Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Mirjana Spoljaric γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στη Γάζα από συνεχή, εμπεριστατωμένη και άμεση ενημέρωση καθώς ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός έχει πάνω από 300 άτομα προσωπικό στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Παλαιστίνιοι.
Μιλώντας στο BBC είπε σε πολύ δραματικό τόνο ότι «η ανθρωπότητα αποτυγχάνει. Τα κράτη δεν κάνουν αρκετά για να τερματίσουν τον πόλεμο, να σταματήσουν τα δεινά των Παλαιστινίων και να απελευθερώσουν τους Ισραηλινούς ομήρους. Οι Παλαιστίνιοι έχουν απογυμνωθεί από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο έχει αχρηστευθεί. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ξεπερνά κάθε αποδεκτό νομικό, ηθικό και ανθρώπινο μέτρο. Η Γάζα έχει γίνει χειρότερη από την Κόλαση στη Γη!»
Μεθοδική εξόντωση
Δεν χρειάζονται πια άλλες αποδείξεις για τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση στην Παλαιστίνη, αλλά ακόμα κι αν κάποιοι δίσταζαν να αποδεχτούν ότι η πολιτική των Σιωνιστών Εβραίων μπορεί να είναι τόσο συνειδητά και τόσο απάνθρωπα εγκληματική, η προμελετημένη και στοχευμένη σφαγή της οικογένειας Αλ-Νατζάρ, των δύο Παλαιστίνιων γιατρών, με τον πατέρα και τα εννιά από τα δέκα δολοφονημένα με ένα χτύπημα παιδιά, οι επιφυλάξεις τους έπαυσαν καθώς το μακελειό έγινε γνωστό όχι μόνο από τα εναλλακτικά δίκτυα, αλλά και από τα μεγάλα διεθνή κρατικά και ιδιωτικά δίκτυα, όπως τα BBC, CNN, Deutsche Welle, France 24, Al Jazeera, CGTN, TRT κ.λπ., τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα όλου του κόσμου και από κάθε μέσο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε όλες τις ηπείρους. Κατάλαβαν και οι πιο επιφυλακτικοί ότι το Ισραήλ εξοντώνει με βόμβες και σφαίρες, αλλά και με πείνα, δίψα, βασανιστήρια, φυλακίσεις, κακουχίες, κρύο, μολύνσεις κι αρρώστιες το λαό της Παλαιστίνης. Ότι αυτό είναι ένα σχέδιο κι όχι μια παράπλευρη απώλεια. Ολοκληρώνεται η καταστροφή της Γάζας, η μετατροπή της σε ένα τεραστίων διαστάσεων σωρό ερειπίων, η οποία συνοδεύεται αφενός από την τυφλή εξόντωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και αφετέρου από τη μεθοδική δολοφονία των ατόμων και των ομάδων που αποτελούν το πιο νευραλγικό τμήμα και τη βάση της κοινωνίας, χωρίς το οποίο καμία κοινωνία δεν μπορεί ούτε να συγκροτηθεί, ούτε να ανακάμψει, ούτε να επιβιώσει.
Στην περίπτωση της οικογένειας Αλ-Νατζάρ, οι Σιωνιστές εξολόθρευσαν το γιατρό που ανήκε στην κρίσιμη ελίτ και την πολυμελή οικογένεια που αποτελεί πυρηνικό κύτταρο της κοινωνίας. Η γιατρίνα μάνα γλίτωσε γιατί είχε βάρδια στο νοσοκομείο. Το συμπέρασμα θα ήταν αναπόδεικτο αν δεν είναι πάνω από 1.200 οι πολυμελείς οικογένειες, από 10 έως 60 μέλη, που έχουν επιλεγεί και εξολοθρευτεί ολόκληρες, όπως και πάνω από 200 οι γιατροί και άλλοι νοσηλευτές και πάνω από 600 οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ που φρόντιζαν για τη διανομή σε 2.300.000 εγκλωβισμένους των τροφίμων και των άλλων αναγκαίων ειδών, οι οποίοι όλοι εξοντώθηκαν επιλεκτικά, ατομικά ή με τις οικογένειές τους.
