του Γιώργου Κυριακού

 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Βουλγαρία μετατρέπεται στην πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας της Ε.Ε. Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε με περισσή σιγουριά: «Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παράσχει μόνο τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου που διαθέτει, αλλά 17-20 δισεκατομμύρια κυβικά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και «αιτήθηκε» αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, αναφέρθηκαν τα ονόματα της Μytilineos και της ΔΕΠΑ (η οποία πουλάει… ρωσικό αέριο) για σύμβαση με τη Bulgargaz. Όλο αυτό το πακέτο θα φέρει «τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom αν όλα προγραμματιστούν σωστά»(!) δήλωσε ο Νικόλοφ. Τέλος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Πέτκοφ στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι αμερικανική εταιρία (άγνωστο ποια) θα αρχίσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία με LNG.

 

Για να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις στις συνέπειες της ευθυγράμμισης με τη Δύση, ο «πιο Αμερικάνος πεθαίνεις» Πέτκοφ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ στα ευπαθή νοικοκυριά… Στη φωτογραφία, συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις στις ΗΠΑ (όπου ο Πέτκοφ πήγε χωρίς την υπουργό Εξωτερικών Γκεντσόφσκα, η οποία δεν ανήκει στο κόμμα του και συχνά δεν κρύβει τις διαφωνίες της όσον αφορά τη στροφή στις ΗΠΑ και την κατ’ εντολή της Ουάσιγκτον συνδιαλλαγή με τα Σκόπια).

Πολλά κεράσια για την Ουκρανία…

Μέσα σε θυελλώδεις αντιδράσεις («τερατώδης βλακεία» ήταν ο χαρακτηρισμός του συγκυβερνώντος Τριφόνοφ), ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάλεσε τους μισθωτούς να δώσουν έναν μηνιάτικο μισθό τους υπέρ της Ουκρανίας! Εισέπραξε βέβαια τα συγχαρητήρια του Ουκρανού πρέσβη στη Σόφια… Στη συνάντηση Πέτκοφ-Ζελένσκι δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για: Α) εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ώστε η Βουλγαρία να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος, Β) εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία και εξαγωγή της προς τρίτες χώρες μέσω Ρουμανίας, Γ) παροχή τεχνικής βοήθειας για τα «σοβιετικά» βαρέα όπλα του ουκρανικού στρατού, Δ) εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, Ε) ξεμπλοκάρισμα των βουλγαρικών πλοίων που έχουν ακινητοποιηθεί, ΣΤ) συμμετοχή της Βουλγαρίας στο μελλοντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

 

…κι ένα μικρό καλάθι

Όλα αυτά αποτελούν προθέσεις, όταν στο φόντο υπάρχει ένα διχοτομημένο πολιτικό σύστημα και μια ευάλωτη κυβέρνηση. Τα δύο ζητήματα στα οποία συγκρούονται οι συνιστώσες της είναι: Α) η στάση τους απέναντι στη Ρωσία και ό,τι σχετίζεται με την ευρωπαϊκή πολιτική της απεξάρτησης, Β) το βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε. Η φιλορωσική συνιστώσα της κυβέρνησης και ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντεφ έχουν ήδη αντιδράσει σφόδρα σε κινήσεις άρσης του βέτο, όπως και στο ενδεχόμενο αποστολής όπλων στην Ουκρανία*. Επιπλέον, το σενάριο της «εύκολης και γρήγορης» αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου από υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες εγγυήσεις. Η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ποιες ποσότητες θα πάρει κάθε κράτος μέλος για να καλύπτει τις ανάγκες του και σε ποια εγγυημένη τιμή αγοράς για το LNG ή άλλες πηγές ενέργειας. Υπάρχει εξάλλου και το τραγικό προηγούμενο της ανύπαρκτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διανομή των εμβολίων, όταν για μήνες επικράτησε το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…

 

Ερωτήματα

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν ότι διαθέτουν αποθέματα αερίου μόνο για τον τρέχοντα μήνα, ή το πολύ μέχρι και κάποιους θερινούς μήνες, και οι τιμές του αερίου ανεβαίνουν. Με τέτοια δεδομένα, τι μπορεί να σημαίνει το πείραμα της Βουλγαρίας; Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Τοντόροφ, η τιμή του φυσικού αερίου για τον Μάιο στη Βουλγαρία αναμένεται να εξισωθεί με τις τιμές του στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – δηλαδή θα αυξηθεί περίπου 35%. Ποιος εγγυάται ότι οι τιμές του LNG θα είναι φθηνότερες; Και ποιος εγγυάται για τον χρόνο δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών;

Κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή εξαρτώνται άμεσα από τις δυνατότητες που θα παράσχει η Ελλάδα για την προμήθεια αερίου, όπως και για την ηλεκτρική διασύνδεση. Εννοείται ότι έχουν δοθεί εγγυήσεις πως οι σχεδιασμοί για νέες συνδέσεις αγωγών δεν θα υλοποιηθούν σε βάρος του Turkish Stream (ο οποίος εισάγει ρωσικό αέριο το οποίο καταλήγει σε Σερβία και Ουγγαρία)… Από την άλλη, η αποτυχία των 27 να αποφασίσουν ενιαίες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ώθησε τη Βουλγαρία να συμπεριληφθεί στις «εξαιρέσεις», με απειλή βέτο στις αποφάσεις για το 6ο πακέτο κυρώσεων. «Εάν σταματήσει η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στη Βουλγαρία, το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας θα σταματήσει να λειτουργεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lukoil Neftochim Burgas, Ιλσάτ Σαραφουντίνοφ…

 

* Το αμερικανικό «Capital Weekly» δημοσίευσε ότι η Βουλγαρία έχει κάνει συμφωνίες για αποστολή όπλων συνολικής αξίας 316 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!