Αρχική πολιτισμός Κάποιος να τη σταματήσει…

Κάποιος να τη σταματήσει…

Persona non grata η υπουργός Πολιτισμού για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

 

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε εκτενή αποσπάσματα από την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα του συλλόγου www.sea.org.gr.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) παρακολουθεί με εύλογο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ), το οποίο αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Πολιτισμού. Σα να μην έφτανε το πνιγηρό κλίμα της οικονομικής ασφυξίας που προκάλεσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση, με το πρωτοφανές μπλοκάρισμα του τακτικού προϋπολογισμού, βρισκόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας σειράς γεγονότων που μόνον ανασφάλεια για το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την προστασία των αρχαιοτήτων μπορούν πλέον να προκαλούν.

Μετά τη σιωπηρή συγκατάθεση στην επίθεση του υπουργού Μεταφορών στους εργαζόμενους, την εποπτεύουσα υπηρεσία των ανασκαφών στο μετρό Θεσσαλονίκης και τα συλλογικά όργανα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ήρθε η αντιθεσμική αντικατάσταση της νόμιμης διαδικασίας κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, με την υπογραφή ενός αγνώστου ακόμη περιεχομένου μνημονίου «για να μην χαθεί η επένδυση» (όπως ανερυθρίαστα ομολόγησε η ίδια η υπουργός σε συνάντησή της με το Δ.Σ. του ΣΕΑ), και η προσπάθεια παράκαμψης της γνωμοδότησης του ΚΑΣ και της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για έργα επί μνημείων με τρίτους, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων. Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΤΑΠΑ, εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί.

Το Δ.Σ. του ΣΕΑ έχει κατά καιρούς εκθέσει την άποψη του -κάποιες φορές διαφορετική- για τη λειτουργία του ΤΑΠΑ, οργανισμού νευραλγικού για τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, σε κείμενα και σε συναντήσεις με την τέως πρόεδρο του Ταμείου κ. Λούβη και την υπουργό, και μάλιστα όσον αφορά στη χρηματοδότηση των εφορειών, των μουσείων και των λοιπών διευθύνσεων της ΑΥ, στο εκδοτικό έργο σε σχέση με την επιστημονική δράση της, στις απαλλοτριώσεις, στις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τους αρχαιολογικούς χώρους και εν γένει στον τρόπο με τον οποίο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μπορεί να συντονιστεί με αυτό του ΤΑΠΑ για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. […]

Η στάση αυτή αποτυπώθηκε και στο ζήτημα του νέου Οργανισμού του ΤΑΠΑ, για τον οποίο άλλα κείμενα είχαν παρουσιαστεί αρχικά, άλλα στη συνέχεια, ενώ κανένας διάλογος δεν έγινε με το Δ.Σ. του ΣΕΑ, παρότι έχει ζητηθεί επίμονα. Τελικά, έφτασε μετά από μήνες η ίδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πριν «δεν ήξερε», να δηλώνει ότι «το κείμενο εργασίας που δόθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την τέως πρόεδρο, κ. Λούβη έχει σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΤΑΠΑ, όπως το οραματίζεται το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις για το τι είναι αυτό που «οραματίζεται» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και γιατί δεν ήταν σε θέση να το συζητήσει με τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων επί μήνες! Πολλώ δε μάλλον, έφτασε να αναφέρεται στον «εκσυγχρονισμό των μεθόδων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων» ωσάν να είναι αρμοδιότητα του ΤΑΠΑ και όχι άμεση αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Υπουργείου, όπως αποτυπώνεται και στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού που εγκρίθηκε από την ίδια την Υπουργό!

Δικαίως λοιπόν διερωτάται κανείς σε ποιές ενέργειες προέβη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για να αντιμετωπίσει τη διαπιστωμένη υποστελέχωση του ΤΑΠΑ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες, να καταστεί αποτελεσματικότερος ο απαιτούμενος έλεγχος των οικονομικών, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για σημαντικά ζητήματα όπως η εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και να τεθεί σε εφαρμογή ο υπόλοιπος σχεδιασμός, προκειμένου να αρθεί ο οικονομικός αποκλεισμός και η λιτότητα που είναι καταστρεπτική για τα μνημεία.

Η αντικατάσταση του Δ.Σ., δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό. Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του ΤΑΠΑ, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το ΤΑΠΑ, καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του ΣΕΑ θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ούτε τη θεσμική θωράκισή της. Τη θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.

Σχόλια

Exit mobile version