Και δίπλα σ’ αυτούς τους εξαιρετικά απαραίτητους για τη λειτουργία και την επιβίωση της κοινωνίας, το Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής εξοντώσει τους περισσότερους δημάρχους, ιερωμένους, δασκάλους, διοικητικούς υπαλλήλους, ποιητές, ζωγράφους, συγγραφείς, μουσικούς, τεχνίτες, κάθε χρήσιμο άνθρωπο που ανήκει στο νευρικό σύστημα της κοινωνίας.
Χλιαρή αφύπνιση
20 μήνες γενοκτονίας που οι εικόνες της αναμεταδίδονται με όλα τα μέσα, με 180.000 νεκρούς, ακρωτηριασμένους και τραυματίες, εκ των οποίων 17.000 σκοτωμένα παιδιά και άλλα τόσα ορφανά, ενώ χιλιάδες είναι οι μανάδες που έχουν χάσει τα παιδιά τους!
Τόσοι σφαγιασμένοι χρειάστηκαν για να αρχίσουν να δείχνουν οι πολιτισμένοι, οι δημοκράτες και ανθρωπιστές της Δύσης κάποιοι στοιχειώδη ευαισθησία, έστω και ενόχληση, για να αντιδράσουν χλιαρά.
Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν φανερό ότι οι Δυτικοί ιθύνοντες είχαν συρθεί κάτω από την πίεση της πραγματικότητας που βοά εκκωφαντικά για να καταδικάσουν, φραστικά, το Ισραήλ για τη γενοκτονία και να ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός και τον εφοδιασμό των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων με τρόφιμα. Για πρώτη φορά, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι σύμμαχοί τους όπως η Δανία και η Ελλάδα, δεν συντάχθηκαν με το βέτο των ΗΠΑ ή δεν έκαναν αποχή από την ψηφοφορία. Ίσως και να τόλμησαν να διαφοροποιηθούν επειδή ήξεραν ότι οι Αμερικάνοι θα έθεταν βέτο -για πέμπτη φορά από την έναρξη της γενοκτονίας- οπότε η «διαφωνία» τους δεν θα είχε τίποτα παραπάνω από επικοινωνιακή χρησιμότητα.
Και αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη καχυποψία, έχοντας παρακολουθήσει την ειδική συνεδρίαση του βρετανικού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της οποίας περίπου 50 βουλευτές έκαναν κριτική και έθεσαν με σαφήνεια ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για τη θέση και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης των Εργατικών υπό τον Στάρμερ στο Παλαιστινιακό. Στις περισσότερες απαντήσεις του ο υπουργός περιοριζόταν να δηλώσει ότι το ζήτημα είναι υπό εξέταση και η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς το Ισραήλ να αλλάξει τις πολιτικές που εφαρμόζει στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Τίποτα δεν είχε να πει, πολύ περισσότερο να δεσμευτεί, για τη συνεχιζόμενη πώληση προς το Ισραήλ όπλων και ιδιαιτέρως των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα προηγμένης τεχνολογίας αεροπλάνα F-35 με τα οποία το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα, αλλά και όλες τις γειτονικές του χώρες σκοτώνοντας καθημερινά εκατοντάδες άμαχους!
14 – 1!
Αντίθετα, άλλες χώρες, μη δυτικές, όπως η Αλγερία, το Πακιστάν και η Υεμένη, μαζί με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Κίνα και Ρωσία, για πολλοστή φορά μίλησαν, πριν και μετά την ψηφοφορία, με κατηγορηματικό τρόπο και αποδοκίμασαν τις ΗΠΑ που το μόνο που είχε να πει η εκπρόσωπός του ήταν ότι καταψηφίζει επειδή «κάθε μέτρο που υπονομεύει την ασφάλεια του στενού μας συμμάχου, του Ισραήλ, είναι αδιανόητο» και ότι ελπίζει «οι κάτοικοι της Γάζας να απελευθερωθούν από το Ιράν»!
Η Δανία δήλωσε χλιαρά ότι «το διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να πολιτικοποιείται, να χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί ούτε να χρησιμοποιείται ως μέρος μιας στρατιωτικής στρατηγικής».
Η Ελλάδα, υπερψήφισε προσπαθώντας να μην σπάσει αυγά λέγοντας «η ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί με τη βία, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατανόηση.»
