Αρχική πολιτισμός Η πραγματικότητα του παρελθόντος

Η πραγματικότητα του παρελθόντος

Για την παράσταση Ο κύκλος των μάταιων πράξεων
Από το ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα

Της Χριστίνας Βαλεντίνας Θάνου*

 

…«Έχω μαζί μου τη βαλίτσα της μνήμης… για να μη γίνει η ιστορία σιωπή…»,είπε ο νεκρός που εμφανίστηκε επί σκηνής και ξεκίνησε η παράσταση και ζωντάνεψε τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Και ξαναέζησε στη σκηνή το τελευταίο του βράδυ στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Με όλες τις μνήμες του.Και το ταξίδι του,από την Μικρά Ασία ως την Καισαριανή του 1944, αποκαλύπτοντας, παράλληλα, ιστορικά στοιχεία για την διαδρομή της πατρίδας μας και της αριστεράς.

Ο Σουκατζίδης γεννήθηκε στην Προύσα, το 1909. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στην Κρήτη. Έλαβε ανώτατη εκπαίδευση και ήταν πολύγλωσσος. Εξαιτίας των εξαίρετων ικανοτήτων του, του προτάθηκεσημαντική εξέλιξη στην εργασία του, με προϋπόθεση να διακόψει την πολιτική του δράση. Αρνήθηκε και απολύθηκε. Στη συνέχεια συνελήφθη από τη δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στον Άϊ Στράτη. Από εκεί μεταφέρθηκε σε κάποιες φυλακές και τελικά παραδόθηκε από το καθεστώς του Μεταξά μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς κατακτητές, ώσπου κατέληξε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Στη διαδικασία παράδοσης των κρατουμένων μας προκαλεί να προβληματιστούμε εάν «οι Έλληνας παραδίδουν τους Έλληνες» ή εάν «οι φασίστες παραδίδουν σε φασίστες».

Εκεί, το όνομά του ήταν μεταξύ 200 μελλοθανάτων. Ωστόσο, ο διοικητής του στρατοπέδου, Karl Fischer, του είπε να παραμείνει στη θέση του. Όταν ο Σουκατζίδης πληροφορήθηκε ότι θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο, παρέδωσε τα υπηρεσιακά του έγγραφα και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους, την Πρωτομαγιά του 1944.

Παρ’ ότι η παράσταση είναι θεατρικός μονόλογος -εκτός από μια σκηνή ονείρου όπου εμφανίζεται η αρραβωνιαστικιά του (ερμηνεύει η Ειρήνη Μελά)- ο Γιάννης Καρούνης κρατάει ανελλιπώς ενεργό το ενδιαφέρον του θεατή, ερμηνεύοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία και τρυφερότητα τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή, σε ένακλίμα διαφορετικό,αναδεικνύοντας την ιδεατή -αρχετυπική θα έλεγα- μορφή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τραγικά και συνάμα ταπεινά, μινιμαλιστικά,φωτίζει τοννεκρό που δεν ζητάει το θρήνο, αντιθέτως, θέλει να μας θυμίσει να συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Τη μουσική επιμέλεια ο Αλέξης Βάκης και τη σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια η Ευτυχία Ροδοπούλου. Τους φωτισμούς η Ομάδα Πείρα(γ)μα και τις φωτογραφίες η Χριστίνα Σαρλάμη.

Η παράσταση διαδραματίζεται στο Τρίκυκλο (στον πεζόδρομο της οδού Πυθέου& Θ. Γεωμέτρου, Ν. Κόσμος) ένα πέτρινο κτίριο του 193. Κάθε Δευτέρα στις 9.00μ.μ μέχρι και τις 25 Μαΐου 2015. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210- 9232384).Διάρκεια: 75 λεπτά. Κατόπιν μαζί με την παράσταση Μάμμα Τόνι θα συνεχίσει να ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας με προοπτική να φτάσουν και οι δύο παραστάσεις το καλοκαίρι στα μαρτυρικά χωριά.

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.

 

*H Χριστίνα-Βαλεντίνα Θάνου είναι κοινωνιολόγος-θεατροπαιδαγωγός

Σχόλια

Exit mobile version