Ιδιωτική πόλη

του Γιώργου Θεοδωρόπουλου

 

Δεν πουλιούνται μόνο το λιμάνι και η ΕΛΒΟ. Ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης έχει βγάλει στο σφυρί τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους, κάθε ακάλυπτο χώρο που θα μπορούσε να ξαποστάσει και να πάρει μια ανάσα ο ταλαίπωρος πολίτης της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και χρόνια οι δήμοι, με αρχηγό το Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν επιδοθεί στην άκρως προσοδοφόρα επιχείρηση «τραπεζάκια έξω!».

Όλα τα ενδιαφέροντα, όμορφα, δροσερά, παραδοσιακά σημεία έχουν παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα που ασκούν οι δήμοι, «συνεταιρικά» με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οικονομικά συμφέροντα, ανεβοκάτεβασμα αξιών ακινήτων και βέβαια πολιτική διαμεσολάβηση και εκλογική πελατεία. Η πόλη εργαλείο άσκησης μικροπολιτικής.

Η τιμή του καφέ φτάνει στα ύψη για να πληρωθούν υπό μορφή τελών (προκαταβολικά) τα «συνεταιρικά» κέρδη προς τους δήμους. Οι επιχειρηματίες επιδίδονται στη γνωστή φοροκλοπή και την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και να βγάλουν και κέρδος.

Πίσω από την ανέμελη φραπεδούπολη, τις δροσιές της Ικτίνου και τα χαμόγελα των νεαρών (συνήθως φοιτητών/τριών) που μας σερβίρουν, κρύβονται συνθήκες γαλέρας.

Την ίδια ώρα τα πάρκα της πόλης, οι πολλές όμορφες γωνιές των φτωχών συνοικιών είναι σε άθλια κατάσταση. Δεν υπάρχει ένα δημοτικό αναψυκτήριο, ένα παγκάκι κάτω από τη σκιά ενός δέντρου για να ακουμπήσεις. Η έννοια της γειτονιάς δεν είναι συμβατή με τη Νέα Πόλη!

Στην τελευταία για τον Απρίλη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης επιχείρησε να περάσει απόφαση για την μετατροπή του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας σε υπαίθρια καφετέρια. Υπέστη μια προσωρινή ήττα, αλλά τα επιχειρήματα των αντιδρώντων είναι μάλλον υπεκφυγές.

Ο Δήμαρχος θα επανέλθει! Η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας έγινε για συγκεκριμένο λόγο. Είναι πολλά και αντικρουόμενα τα συμφέροντα όπως και τα γραμμάτια που έχουν υπογραφεί.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει και πάλι κινητικότητα και για το παραλιακό μέτωπο. Πρώτος στόχος η κατάργηση του ποδηλατοδρόμου που φαίνεται ότι λειτουργεί ως φράχτης και εμπόδιο για την ενοποίηση των χώρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων με τη θάλασσα. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, διά του δημάρχου, σχεδιάζουν επέκταση της παραλίας με πλωτές εξέδρες, μαρίνες και άλλα μεγαλόπνοα έργα σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, το υπερταμείο και βέβαια την κυβέρνηση. Η θέα προς τον «ολόλαμπρο» Όλυμπο δεν θα είναι προσιτή για τους κοινούς θνητούς!

Η προετοιμασία για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχει αρχίσει. Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι το μεγάλο λάφυρο στα πλαίσια της λεγόμενης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και των τραπεζικών εργαλείων που διασφαλίζει με το αζημίωτο, το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων του κ. Σόρος.

Πριν λίγες ημέρες ο εκ Θεσσαλονίκης υπουργός κ. Φάμελλος έκανε εξαγγελίες για την «Νέα Αθήνα». Αναμένουμε και για την «Νέα Θεσσαλονίκη», που υπενθυμίζουμε ότι δεν έχει Ρυθμιστικό Σχέδιο για να αλωνίζουν ανενόχλητοι οι «επενδυτές». Αυτά είναι τα νέα-μνημονιακά θεσμικά εργαλεία του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μιλούσε για «Ανοιχτή Πόλη».

 

Σχόλια

Exit mobile version