Η Σλοβενία δήλωσε «μόνο στάχτες και θλίψη. Η πείνα των αμάχων και η πρόκληση απέραντης δυστυχίας είναι απάνθρωπη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και δεν δικαιολογείται από κανένα πολεμικό στόχο».
Η Γαλλία έθεσε αυτό που έχουμε ακούσει τελευταία από τον Μακρόν για «απτή εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», θέση με την οποία ευθυγραμμίζεται τώρα και η Μεγάλη Βρετανία που δήλωσε ότι «η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Γάζα και να περιορίσει αυστηρά τη βοήθεια είναι αδικαιολόγητη, δυσανάλογη και αντιπαραγωγική».
Η γλώσσα του Πακιστάν ήταν εμφανώς πιο αιχμηρή: «Η άσκηση βέτο στέλνει το μήνυμα ότι οι ζωές πάνω από δύο εκατομμυρίων πεινασμένων και πολιορκημένων Παλαιστινίων είναι αναλώσιμες. Ενώ το Συμβούλιο συζητούσε, η Γάζα αποδεκατιζόταν και το να σκοτώνεις πολίτες που αναζητούν ψωμί και νερό είναι σαν να ποινικοποιείς την επιβίωση. Η βοήθεια που πέφτει από τον ουρανό ή που παραδίδεται με ένοπλη συνοδεία δεν είναι λύση, είναι θέαμα».
Στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας η Κίνα επισήμανε ότι «ο μηχανισμός έχει μετατραπεί σε παγίδα θανάτου» και ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι «το ψήφισμα θα αποτελούσε το «ελάχιστο» για το «κουτί πρώτων βοηθειών» που πρέπει να παράσχει η διεθνής κοινότητα για να απαλύνει τα δεινά των Παλαιστινίων πολιτών. Ωστόσο, όλοι μας έχουμε άλλη μια ευκαιρία να δούμε ποιος θέλει πραγματικά την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ποιος θέλει να συνεχίσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια».
Η Αλγερία, από τις πιο μαχητικές χώρες στο ζήτημα της Παλαιστίνης, θύμισε ότι «η σιωπή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους νεκρούς, δεν μπορεί να κρατήσει το χέρι των ετοιμοθάνατων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς της αδικίας. Το ψήφισμα -ακόμη και στην παρεμπόδισή του- είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά την αγωνία που προκαλεί η πολυπολικότητα και αποκαλύπτει γιατί ο ισραηλινός κατακτητής συνεχίζει τα εγκλήματά του. Η Αλγερία δεν θα εγκαταλείψει την Παλαιστίνη».
Ο εκπρόσωπος του κράτους της Παλαιστίνης, με απορία, ρωτούσε προς κάθε κατεύθυνση: «Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ μπορεί να συνεχίσει την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας – και κάθε ζωής μέσα σε αυτήν – ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται;»
Και ο εκπρόσωπος του Ισραήλ, με το κέρινο πρόσωπο του Χάρου, απευθυνόμενος σε όλους τους παρευρισκόμενους που πλην των ΗΠΑ είχαν υπερψηφίσει το ψήφισμα, είπε προκλητικά: «Μην σπαταλάτε άλλο από το χρόνο σας. Κανένα ψήφισμα, καμία ψηφοφορία, δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας»!
Τι τρέχει στην Κύπρο;
Από τις λίγες σταθερές φωνές στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εκλεγμένος ως ανεξάρτητος βουλευτής μετά την εκδίωξή του από την ηγεσία του βρετανικού Εργατικού Κόμματος με την κατηγορία του αντισημίτη, τόσο με τη φυσική του παρουσία στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη όσο και με τις συχνές παρεμβάσεις του στο Κοινοβούλιο και την αρθρογραφία του στον Τύπο, ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Στάρμερ που ενώ η δημοτικότητά της φθίνει επιμένει στον παραλογισμό να κάνει τη Βρετανία μεγάλη στρατιωτική δύναμη ξανά!
