Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ιδρύθηκε το 2004 ενόψει των ευρωεκλογών εκείνης της χρονιάς, από ορισμένα από τα κόμματα που συμμετείχαν ήδη στην ευρύτερη ομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL – Ευρωπαϊκή Ενωμένη Αριστερά/ Βόρεια Πράσινη Αριστερά).
Να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα στην ευρωομάδα GUE/NGL, πέραν των κομμάτων του ΚΕΑ, συνυπάρχουν πολλές ακόμη δυνάμεις της Αριστεράς. Μεταξύ αυτών το ΚΚΕ, το Πορτογαλικό Κ.Κ., το ιρλανδικό Σιν Φέιν, όπως και σχεδόν όλη η σκανδιναβική Αριστερά, που ως επί το πλείστον έχει πιο έντονα αντι-ΕΕ χαρακτηριστικά.
Σήμερα το ΚΕΑ αποτελείται από 33 κόμματα (26 με την ιδιότητα του μέλους και 7 με την ιδιότητα του παρατηρητή) από 23 χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Στο 4ο Συνέδριο εγκρίθηκε η δημιουργία και μιας νέας, τρίτης κατηγορίας, των «συνεργαζόμενων» κομμάτων αλλά και κοινωνικών συλλογικοτήτων, στην οποία αναμένεται να ενταχθούν δυνάμεις που επιθυμούν το συντονισμό της δράσης τους με το ΚΕΑ, αλλά σε μια πιο χαλαρή βάση. Πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα σημαντικότερα κόμματα του ΚΕΑ (με την έννοια της ισχυρής παρουσίας στις χώρες τους) συγκαταλέγεται σήμερα η γερμανική Αριστερά, οι δυνάμεις που συγκροτούν το γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς, το πορτογαλικό Μπλόκο, η ισπανική Ενωμένη Αριστερά, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία στη Δανία, το Κόμμα των Κομμουνιστών στη Μολδαβία, η Αριστερή Συμμαχία στη Φινλανδία. Επίσης σαν παρατηρητές συμμετέχουν το κυπριακό ΑΚΕΛ και το τσέχικο Κ.Κ. Βοημίας και Μοραβίας.
Η ευρύτερη ευρωομάδα GUE/NGL, και ακόμη περισσότερο το τμήμα της εκείνο που αποτελεί σήμερα το ΚΕΑ, έχουν καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από δύο σημαντικά τετελεσμένα. Το ένα είναι οι αρνητικότατες συνέπειες από τον αριστερό συγκυβερνητισμό με σοσιαλφιλελεύθερα κόμματα, που ουσιαστικά διέλυσε δυνάμεις όπως η ιταλική Κομουνιστική Επανίδρυση, η οποία κάποτε έπαιζε οδηγητικό ρόλο μέσα στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Το δεύτερο είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, και ειδικότερα η κρίση των πολιτικών που κυριαρχούν στην ΕΕ, η οποία ώθησε πολλά κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς προς μια πιο ριζοσπαστική αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, ενώ παράλληλα ανέδειξε ένα από τα πλέον αριστερόστροφα τμήματά του, το ΣΥΡΙΖΑ, σε προεξέχον κόμμα της. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως το ΚΕΑ πριν και μετά το 2007-08 είναι δύο διαφορετικά κόμματα, με το συσχετισμό να έχει σημαντικά τροποποιηθεί τόσο στο εσωτερικό πολλών κομμάτων όσο και εντός του ΚΕΑ.
Γ.Τσ.
info
• www.european-left.org
• www.guengl.eu