Στην εκπομπή ΕΡΤ «Στο Κέντρο», που παρουσιάζει ο Γιώργος Κουβαράς, συγκρίθηκαν τα δεδομένα 8 δημοσκοπήσεων (διαφορετικών εταιρειών) που έγιναν κατά τους πρώτους 2 μήνες του χρόνου. Παρόλο που γνωρίζουμε πως πολλές φορές οι δημοσκοπήσεις είναι λίγο «πειραγμένες» ανάλογα με τον παραγγελιοδόχο και παρόλο που γνωρίζουμε ότι συχνά πέφτουν έξω έχει ενδιαφέρον να δούμε τους μέσους όρους που προκύπτουν από τη σύγκριση των 8 αυτών δημοσκοπήσεων.
Ο μέσος όρος των 8 δημοσκοπήσεων δίνει την ακόλουθη εικόνα:
Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται κατά μέσο όρο με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).
Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%). Τo «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο απαγορεύτηκε με τροπολογία), συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).
Τα εντυπωσιακά στοιχεία από αυτήν την καταγραφή είναι τα ακόλουθα: α) Τα χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα, που αθροιζόμενα συγκεντρώνουν ένα 55%. β) Η υπολογίσιμα μεγάλη «γκρίζα ζώνη» με 15,4%. γ) Η σχετική στασιμότητα όλων των υπόλοιπων κομμάτων με ελάχιστες αυξομειώσεις. δ) Και η απουσία «ρεύματος» ανόδου για κάποιο κόμμα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονική πορεία της δύναμης κάθε κόμματος όπως αυτή μετρήθηκε στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 γιατί έτσι φανερώνονται ορισμένες τάσεις:
Από τα στοιχεία αυτά καταγράφεται: α) Μια φθορά (έστω μικρή) της Ν.Δ., μια άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ (κι αυτή μικρή) με αποτέλεσμα να έχει μικρύνει η διαφορά τους από +9,4% (2022) σε +6,4% το 2023. Πρόκειται για μια τάση μείωσης της διαφοράς που πρέπει να επισημανθεί. Το λογικό είναι ότι και τα δύο κόμματα θα φροντίσουν να την αντιμετωπίσουν ή αξιοποιήσουν. β) Καταγράφεται μια σαφής μείωση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχεδόν σαν ένα ξεφούσκωμα από τα πρώτα δημοσκοπικά δεδομένα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Ν. Ανδρουλάκη.
Η γκρίζα ζώνη και τα «λοιπά κόμματα»
Ενδιαφέρον υπάρχει για τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων ή των αδιευκρίνιστων ως προς την ψήφο τους διαφόρων κατηγοριών πολιτών. Σημειώνεται ότι σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν λίγο καιρό εκτιμιόταν ότι υπάρχει μια περιοχή περίπου 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη η εκλογική τους συμπεριφορά. Όπως έχει σημασία το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα «λοιπά κόμματα» όπως και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή στις πρώτες και κυρίως στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.
Τι λένε τα κόμματα
Οι της ΝΔ καυχώνται ότι είναι πρώτο κόμμα, κόμμα που προσφέρει σταθερότητα και σοβαρότητα και επικαλούνται τα ευρήματα που δίνουν καλύτερα ποσοστά στον Κ. Μητσοτάκη έναντι του Αλ. Τσίπρα στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Οι του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν τα δημοσκοπικά ευρήματα αναφερόμενοι είτε στο τι «έβλεπαν» οι δημοσκόποι σε προηγούμενες εκλογές, είτε για το πόσο έπεσαν έξω στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων στην Κύπρο. Βέβαια δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν «υπάρχει ένα σαφές ρεύμα» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από όσα έχει κάνει η Ν.Δ. Η αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλ. Τσίπρα είναι ο κύριος λόγος. Το ΠΑΣΟΚ αγωνιά να σταματήσει τη φθίνουσα πορεία του και την αμφίπλευρη πίεση που δέχεται. Όλα τα άλλα κόμματα παλεύουν για μια θέση στον ήλιο, για τη διατήρηση ή έστω την ελάχιστη αύξηση του ποσοστού τους.
Ν.Τ.