Αρχική πολιτική παραπολιτική Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.611)

Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.611)

Ταξιδάκια, πολλή δουλειά, σφίγγουν τα καπούλια… 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει (11/11) ο Μπάιντεν στο Κάιρο, όπου θα γίνει η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27). Ακολούθως θα βρεθεί στην Καμπότζη (12-13/11) και στην Ινδονησία (13-16/11), για να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και στη Διάσκεψη Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), και μετά στo Μπαλί στην Σύνοδο του G20.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, έφτασε την Παρασκευή 4/11 στο Πεκίνο, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών και συνατήθηκε με την κινεζική ηγεσία. Οι συζητήσεις περιστράφηκαν στις διμερείς σχέσεις, στα διεθνή θέματα, τη κλιματική αλλαγή, τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία.


Η Ινδία ως μπαλαντέρ 

Η Ινδία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία αλλά είναι άκρως επιφυλακτική έως αρνητική απέναντι στην Κίνα. Ο Ινδός υπουργός εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ σε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν συζήτησε εκτενώς μαζί του «περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Στις 8 Νοέμβρη, πάντως, ο Τζαϊσανκάρ θα έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον Σ. Λαβρόφ, με τον οποίο «θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων και τη διεθνή ατζέντα».


Τρελά κέρδη για τις εταιρίες πετρελαίου 

29 δισ. δολάρια θα μοιράσουν σε μερίσματα στους μετόχους τους οι πολυεθνικές του πετρελαίου– BP, Shell, Exxon Mobil, TotalEnergies. Μέχρι στιγμής…

Στην ίδια ρότα και η κρατική Saudi Aramco που θα διανείμει στους μετόχους της (βασικά στον βασιλικό οίκο των Σαούντ) μερίσματα 18,8 δισ. μόνο γι’ αυτό το τρίμηνο.

Κάποια κερδίζουν πολλά από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση και μάλλον τους συμφέρει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση…

Ν.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version