Η «τυχερή» περιοχή ήταν η Δέρματος, στα νότια του νομού Ηρακλείου και στα όρια των Δήμων Βιάννου και Μινώα Πεδιάδος. Οι συζητήσεις των Ολλανδών έγιναν με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον έναν εκ των δύο δημάρχων.
Οι ίδιες συζητήσεις χαρακτηρίστηκαν απλώς «διερευνητικές και εθιμοτυπικές» μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Οι αντιδράσεις
Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής (Βιάννου, Κερατόκαμπου και Λουτρακίου) οι οποίοι σε κοινή τους δήλωση επισημαίνουν πως η περιοχή έχει ήδη χαρακτηριστεί, μέσω του ψηφισμένου ΣΧΟΟΑΠ, ως ήπιας οικιστικής ανάπτυξης ενώ είναι ήδη χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.
«Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε σε αυτή την περιοχή διαφορετικές δραστηριότητες ποιοτικής ζωής για τα παιδιά και τα εγγόνια μας και όχι να τη δούμε πετρελαιοτενεκέ της Μεσογείου», λέει ο Σάββας Πετράκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατόκαμπου, υπενθυμίζοντας πως η ίδια εταιρία αναζήτησε χώρους εγκατάσταση των δεξαμενών στην Τουρκία και αποπέμφθηκε λόγω της επικινδυνότητά τους, μετά μάλιστα και από απεργία πείνας του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης.
Η επένδυση και οι… απουσίες
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρία VOPAK (vopak.nl) δραστηριοποιείται στον τομέα της αποθήκευσης χημικών σε υγρή και αέρια μορφή, υποπροϊόντων του πετρελαίου, πετροχημικών, βιοκαυσίμων και υγροποιημένων αερίων. Για την περιοχή της Κρήτης, δε, υπόσχεται κατασκευή δεξαμενών που θα προσφέρουν 200 θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση. Ωστόσο, σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, που συμμετείχε στην «εθιμοτυπική» συνάντηση, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για εταιρία που παρέχει και υπηρεσίες catering στα διερχόμενα δεξαμενόπλοια. Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το γεγονός πως κατά τον κ. Καλογεράκη ο δήμαρχος της Βιάννου, όπου ανήκει η περιοχή, δεν παρέστη στη συνάντηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης λέει πως δεν κλήθηκε ποτέ…
Η περιοχή στα νότια του Ηρακλείου μπαίνει για πολλοστή φορά στο μάτι «επενδυτών», μετά το σχέδιο για το τεράστιο διαμετακομιστικό λιμάνι του Νότου στο Τυμπάκι, το οποίο ναυάγησε μετά τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής. Αυτή οι φορά είναι οι πολίτες της Βιάννου, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καταστροφή του τόπου τους «σεβόμενοι τα αγαθά του και τη γεννήτρα τους Μάνα Γη».