Αρχική προτεινόμενα Καταστροφική διαχείριση και γενικευμένη πειθάρχηση

Καταστροφική διαχείριση και γενικευμένη πειθάρχηση

Αν και είναι εμφανές ότι η πολιτική των αποκλεισμών και της προώθησης του εμβολίου ως μοναδικού μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε παταγωδώς, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια ρότα, αυξάνοντας απλά ταχύτητα

Κείμενα: Ιάσονας Κωστόπουλος

Η έξαρση της πανδημίας που σημειώνεται αυτές τις μέρες, υπήρξε η αφορμή για μια σειρά από νέα μέτρα που οδηγούν σε ένα είδος ιδιότυπου λοκντάουν για τους ανεμβολίαστους. Αν και είναι εμφανές ότι η πολιτική των αποκλεισμών και της μονοδιάστατης προώθησης του εμβολίου ως μοναδικού μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε παταγωδώς, η κυβέρνηση επιμένει στην ίδια ρότα, αυξάνοντας απλά ταχύτητα. Τα αποτελέσματα αυτής της επιμονής είναι ήδη καταστροφικά και δυστυχώς όλα δείχνουν πως έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας. Η εκτίμηση του ΠΟΥ για μισό εκατομμύριο νεκρούς στην Ευρώπη έως τον Φλεβάρη είναι ενδεικτικές. Την στιγμή που είναι εμφανές πως το εμβόλιο από μόνο του δεν είναι επαρκές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση επιλέγει να σπαταλήσει το «μαξιλάρι» που προσφέρει το 60% εμβολιασμένων, παίρνοντας μέτρα που όχι μόνο έχουν αμελητέο ή και καθόλου υγειονομικό όφελος αλλά κυρίως αφήνοντας τα πράγματα να επιδεινωθούν ‒ πράγμα που η εμπειρία δείχνει πως δύσκολα μαζεύεται στη συνέχεια.

Και άλλα αυταρχικά μέτρα

Από σήμερα. Σάββατο 6/11, και έπειτα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον δύο (2) τεστ την εβδομάδα. Επιπλέον η πρόσβαση σε τράπεζες, ανοιχτούς χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται με την επίδειξη τεστ ή πάσου και εγγράφου ταυτοπροσωπίας. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι χώροι λατρείας. Στην πράξη δηλαδή θα χρειάζονται 3-4 τεστ την εβδομάδα, δεδομένης της καθολικής επέκτασης του μέτρου, δηλαδή για μια τριμελή οικογένεια από 360 έως 420 ευρώ το μήνα! Αντίστοιχα, θα υπάρξει αυστηροποίηση και αύξηση των ελέγχων, με 8.000 αστυνομικούς στους δρόμους, πληθώρα άλλων ελεγκτών και διπλασιασμό των προστίμων για τους παραβάτες. Αν αυτά δεν είναι μέτρα αποκλεισμού και οικονομικού καταναγκασμού, τότε οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημα τους. Την ίδια στιγμή αναγγέλθηκε το άνοιγμα της τρίτης δόσης, για όλο τον ενήλικο πληθυσμό, πράγμα που προβάλλεται ως η μοναδική διέξοδος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλοι οι ανεμβολιαστοι πολίτες υποχρεούνται να κάνουν τουλάχιστον δύο (2) τεστ την εβδομάδα. Επιπλέον η πρόσβαση σε τράπεζες, ανοιχτούς χώρους εστίασης, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται με την επίδειξη τεστ ή πάσου και εγγράφου ταυτοπροσωπίας

Τα παραπάνω μέτρα πέρα από αυταρχικά, μπορεί και να αποδειχθούν έως και επιζήμια αφού εντείνουν το κλίμα χαλάρωσης ενισχύοντας τη λογική που θέλει τους εμβολιασμένους να είναι άτρωτοι και να εξαιρούνται από κάθε μέτρο και έλεγχο σχετικό με τη συγκράτηση της πανδημίας. Είναι προφανές, πως αυτή η λογική πέρα από διχαστική είναι και αναποτελεσματική καθώς οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τον ιό, πολλές φορές ακόμη και εν αγνοία τους δεδομένου ότι μπορεί να είναι συχνά ασυμπτωματικοί. Έτσι ακόμη και με όλα τα ισχύοντα μέτρα επειδή η κοινωνία δεν λειτουργεί μέσα σε φούσκες είναι σχεδόν βέβαιη η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Βοούν οι ανάγκες