Ο Κόρμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα The Guardian, στις 3 Ιουνίου, έγραψε: «Πέρυσι, μόνο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, οι Εργατικοί ενέκριναν περισσότερες άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ από όσες ενέκριναν οι Συντηρητικοί μεταξύ 2020 και 2023. Ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο: αυτή η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την προμήθεια όπλων σε ένα έθνος του οποίου ο ηγέτης καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Έχουμε επίσης επανειλημμένα ζητήσει την αλήθεια σχετικά με το ρόλο των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, όσον αφορά τη μεταφορά όπλων στο Ισραήλ και την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών. Όταν ο (πρωθυπουργός) Keir Starmer επισκέφθηκε την RAF στη βάση του Ακρωτηρίου τον Δεκέμβριο του 2024, βιντεοσκοπήθηκε να λέει στους στρατιώτες: «Όλος ο κόσμος βασίζεται σε εσάς. Αρκετά από αυτά που συμβαίνουν εδώ δεν μπορούν απαραίτητα να συζητηθούν, δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο τι κάνετε εδώ». Τι έχει να κρύψει η κυβέρνηση;
Οι ερωτήσεις μας αντιμετωπίστηκαν με υπεκφυγές, κωλυσιεργία και σιωπή, αφήνοντας το κοινό στο σκοτάδι σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους εκπληρώνονται οι κυβερνητικές ευθύνες. Η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας. Το βρετανικό κοινό αξίζει να γνωρίζει την πλήρη κλίμακα της συνενοχής του Ηνωμένου Βασιλείου σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιείται η RAF στη βάση του Ακρωτηρίου ως δίοδος για την ανάπτυξη όπλων στη Γάζα; Ποιες πληροφορίες έχουν διαβιβαστεί στο Ισραήλ;
Τους τελευταίους 20 μήνες, τα ανθρώπινα όντα έχουν υπομείνει ένα επίπεδο φρίκης και απανθρωπιάς που θα πρέπει να μας στοιχειώνει για πάντα. Ολόκληρες οικογένειες αφανίστηκαν. Ακρωτηριασμένα μέλη διασκορπισμένα στους δρόμους. Μητέρες ουρλιάζουν για τα παιδιά τους που έχουν κομματιαστεί. Γιατροί που έκαναν ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθησία. Σπίτι με σπίτι, νοσοκομείο με νοσοκομείο, γενιά με γενιά. Δεν είμαστε μάρτυρες ενός πολέμου. Ήμαστε μάρτυρες μιας γενοκτονίας, που μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.»
Το BBC θάβει την αλήθεια
Έχουν περάσει 20 μήνες από τότε που το Ισραήλ έβαλε σε εφαρμογή το πιο πρόσφατο και πιο κτηνώδες επεισόδιο της εθνοκάθαρσης, με εντονότερα και αγριότερα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, από το 1948 που έδιωξε βάναυσα τους Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους και ισοπέδωσε τα χωριά τους. Ένα επεισόδιο που έχει και την εξής μοναδικότητα: απεικονίζεται και προβάλλεται γεγονός με γεγονός, σκηνή με σκηνή, σε εικοσιτετράωρη βάση ζωντανά και άμεσα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αφαιρώντας από τους «θεατές» του κάθε δικαιολογία ότι δεν ήξεραν, ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν. Κι αυτό ισχύει στο μάξιμουμ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να υπηρετούν με τη μέγιστη δυνατή συνέπεια την αποστολή που επικαλούνται ότι επιτελούν που δεν είναι άλλη από την πληρέστερη και αντικειμενικότερη αναμετάδοση της είδησης και της πληροφορίας από το σημείο που συμβαίνει στον παραλήπτη που περιμένει διαβάζοντας την εφημερίδα, ακούγοντας το ραδιόφωνο ή κοιτώντας στην τηλεόραση τους δημοσιογράφους που έχουν αναλάβει να τον ενημερώνουν με επάρκεια, ειλικρίνεια και στην έκταση και το βαθμό που επιβάλλει η σοβαρότητα του κάθε θέματος.
