Οι κάτοικοι έχουν συγκροτήσει συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φορείς της περιοχής και πραγματοποιούν καθημερινά συνελεύσεις, προγραμματίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Την Πέμπτη το πρωί, υπό την απειλή εισβολής των ΜΑΤ στον υπό κατάληψη χώρο, εμφανίστηκαν εργάτες της ανάδοχης εταιρίας, με στόχο την έναρξη των εργασιών. Άμεσα συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 300 κάτοικοι και μαθητές των γύρω σχολείων, με αποτέλεσμα την παύση κάθε εργασίας.
«Ο κόσμος έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και το ευχάριστο νέο είναι ότι είχαμε και τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ευκαρπίας και του Λυκείου Πολίχνης-Ευκαρπίας που δείξανε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν. Το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε για πολλοστή φορά είναι ότι όσο δεν γίνεται περιφερειακό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας και να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, η στάση μας θα συνεχίσει να είναι πολύ δυναμική» δηλώνουν στον Δρόμο τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων.
Η υποβάθμιση της περιοχής συνεχίζεται
Οι φορείς που απαρτίζουν τη συντονιστική επιτροπή ζητούν την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας στην εδώ και χρόνια προτεινόμενη από τον πρώην δήμο Ευκαρπίας θέση, καθώς βρίσκεται τρία χιλιόμετρα μακριά από την πρώην χωματερή και όχι στην υπάρχουσα θέση που είναι εκατό μέτρα από το εργοστάσιο του Τιτάν και γειτονική σε κατοικημένη περιοχή.
Παράλληλα, απαιτούν την υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού του 2005, που αναφέρει επτά ΣΜΑ στο Νομό Θεσσαλονίκης, με ταυτόχρονη ισοκατανομή των απορριμμάτων στους ΣΜΑ και καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.
Μάλιστα, όπως δηλώνουν, «ποτέ δεν έχουμε πει σαν δίκτυο, ότι είμαστε ενάντια στην κατασκευή των ΣΜΑ. Είμαστε υπέρ της κατασκευής των ΣΜΑ, αλλά όχι σε θέσεις που προκαλούν την κοινωνία, όχι σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές −από τη στιγμή που υπάρχει και εναλλακτικό οικόπεδο χωροθέτησής του−, όχι βέβαια σε αυτό το μέγεθος και όχι σε απόσταση αναπνοής από μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή, όπως είναι ο Δήμος Παύλου Μελά».
Μάλιστα σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, οι κάτοικοι προτείνουν τον επανασχεδιασμό της κατασκευής των ΣΜΑ με ισοκατανομή των απορριμμάτων που θα δέχονται και επιτέλους μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε με ανακύκλωση, είτε με κομποστοποίηση.
Πλέον κάτοικοι και φορείς περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τον χρόνο εκδίκασης της απόφασης να προσδιορίζεται σε περίπου δύο μήνες. Οι κάτοικοι σε κάθε περίπτωση βέβαια δηλώνουν αποφασισμένοι να ματαιώσουν το έργο, ανεξάρτητα από την απόφαση της εκδίκασης της προσφυγής του πρώην Δήμου Ευκαρπίας στο ΣτΕ.
Σύμφωνα με το Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων Δυτικής Θεσσαλονίκης «η προσφυγή αφορά την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ και την παντελή έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία», ενώ δεν διστάζουν να μιλήσουν για σκανδαλώδεις αποφάσεις στη μέχρι τώρα δικαστική διαμάχη για το θέμα.
Και ο δήμος στο πλευρό των κατοίκων
Στο πλευρό των κατοίκων τάσσεται και ο Δήμος Παύλου Μελά, ο οποίος σε συνεργασία με το δίκτυο φορέων της περιοχής κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας παύση των εργασιών. Από τα ασφαλιστικά μέτρα, προέκυψε μια προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών, που έληξε την περασμένη εβδομάδα.
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, συνέχισε μάλιστα τις διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με την Περιφέρεια, χωρίς να προκύπτει όμως αποτέλεσμα. Σε δηλώσεις του επανέλαβε την πρόταση του δήμου για αλλαγή της χωροθέτησης του έργου και τόνισε πως «η συνέχιση των εργασιών, και ενώ έχουν προηγηθεί συναντήσεις, συζητήσεις και επαφές με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι γνωρίζουν σαφώς ότι προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε άλλο οικόπεδο και μάλιστα μεγαλύτερο κατά 20 στρέμματα σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων, είναι τουλάχιστον εριστική και αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού απέναντι στην Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
Η διοίκηση βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προκειμένου ο αγώνας μας να δικαιωθεί. Δεν γίνεται εν έτη 2012, να γίνονται τόσο σημαντικά έργα χωρίς την έγκριση των κατοίκων, σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής τους.
Οι Δυτικές Συνοικίες δεν θα μετατραπούν, επειδή το επιθυμούν κάποιοι, στη μοναδική χωματερή της Θεσσαλονίκης. Επίσης καλώ σε διάλογο την ΠΕΔ, τον Σύνδεσμο και τους συλλόγους καθώς και τη διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά ώστε να φτάσουν σε μια λύση κοινωνικά αποδεκτή για το καλό του τόπου και της Αυτοδιοίκησης».