Της Ματίνας Παπαχριστούδη. Η είδηση: Ο βουλευτής της Ν.Δ. (διά της προσχωρήσεως) και φίλος γενικά των εκδοτών, Μ. Βορίδης μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Π. Καψή, δημοσιογράφο στο επάγγελμα, στέλεχος του ΔΟΛ έως πρόσφατα, κατέθεσαν εσπευσμένα την Πέμπτη τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να κλείνει κανάλια που δεν εκπέμπουν ψηφιακά.

Το γεγονός: Το Alter το οποίο οι μέτοχοι του βούλιαξαν, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως παράδειγμα στην τηλεοπτική «φούσκα» της 20ετίας, το οποίο αρνείται πεισματικά να πληρώσει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενούς του και αυτοί αντιστέκονται έχοντας στα χέρια τους τον «αέρα» του σταθμού, σταμάτησε να εκπέμπει ψηφιακά. Με απόφαση επιχειρηματική της Digea, φορέας δικτύου ο οποίος ανήκει μετοχικά στους ισχυρούς ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, δηλαδή του εκδότες.
Το σενάριο: Την «εξαφάνιση» του Alter εύχονται και παροτρύνουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι άλλων καναλιών, όπως π.χ στο συγκρότημα Αλαφούζου. Μόλις πρόσφατα ο Μ. Βορίδης είχε συναντήσεις με διάφορους ισχυρούς εκδότες. Ο μεγαλομέτοχος του Alter, Γιώργος Κουρής, πρόλαβε και ανέβασε ψηφιακά το δεύτερο -τοπικό- κανάλι του στην πλατφόρμα της Digea. Το Alter σταμάτησε να εκπέμπει αναλογικά από τους πομπούς όλης της Ελλάδας, έμεινε μόνο η συχνότητά του στην Πάρνηθα.
Η εκτίμηση: Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια της διαπλοκής; Χωρίς να έχουν δοθεί άδειες λειτουργίας στα κανάλια από το 1989 και εντεύθεν. Με μια αρμόδια υποτίθεται Αρχή, το ΕΣΡ -«παράτυπο» πλέον αφού τα μέλη του κάθονται επί δέκα χρόνια στο θεσμικό θώκο ελέγχου της ραδιοτηλεόρασης ξεπερνώντας τα όρια του νόμου- παραδομένο σε κελεύσματα της πολιτικής εξουσίας να τιμωρεί μονάχα όσους βγάζουν πολιτικά γλώσσα στον αέρα της τηλεόρασης. Ο εκάστοτε υπουργός υφαρπάζει με μια μικρούλα τροπολογία το δικαίωμα να κατεβάζει κανάλι. Με αιτιολογία ότι δεν εκπέμπει πια ψηφιακά. Από συχνότητα που του έχει παραχωρηθεί χωρίς άδεια, χωρίς να την πληρώνει, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο για τα πάντα.
Και το πλαίσιο: Φθάνουμε, λοιπόν, στο διά ταύτα. Με αναλογικό τρόπο η ελληνική τηλεόραση θα έπρεπε, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, να κατεβάσει το αναλογικό της σήμα το 2012. Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν πρόλαβε όμως. Και ούτε φυσικά έχει εκδοθεί ο χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αποφασίσει (μαζί με τους εκδότες) πόσες άδειες πανελλαδικής εμβέλειας θα δώσει. Φυσικά, το ξαναλέμε, επίσημες άδειες λειτουργίας των καναλιών δεν υπάρχουν. Και το αντίτιμο για την κατοχή της συχνότητας τους τα τελευταία 4 χρόνια χαρίζεται στους ιδιοκτήτες με πρόσχημα την προβολή πολιτικών διαφημίσεων. (Ναι, η δημόσια περιουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα).
Ήρθε λοιπόν το Μνημόνιο 2 και διατάσσει πως το αναλογικό σήμα στην Ελλάδα θα σβήσει την 1η Ιουλίου 2013. Οι ψηφιακές συχνότητες του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος» θα δοθούν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Για την «ανάπτυξη», την «ψηφιακή οικονομία» και μπλα, μπλα, μπλα… Οι άλλες συχνότητες θα πρέπει να δοθούν σε πάροχους δικτύου (σαν την Digea, δηλαδή). Και τα κανάλια; Θα ρωτήσει ο αφελής. Ω, βρέθηκε τρόπος. Τα ιδιωτικά κανάλια θα πρέπει απλώς να έχουν άδεια ψηφιακού περιεχομένου από το ΕΣΡ. Την οποία και ήδη διαθέτουν. Και μετά θα πληρώνουν για το ανέβασμά τους στην πλατφόρμα της Digea στο τιμολόγιο που θα ορίσει η ιδιωτική εταιρία για να εκπέμψουν ψηφιακά.
Συμπέρασμα: Θέλετε και συμπέρασμα; Όπως είναι φανερό τηλεοπτικές άδειες στους χαρακτηριζόμενους «νταβατζήδες» της κοινής γνώμης δεν θα δοθούν ποτέ. Και με τη βούλα του Μνημονίου 2. Όσο για τα περιφερειακά κάναλια; Ή θα βρουν τρόπο να συνασπιστούν σε μικρούς πάροχους δικτύου βάζοντας λεφτά ή θα κλείσουν. Με απόφαση υπουργού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!