20 μήνες από την έναρξη των βαρβαροτήτων έπρεπε να περάσουν για να ασχοληθούν πιο σοβαρά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης με την εθνοκάθαρση-γενοκτονία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. 20 μήνες που παρέκαμπταν και συγκάλυπταν την πραγματικότητα για να μη θίξουν τους δράστες και τους συνεργούς τους στη Δύση, 20 μήνες που άφησαν απροστάτευτους τους ανθρώπους που αγωνίζονται στα πανεπιστήμια και τους δρόμους κατά των σφαγών, ανυπεράσπιστους μπροστά στους διώκτες τους, τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τις δυνάμεις καταστολής, τα δικαστήρια και τους εργοδότες που τους διώχνουν από τις δουλειές τους και τα ίδια τα ΜΜΕ που τους ενοχοποιούν και τους διασύρουν. 20 μήνες που τα ΜΜΕ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων σε ολόκληρη τη Δύση, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στον εκφυλισμό της δημοκρατίας ή ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτήν.
Λογοθάφτες
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το «κρούσμα» με το ντοκιμαντέρ για τους γιατρούς στη Γάζα με τον τίτλο «Γιατροί υπό τα πυρά» που έχει εγκριθεί η προβολή του από τον Φεβρουάριο, αλλά δεν έφτασε ποτέ στην οθόνη! Τελικά, είδαν κι απόειδαν οι συντελεστές του και κοινοποίησαν το γεγονός καθώς κάποιοι από τους συμμετέχοντας ζήτησαν την απόσυρσή τους από την ταινία, μερικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση και μερικοί από φόβο για τις συνέπειες της καθυστέρησης που από μόνη της ενοχοποιεί τα λεγόμενά τους! Η αποκάλυψη εξόργισε πολύ κόσμο με αποτέλεσμα να μαζευτούν πολύ γρήγορα 600 υπογραφές από ανθρώπους της τέχνης και γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας που γνωρίζουν την κατάσταση, μεταξύ των οποίων η Σούζαν Σάραντον, ο Μάικ Λι, η Μίριαμ Μαργκόλις κ.ά. «Δεν πρόκειται για δημοσιογραφική προσοχή. Είναι πολιτική καταστολή. Κανένας ειδησεογραφικός οργανισμός δεν πρέπει να αποφασίζει αθόρυβα πίσω από κλειστές πόρτες ποιες ιστορίες αξίζει να λέγονται. Αυτή τη σημαντική ταινία πρέπει να τη δει το κοινό και να τιμηθεί η γενναιότητα των συντελεστών της», γράφουν μεταξύ άλλων στην επιστολή που έστειλαν στη διεύθυνση του BBC.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian «παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί για μετάδοση και έχει περάσει από δικηγόρους που διασφαλίζουν ότι συμμορφώνεται με τους κώδικες και τις κατευθυντήριες γραμμές μετάδοσης, γίνεται κατανοητό ότι το BBC ζητά τώρα αλλαγές σε αυτό και λέει ότι δεν θα προβάλλει την ταινία μέχρι να ολοκληρωθεί η εσωτερική επανεξέταση που διενεργείται από τον διευθυντή συντακτικών παραπόνων, Peter Johnston, για μια άλλη ταινία με τίτλο «Γάζα: Πώς να επιβιώσεις σε μια εμπόλεμη ζώνη» που έχει διαφορετικό περιεχόμενο αλλά επίσης αναφέρεται σ’ αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη».
Ενώ με μεγάλη άνεση μεταδίδουν καθημερινά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του στρατού του Ισραήλ, όταν πρόκειται για την αλήθεια των ανθρώπων που βιώνουν την καταστροφή, χρειάζονται πολλοί μήνες εξονυχιστικής διασταύρωσης που τις περισσότερες φορές δεν ολοκληρώνεται ποτέ και οι ταινίες μένουν στα συρτάρια.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της Βρετανίδας παιδιάτρου Δρ. Τάνιας Χατζ Χασάν που πρόσφερε τις υπηρεσίες της στα νοσοκομεία της Γάζας, την οποία διέκoπτε συνεχώς η δημοσιογράφος του BBC για να της πει τι λέει ο εκπρόσωπος του Ισραήλ επί του θέματος. «Ακούστε», της είπε η γιατρός, «δεν ρωτάμε αυτόν που πραγματοποιεί τη γενοκτονία να μας πει τη γνώμη του για τα αποτελέσματα των πράξεων του!»