Αρχική στήλες εν τέλει Η Παλαιστίνη πάνω από την Ολυμπιάδα

Η Παλαιστίνη πάνω από την Ολυμπιάδα

«Δουλέψαμε σκληρά για να φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η παλαιστινιακή υπόθεση είναι πάνω απ’ όλα αυτά». Μ’ αυτή τη λιτή δήλωση ο αθλητής του τζούντο, ο Αλγερινός Φετχί Νουρίν, αποχώρησε από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο τον Ιούλιο όταν κληρώθηκε να αγωνιστεί ενάντια στον Ισραηλινό Τοχάρ Μπούτμπουλ. Η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο έσπευσε τότε να δηλώσει την αντίθεσή της επισημαίνοντας ότι η φιλοσοφία της είναι κατά των διακρίσεων και υπέρ της προώθησης της αλληλεγγύης.

Τελικά, πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η οριστική τιμωρία για τον Αλγερινό και τον προπονητή του από την Ομοσπονδία: Δεκαετής αποκλεισμός! Το οποίο σημαίνει για τον τριαντάχρονο την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει και που λειτουργήσει ως παραδειγματισμός και συμμόρφωση για όποιον άλλο σκέφτεται να πράξει κάτι παρόμοιο. Δεν τα βάζεις έτσι απλά με το κράτος-τρομοκράτη Ισραήλ, ιδιαίτερα σε μία διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες… Στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 ο Αιγύπτιος Ελ Σεχάμπι αρνήθηκε να σφίξει το χέρι του Ισραηλινού αντιπάλου του, προτιμώντας να αποσυρθεί από το άθλημα. Το ίδιο είχε πράξει και ο Νουρίν πριν δύο χρόνια όταν και πάλι είχε κληρωθεί με Ισραηλινό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τζούντο και αρνήθηκε να διαγωνιστεί.

Ο Νουρίν είχε προϊδεάσει για αυτή του την απόφαση λίγες ώρες πριν γίνει και επίσημα γνωστό ότι δεν θα αγωνιστεί ενάντια στον Ισραηλινό όταν ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram μια φωτογραφία με τα διαπιστευτήριά του και του προπονητή του, ο οποίος στήριξε και δημόσια την απόφασή του, με μία σημαία της Παλαιστίνης και στη λεζάντα της φωτογραφίας κατέληγε «[…] κάθε συμμετοχή σε αθλητική δραστηριότητα με κάποιον υπό την ισραηλινή σημαία είναι αναγνώριση όχι μόνο του κράτους του Ισραήλ, αλλά και της νομιμότητας της κατοχής της παλαιστινιακής γης».

Τη θέση του Αλγερινού στον αγώνα με τον Μπούτμπουλ κλήθηκε να πάρει ο Σουδανός Μοχαμέντ Αμπνταλρασούλ, τον οποίο είχε νικήσει στον προηγούμενο γύρο ο Φ. Νουρίν. Ο Σουδανός, όμως, απέσυρε επίσης τη συμμετοχή του από τον αγώνα. Γι’ αυτόν όμως δεν δόθηκαν διευκρινήσεις, ούτε έκανε κάποιο σχόλιο ο ίδιος, αν δηλαδή επρόκειτο για πρωτοβουλία του αθλητή με το ίδιο υπόβαθρο ή μεσολάβησε κάτι άλλο που τον ανάγκασε να μην κατέβει στην αναμέτρηση.

Η απάντηση πάντως του Φετχί Νουρίν ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της τιμωρίας του από τη Διεθνή Ομοσπονδία Τζούντο. Δημοσίευσε και πάλι στο instagram μια σειρά φωτογραφιών από ισραηλινό δικαστήριο με Παλαιστίνιους κρατούμενους, οι οποίοι εμφανώς είχαν υποστεί βασανιστήρια. Τις φωτογραφίες συνόδεψε με τη λεζάντα: «Όταν οι Σιωνιστές αρπάζουν την ευκαιρία και αιχμαλωτίζουν Παλαιστίνιους. Διεθνείς οργανισμοί, πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία επικαλείστε όταν βλέπουμε το αποτέλεσμα βασανισμού στα πρόσωπα των φυλακισμένων ή φταίνε αυτοί που είναι μουσουλμάνοι;»

Σχόλια

Exit mobile version