίση. Σε μια περίοδο μάλιστα που δεν είναι ίδια με τον Οκτώβριο του 2019 όταν έφερε την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, αφού τώρα έχει να αντιμετωπίσει τη φθορά που φέρνουν οι ασκούμενες πολιτικές, ειδικά στον ευρύτερο χώρο της Υγείας.
Το θέμα όμως δεν είναι «επικοινωνιακό», όπως νομίζουν στο Μαξίμου, αλλά βαθύ και ουσιαστικό. Έτσι, δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά άλλη διέξοδος πέρα από την απόσυρση του Προσχεδίου και την έναρξη από μηδενική βάση ενός διαλόγου, στον οποίο δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ, δηλαδή των άμεσα εμπλεκόμενων. Από την άλλη, το Δ.Σ. που διόρισε η κυβέρνηση φαίνεται αρκετά απαξιωμένο για να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και το μέλλον του δείχνει επισφαλές.
Οικογένειες μελών Θεραπευτικών Προγραμμάτων: «Φοβόμαστε ότι θα θερίσετε τον βαθύ πόνο μας»
Με ανακοίνωσή τους, 14 Σύλλογοι των Οικογενειών μελών των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, παιδιών δηλαδή που δίνουν τον αγώνα για την απεξάρτηση, δηλώνουν μεταξύ άλλων:
«Τα τελευταία 38 χρόνια, δεκάδες χιλιάδες από τα παιδιά μας πήραν βοήθεια ζωής μέσω του ΚΕΘΕΑ και οι περισσότερες από τις οικογένειές τους δεν διαλύθηκαν κυρίως λόγω της στήριξης που τους πρόσφερε το ΚΕΘΕΑ.
Αυτό που με προσοχή μελετήσαμε στο προσχέδιο για διαβούλευση, δεν μοιάζει σε τίποτα με το ΚΕΘΕΑ που γνωρίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, με το ΚΕΘΕΑ που βοήθησε κι εμάς και τα παιδιά μας να σταθούν στα πόδια τους. Από δική μας πλευράς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται, αντί να λύνονται για να καλύψουν τις ανάγκες τις δικές μας και της κοινωνίας μας που πληθαίνουν.
Ξέρουμε, γιατί το ζήσαμε, πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι που μας βοήθησαν, οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα, να βρίσκονται κοντά μας, ακόμα και αν είναι σε διευθυντικές θέσεις, να μας υπολογίζουν ως συμμέτοχους στη δουλειά του προγράμματος.
Η αλληλοβοήθεια, η συλλογικότητα, το ότι βρισκόμασταν στο δεύτερο μας σπίτι, στη δεύτερη οικογένειά μας ανάμεσα στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ στον τόπο μας, φαίνεται ότι θα χαθεί μετά τις αλλαγές που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Απρόσωπες διευθύνσεις, ασφυκτικός έλεγχος από τη διορισμένη διοίκηση από το κράτος, θα γίνουμε αριθμοί σε δημόσιες υπηρεσίες και τα παιδιά μας ασθενείς.
Ελπίζουμε να συνειδητοποιείτε ότι προσπαθείτε να αντικαταστήσετε ένα λειτουργικό, γενικότερα αποδεκτό από την κοινωνία μας, πετυχημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με ιδιαίτερη μεθοδολογία και πρακτική, με ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα που είναι κατά την γνώμη μας, η οποία έπρεπε να είχε ζητηθεί, καταδικασμένο να αποτύχει.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ότι η κατάργηση του αυτοδιοίκητου αποσκοπούσε στην απαξίωση του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και της μεθοδολογίας του (θεραπευτική κοινότητα, θεραπεία χωρίς υποκατάστατα) που εφαρμόζει.
(…) Μην ξεχνάτε ποτέ ότι η πάσης φύσεως εξάρτηση χτυπάει ανεξέλεγκτα την πόρτα κάθε οικογένειας χωρίς καμία απολύτως διάκριση και αν τυχόν προχωρήσετε με το προσχέδιο νόμου, να γνωρίζετε ότι θα σπείρετε την απελπισία σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας που καταρρέει, και πολύ φοβόμαστε ότι θα θερίσετε τον βαθύ πόνο μας.»
Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: «Όχι στο όνομά μας!»
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ αποκωδικοποιεί με τελευταίο δελτίο Τύπου του, ως εξής τις αλλαγές που επιφέρει το Προσχέδιο:
• Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
• Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
• Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
• Μετατρέπει το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
• Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
• Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, απευθυνόμενοι στον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ρωτούν:
Γνωρίζει άραγε ότι οι προθέσεις και οι προτάσεις της επιτροπής έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα εκείνος διαβεβαίωνε δημοσίως περί άμισθου Δ.Σ., ενίσχυσης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και διαφύλαξης της θεραπευτικής του πρότασης και του επιστημονικού του έργου;
Αντιλαμβάνεται ότι εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής αποδυναμώνεται δραστικά το μεγαλύτερο τμήμα του δημόσιου, δωρεάν συστήματος απεξάρτησης της χώρας;