Όμως, οι πραγματικές ανάγκες βοούν και σχετίζονται με όλα όσα δεν έχουν γίνει δύο χρόνια τώρα. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις της Μ. Γκαγκά για την έλλειψη γιατρών που να μπορούν να λειτουργήσουν τις ΜΕΘ, σε σχέση με την κατάσταση του ΕΣΥ. Όσο δε για τις αναστολές των υγειονομικών; Πήραν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, εντείνοντας τον παραλογισμό, αφού όχι μόνο το ΕΣΥ στερείται απολύτως απαραίτητο προσωπικό αλλά παράλληλα υπάρχουν και 800 περίπου υγειονομικοί που όντας ανεμβολίαστοι για λόγους υγείας μπορούν να δουλεύουν κανονικά, χωρίς να «σκορπούν τον θάνατο» όπως αποδείχθηκε. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα πανεπιστήμια με ορισμένες σχολές να συζητούν προσωρινή παύση της δια ζώσης λειτουργίας δεδομένης της έλλειψης προσωπικού αλλά και των πρακτικά ανεφάρμοστων πρωτοκόλλων. Αυτά βέβαια δεν απασχολούν την κυβέρνηση, που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει πως θα πρέπει να πάψουμε να μετράμε κρούσματα και πως δεν χρειάζεται να επενδύσουμε στο σύστημα υγείας γιατί κάποτε η πανδημία θα τελειώσει. Άραγε με πόσα παραπάνω θύματα;


Στο βάθος μέτρα παντού και για όλους

Πριν προλάβουν καν να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε πλήρη συνεργασία προετοιμάζουν τα επόμενα βήματα επέκτασης του καθεστώτος ελέγχου. Διάφορα στελέχη της κυβέρνησης θέτουν ζήτημα διάρκειας του Πράσινου Πάσου και για τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό η χορήγηση της τρίτης δόσης, με σκοπό την «ανανέωση» της ανοσίας που προσφέρει ο εμβολιασμός, συνδυάζεται με την απώλεια του πάσου για όσους δεν θα την κάνουν. Στον ίδιο ρυθμό κινείται βέβαια και η αντιπολίτευση αφού πέρα από το ΚΙΝΑΛ που προτείνει την ευρεία επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Ν. Φίλη πρότεινε έπειτα από την τρίτη δόση τα πιστοποιητικά να έχουν εξάμηνη διάρκεια. Η συζήτηση δεν είναι καινούργια, δεδομένου ότι όχι μόνο έχει ξεκινήσει συνολικά στην Ε.Ε. αλλά και το Ισραήλ που θεωρείται χώρα-πρότυπο για τον εμβολιασμό ‒και την οικοδόμηση απαρτχάιντ‒ έχει ήδη προχωρήσει στην λειτουργία των πάσων με εξάμηνη διάρκεια. Έτσι, αφού πρώτα η υποχρεωτικότητα ξεκίνησε από την «χτυπητή» περίπτωση των υγειονομικών, έπειτα συνέχισε με τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τον δημόσιο βίο, τώρα το επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος και οι αποκλεισμοί να αγκαλιάσουν όλη την κοινωνία. Τι και αν κάποιος έχει εμβολιαστεί; Τι και αν ακόμη και σήμερα η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης (και αύριο γιατί όχι της τέταρτης) δεν είναι δεδομένη, ενώ μάλιστα η υπερσυσσώρευση εμβολίων στον δυτικό κόσμο, αφήνει χώρο για τη δημιουργία μεταλλάξεων σε άλλες χώρες; Τι και αν ο ΠΟΥ για μια ακόμη φορά αυτές τις μέρες δήλωσε πως το ζήτημα δεν είναι ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός αλλά ο συνδυασμός του με την ενίσχυση του συστήματος υγείας και με κοινωνικά μέτρα προστασίας;

