Από το 1814 η Γροιλανδία αποτελούσε αποικία της Δανίας. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο «αναβαθμίστηκε» σε επαρχία. Μόλις το 2008, μέσα από δημοψήφισμα, κέρδισε το καθεστώς του «αυτόνομου εδάφους», ενώ το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Δανία, που αναπτύχθηκε στην ταραχώδη δεκαετία του 1960, συγκεντρώνει την υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας (στις τελευταίες εκλογές, το 2021, τα 4 κόμματα που διεκδικούν ανεξαρτησία έλαβαν συνολικά 81%). Εν πάση περιπτώσει, στη μυθολογία των αυτοχθόνων αυτού του τεράστιου αλλά εξαιρετικά αραιοκατοικημένου νησιού, που βρίσκεται μεταξύ του Βόρειου Ατλαντικού και του Αρκτικού ωκεανού, οι γυναίκες παρουσιάζονται συχνά ως ισχυρά και σπουδαία όντα – όπως η Σασούμα Άρναα, η Μητέρα της Θάλασσας (αυτήν αναπαριστά το εντυπωσιακό γλυπτό σύμπλεγμα της φωτογραφίας, που βρίσκεται στο λιμάνι της γροιλανδικής πρωτεύουσας Νουούκ).

Στην πραγματική ζωή, οι Δανοί κυρίαρχοι αντιμετώπισαν επί αιώνες τις αυτόχθονες γυναίκες ως κατώτερο φύλο μιας κατώτερης φυλής, δηλαδή ως υπόδουλες χωρίς δικαιώματα. Αυτή η αντίληψη κυριάρχησε, με πιο εύσχημο τρόπο, και στα μεταπολεμικά χρόνια – παρόλο που την ίδια περίοδο εκδηλωνόταν δυναμικά το φεμινιστικό κίνημα στη Δανία και τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Έτσι, μεταξύ άλλων, οι Δανοί εφάρμοζαν για δεκαετίες στη Γροιλανδία (χωρίς βέβαια να το διαφημίζουν) ένα επαίσχυντο πρόγραμμα «ευγονικής». Δηλαδή μαζικής στείρωσης των αυτοχθόνων γυναικών εν αγνοία τους, με στόχο σταδιακά να εξαλειφθεί ο ντόπιος πληθυσμός! Πράγματι, μια «άδεια» Γροιλανδία δεν θα κινδύνευε να ξεφύγει από την κυριαρχία τους… Υπολογίζεται ότι μόνο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1960 η κυβέρνηση της «πολιτισμένης» Δανίας, που τάχα πρωτοπορούσε πλέον στην αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας, εφάρμοσε αναγκαστική αντισύλληψη σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού γυναικείου πληθυσμού της Γροιλανδίας…

Εκατοντάδες από αυτές τις γυναίκες ανακάλυψαν, πολλά χρόνια αργότερα, πως είχαν στειρωθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας 75χρονης σήμερα γυναίκας που ανακάλυψε μόλις πρόπερσι ότι, όταν ήταν νέα, της είχε τοποθετηθεί σπιράλ κατά τη διάρκεια μιας «αθώας» γυναικολογικής εξέτασης… Σταδιακά πολλές από αυτές τις γυναίκες συναντήθηκαν, οργανώθηκαν, και τελικά μήνυσαν την κυβέρνηση της Κοπεγχάγης για το έγκλημα. Αλλά η απόδοση δικαιοσύνης μάλλον ακολουθεί τις ελληνικές καλένδες, κι ας αφορά τον πυρήνα των δικαιωμάτων της γυναίκας. Όπως δήλωσε αυτήν την εβδομάδα η αξιότιμη υπουργός Εσωτερικών της Δανίας, Σόφι Λόντε, η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιηθεί μια «αμερόληπτη έρευνα», που φαίνεται ότι θα πάρει καιρό να ολοκληρωθεί. Έτσι τιμούν οι Δανοί ιθύνοντες την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Ίσως ελπίζουν ότι μέχρι να βγει το σχετικό πόρισμα, οι ηλικιωμένες σήμερα ενάγουσες θα πεθάνουν… Άραγε ήξερε ο Σέξπιρ, όταν έβαζε τον Μάρκελλο να πει πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», ότι αυτό θα ίσχυε επί αιώνες;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!