Αρχική εκτός κατηγορίας Η «γειτονιά» μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά | Σάββατο 17/9,...

Η «γειτονιά» μας: Λαοί και χώρες σε ταραγμένα νερά | Σάββατο 17/9, 6:30μμ

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση του Resistance Festival

H κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ, στον αίθριο χώρο πίσω από το κεντρικό κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να μην ταρακουνιέται από τις περιπέτειες του πολυπολικού κόσμου. Ενδορρήξεις σε καπιταλιστικά κέντρα, πολεμικές στρατοπεδεύσεις, ιδεολογικές εκστρατείες, νέοι παίκτες και περιφερειακές δυνάμεις που αναζητούν ρόλους. Η Ευρώπη μοιάζει χαμένη μέσα σε μια ευρύτερη «δύση της Δύσης», και οι κοινωνίες της βιώνουν μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική κρίση. Ο τουρκικός επεκτατισμός απειλεί πια ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο, ενώ τα Βαλκάνια παραμένουν μόνιμη εστία για επικίνδυνες αναφλέξεις και ανακατατάξεις, και η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να υποφέρει από τις «φροντίδες» των Μεγάλων.

Όμως δεν προχωρούν όλα όπως ακριβώς τα σχεδιάζουν οι ελίτ. Άλλωστε αυτές γνωρίζουν καλύτερα ότι η διαχείριση των λαών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει λοιπόν να ξεμπερδεύουν με «εθνολαϊκιστές» και «ψεκασμένους», «αντιφρονούντες» και «αρνητές» κάθε είδους που απειλούν τάχα το σύγχρονο, δημοκρατικό πολίτευμα. Συζητάμε λοιπόν για την κατάσταση χωρών και κοινωνιών, για τις εμπειρίες αγώνων και αντιστάσεων. Για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και για τις αγωνίες των ανθρώπων τους. Για την κατάσταση πνευμάτων και τις επιλογές που υπάρχουν ή μπορούν να δημιουργηθούν. Για ένα νέο διεθνισμό, πιο ουσιαστικό και γειωμένο στην πραγματικότητα.

Συμμετέχουν:

  • Από την Αλβανία, ο συγγραφέας και διανοούμενος Φάτος Λιουμπόνια, εκδότης από το 1994 του περιοδικού Përpjekja(«Προσπάθεια»).
  • Από την Αυστρία, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και δημοσιογράφος Λίο Γκάμπριελ, με δράση στο αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και στην αλληλεγγύη με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του αραβικού κόσμου.
  • Από τη Γαλλία, η Ντανιέλ Ομπονό, στέλεχος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν και βουλευτίνα της Νέας Λαϊκής Ένωσης.
  • Από την Ελλάδα, ο Ιάσονας Κωστόπουλος, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς.
  • Από τον Λίβανο, ο Δρ Ομάρ Νασάμπε είναι πανεπιστημιακός, αναλυτής και δημοσιογράφος
  • Από τη Μέση Ανατολή, εκπρόσωποι των κινημάτων Αντίστασης της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.
Σχόλια

Exit mobile version