Ουσιαστικά η προσθήκη ημερομηνίας λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν είναι παρά η επέκταση της υποχρεωτικότητας παντού από την πίσω πόρτα. Αν είσαι υγειονομικός θα μπαίνεις σε αναστολή, αν είσαι φοιτητής μπορεί να μην έχεις τη δυνατότητα να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου (π.χ. ιατρικές επιστήμες), όπως και να έχει θα μπαίνεις στο γκρουπ του αποκλεισμού και του οικονομικού καταναγκασμού. Ο χωρισμός της κοινωνίας σε εν δυνάμει μολυσματικούς και a priori υγιείς, όχι απλά δεν αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, αντίθετα επιδεινώνει την πορεία της. Οικοδομείται έτσι μια κατάσταση όπου μια μερίδα της κοινωνίας θα ζει «κάπως φυσιολογικά», ενώ μια άλλη θα στερείται πλήρως δικαιωμάτων και αγαθών. Και για να μην βρεθεί κάποιος στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις διάφορες υποδείξεις που το καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιβάλλει. Όλα αυτά περνούν με τον πιο διχαστικό και εξαχρειωτικό τρόπο, προσπαθώντας να επιβάλλουν τον έλεγχο όχι μόνο μέσα από την αστυνομοκρατία αλλά πρώτα και κύρια από τους εργαζόμενους στην εστίαση, τις δημόσιες υπηρεσίες, την παιδεία ‒ ιδανικά θα προτιμούσαν να ελέγχουμε ακόμη και ο ένας τον άλλο! Εξού και οι εφαρμογές στα κινητά μας…


Αντίσταση για να αποτραπούν τα χειρότερα

Αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε μπαίνοντας στο δεύτερο χειμώνα της πανδημίας. Δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο, ούτε στο ΕΣΥ, ούτε στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ούτε στους χώρους εργασίας, ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Το μόνο που αλλάζει είναι ότι εντείνεται η διάθεση των κυβερνήσεων να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Μειωμένοι προϋπολογισμοί για την Υγεία, απολύσεις γιατρών, διάλυση της Παιδείας και υποβάθμιση όλων συνολικά των υποδομών που κρατούν μια χώρα όρθια. Τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν υγειονομικό χαρακτήρα. Ο, περαιτέρω και σχεδόν καθολικός, αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τη δημόσια σφαίρα, σε συνδυασμό με τον οικονομικό καταναγκασμό, δεν αποσκοπούν στη συγκράτηση της πανδημίας. Αντίθετα, οικοδομούν το καθεστώς διαχείρισης, όχι της πανδημίας, αλλά της κοινωνίας προκειμένου να προχωρήσουν άλλα σχέδια που αποσκοπούν στο φιλετάρισμα της χώρας και στη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας. Χτίζεται ένα αυταρχικό καθεστώς που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον εμβολιασμό, ξεκινώντας από τον αποκλεισμό μιας μερίδας της κοινωνίας και προχωρώντας βήμα-βήμα στην οικοδόμηση καθημερινών ελέγχων για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση έχει διαβεί τον ρουβίκωνα, εντείνει τα ίδια μέτρα αν και είναι εμφανές ότι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Και τα πράγματα θα αφεθούν σε οριακή κατάσταση για να δικαιολογηθεί ακόμη μεγαλύτερος αυταρχισμός. Σε αυτή την κατάσταση είναι κρίσιμο, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την ακραία αντιδημοκρατική εκτροπή που εφαρμόζεται, να μην συμμετάσχουν στο νέο καθεστώς. Να ενωθούμε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, καταρχήν ενάντια σε αυτή τη σύγχρονη υγειονομική δικτατορία, που οδηγεί και επιβάλει την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, και την οποία προωθεί η κυβέρνηση με τη συναίνεση και τη βοήθεια ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.


Εφικτή μια άλλη πορεία

Θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη πορεία για την πανδημία αν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα. Δωρεάν τεστ και συστηματική καταγραφή τους για όλους τους πολίτες δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα από επαγγελματίες υγείας. Χωρίς πάσο και face control αλλά μέσα από τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς του ΕΣΥ, με χρήση όλων των μέσων επικοινωνίας για τη διασφάλιση της τακτικής διενέργειάς τους. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας με υπηρεσίες που θα προσφέρουν συμβουλές στους πολίτες που νοσούν αλλά δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ακόμη και η επιδότηση εκείνων των μέσων που καθιστούν εφικτή την κοινωνική συνεύρεση σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να εκμεταλλευτούμε το κλίμα της χώρας μας, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Σχόλια

Exit mobile version