Όταν άκουσε την Τρίτη την απόφαση του ισραηλινού δικαστηρίου για τη Ρέιτσελ Κόρι, την Αμερικανίδα ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε το 2003 στη Γάζα, ο Ισραηλινός ακτιβιστής Ρόνι Μπαρκάν δεν γέλασε ούτε τράβηξε τα μαλλιά του.

Ο Ρόνι είναι ένας από τους Ισραηλινούς ακτιβιστές κατά της κατοχής και για τη δικαιοσύνη, όχι ένας από τους «ειρηνιστές» που στην πραγματικότητα αποζητούν ειρήνη με καταπίεση. Πήρε μια μεγάλη φωτογραφία της Ρέιτσελ ανάμεσα στη μπουλντόζα D9 και το παλαιστινιακό σπίτι που προστάτευε από κατεδάφιση και πήγε στον ισραηλινό πυρήνα της τεχνολογικής προόδου, το Ισραηλινό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, το Technion. Η φωτογραφία έγραφε «Όχι στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών. Δικαιοσύνη για τους τραυματισμούς και τις δολοφονίες των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η πράξη του αυτή δεν ήταν απλώς μια διαμαρτυρία σε έναν δημόσιο χώρο, αλλά μια παράσταση στο συγκεκριμένο ίδρυμα λόγω της βαθιάς εμπλοκής του σε προγράμματα του ισραηλινού στρατού για την αναβάθμιση των μηχανισμών της κατοχής. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε ηλεκτρονικό του μήνυμα σχετικά με την πράξη του αυτή, το μόνο που δεν έχει κάνει το Technion, το διασημότερο ισραηλινό ίδρυμα μηχανικής και επιστήμης υπολογιστών είναι «να καταταγεί το ίδιο στο στρατό». Τα πιο γνωστά του επιτεύγματα είναι η ανάπτυξη μιας τηλεκατευθυνόμενης μπουλντόζας D9 για την κατεδάφιση σπιτιών και η δημιουργία μεθόδου για την ανίχνευση των υπόγειων τούνελ, συνδράμοντας με αυτό τον τρόπο στον αποκλεισμό της Γάζας. Επίσης, δημιούργησε ένα κέντρο ηλεκτρο-οπτικής με την Elbit μιας από τις μεγαλύτερες ισραηλινές εταιρίες οπλικών συστημάτων. Αλλά και άλλα ισραηλινά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα εμπλέκονται σε προγράμματα με το στρατό όπως το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Weizman. Πολλές από αυτές τις συνεργασίες έχουν καταγραφεί στο βιβλίο «Ακαδημαϊκό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ και η συνενοχή των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών» του Uri Yacobi Keller, εκδόσεις AIC.
Η μοναχική επίσκεψη του Ρόνι, που τράβηξε μια φωτογραφία μπροστά στο Technion για να αναδείξει το θέμα της συνενοχής, μας θυμίζει ότι η εξωφρενική απόφαση για τη Ρέιτσελ Κόρι δεν ήταν μια απομονωμένη απόφαση ενός φασίστα δικαστή. Ήταν μια στιγμή από το σύστημα της κατοχής στο οποίο η ισραηλινή κοινωνία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εμπλέκονται άμεσα. Πολύ σύντομα, με τη βοήθεια του Technion, μια τέτοια δίκη δεν θα είναι απαραίτητη, γιατί η μπουλντόζα που θα κατεδαφίσει το παλαιστινιακό σπίτι θα είναι τηλεκατευθυνόμενη. Επίσης, μας επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει -σώνει και καλά- να θαυμάζουμε ως ισραηλινό «επιστημονικό και τεχνολογικό θαύμα» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή και τον πειραματισμό στο στρατό και στο μηχανισμό της κατοχής. Για όλους αυτούς τους λόγους οι μοναχικές φωνές των ισραηλινών ακτιβιστών επαναλαμβάνουν το αίτημα για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!