Περιβαλλοντική αποικιοκρατία

Αποικιοκρατία αποβλήτων! Έτσι ονομάζεται αυτό που συμβαίνει με τα απόβλητα που διαθέτουν σε τεράστιες ποσότητες οι δυτικές μητροπόλεις και εξάγονται για θάψιμο, κάψιμο ή, στην καλύτερη περίπτωση, για αμφίβολη ανακύκλωση, σε χώρες που έχουν πιο χαλαρούς νόμους για την περιβαλλοντική ρύπανση. Έτσι, βρέθηκε και στο λιμάνι του Πειραιά ένα πλοίο που μεταφέρει 141 κοντέινερ με μολυσμένα πλαστικά απόβλητα που προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά δεν ξεφορτώθηκαν ποτέ στα Άδανα γιατί παρενέβη η Greenpeace και ενημέρωσε τον Τύπο. Επί δεκαετίες η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεφορτώνονται αθόρυβα τα απόβλητά τους στην Τουρκία, αλλά τώρα κι εκεί υπάρχει αντίδραση με το σύνθημα «Η Τουρκία δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές σας»! Μόνο πέρσι η Τουρκία δέχτηκε περίπου 800.000 τόνους πλαστικών αποβλήτων!

Το πρόβλημα γιγαντώθηκε από το 2018, που η Κίνα αποφάσισε να πάψει να δέχεται πλαστικά απόβλητα για επεξεργασία. Οι δυτικές μητροπόλεις τώρα προσπαθούν να βρουν καθεστώτα πρόθυμα να δεχτούν τα απόβλητα, στην Αφρική, το Βιετνάμ ή την Ταϊλάνδη, αλλά παντού η άρνηση εντείνεται. Ακόμα και στη Λατινική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ φροντίζουν να έχουν καθεστώτα προσκείμενα και ως εκ τούτου πρόθυμα, όπως το Εκουαδόρ και το Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και το Μεξικό που θεωρείται η πίσω αυλή των ΗΠΑ, οι φωνές διαμαρτυρίας δυναμώνουν. Οι ΗΠΑ παράγουν 42 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων το χρόνο, περισσότερα απ’ όσα παράγουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί!

Να σημειωθεί δε ότι μόλις από πέρσι τα πλαστικά απόβλητα που έχουν παγκοσμίως κατακλείσει τις λίμνες, τα ποτάμια και τους ωκεανούς θεωρούνται με βάση τη διεθνή νομοθεσία επικίνδυνα! Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η οργάνωση Basel Action Network ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση για το πλοίο με το ανεπιθύμητο από άλλες χώρες βλαβερό φορτίο, που έχει δέσει στο λιμάνι του Πειραιά.

Ι.Κλ.

 

 

Νέο (δικομματικό) ψαλίδι στις συντάξεις

Η κυβέρνηση, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε την υλοποίηση του αντι-ασφαλιστικού νόμου «Κατρούγκαλου» και έκοψε τις θεωρούμενες διπλές εθνικές συντάξεις από όλους τους δικαιούχους. Το μέτρο αφορά όσους λαμβάνουν διπλή σύνταξη, μία εξ ιδίου δικαιώματος και μία από χηρεία. Σύμφωνα με τον νόμο «Κατρούγκαλου» (Ν.4387/2016) «σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη». Η εγκύκλιος του υφυπουργού Τσακλόγλου, σε εφαρμογή του νόμου «Κατρούγκαλου», προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που συνδυάζονται διπλές εθνικές συντάξεις, το συνολικό ύψος των χορηγούμενων εθνικών συντάξεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μία εθνική σύνταξη, δηλαδή τα 384 €. Συνεπώς σε όσες περιπτώσεις το άθροισμα υπερβαίνει τα 384 € κόβεται το υπερβάλλον ποσό. Το μέτρο αυτό πλήττει κύρια όσους συνδυάζουν σύνταξη αναπηρίας και χηρείας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις το τμήμα της εθνικής σύνταξης που θα περικοπεί είναι αναλογικά μεγαλύτερο σε σχέση με έναν κοινό συνταξιούχο που λαμβάνει και σύνταξη χηρείας. Το μέτρο αφορά, σύμφωνα με υπολογισμούς, από 120 έως 150 χιλιάδες συνταξιούχους, και η περικοπή φτάνει τα 258 ευρώ το μήνα [τελικά, κάτω από την κατακραυγή, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι η απόφαση αφορά τους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην περίπτωση μετά την 1/1/2022, και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Οψόμεθα!]. Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της «εξυγίανσης» του ασφαλιστικού συστήματος το πολιτικό σύστημα διαχρονικά, αφού πρώτα φρόντισε και έφαγε με διάφορους τρόπους τα αποθεματικά των ταμείων, έχει καταργήσει την εγγύησή του για τη σύνταξη ως σύνολο…

Π.Δ.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί, Ν.Δ. υλοποιεί

Η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο φιλικός του Τύπος επικαλούνται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έγινε «κάτω από την πίεση των δανειστών». Αυτό φυσικά δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη, όπως δεν τους απάλλαξε ο λαός από την ευθύνη για το 3ο χειρότερο μνημόνιο, που φέρει την υπογραφή τους. Αποτελεί δε υποκρισία εκ μέρους τους να κάνουν σήμερα «αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση επειδή εφαρμόζει το δικό τους νόμο.  Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά ότι έχουμε ένα κυβερνητικό σύστημα δύο πόλων που λειτουργούν συμπληρωματικά στο επίπεδο της εξουσίας, ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται σε μία δεδομένη στιγμή. Η κυβέρνηση νομοθετεί και υλοποιεί και η αντιπολίτευση ασκεί «κριτική». Όταν έρχεται η ώρα και οι ρόλοι αλλάζουν, αλλάζει αντίστοιχα και η πρακτική. Αυτό που ψήφιζε και υλοποιούσε μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και το κατάγγελλε η Ν.Δ., σήμερα το υλοποιεί η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ την «αντιπολιτεύεται». Φυσικά με όλα αυτά είναι αστείο να μιλάμε για αντιπολίτευση…

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!