Αρχική πολιτισμός πολιτισμός & βαρβαρότητα Η… αριστοκρατία της δημοσιογραφίας

Η… αριστοκρατία της δημοσιογραφίας

ΕΣΗΕΑ: «Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της 6ης, 7ης, 8ης, και 9ης Φεβρουαρίου 2024 για την Έγκριση συγχώνευσης ΕΣΗΕΑ-ΕΣΠΗΤ και παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για την υλοποίησή της.
ΨΗΦΙΣΑΝ: 2813, ΝΑΙ: 1171, ΟΧΙ: 1164, ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ: 478
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 2 του Καταστατικού, η απόφαση δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/4 εκείνων που ψήφισαν, η Γενική Συνέλευση απέρριψε την πρόταση για τη συγχώνευση της ΕΣΗΕΑ με την ΕΣΠΗΤ»

Για τους μη γνωρίζοντες να πω ότι εδώ και καιρό με συναίνεση όλων των παρατάξεων της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου) –πλην των… Λακεδαιμονίων (Εργάτες Τύπου)– γινόταν απεγνωσμένη προσπάθεια να μας δεχτεί η ΕΣΗΕΑ στους κόλπους της.

Μια ΕΣΗΕΑ πλήρως αναξιόπιστη, με ανύπαρκτη συνδικαλιστική παρουσία, με σιωπή στα κρίσιμα θέματα, σε μια χώρα όπου ακόμη και οι επίσημοι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν πως δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου…

Απεργίες για τα μάτια του κόσμου και μια αντίληψη «κλειστής λέσχης» με δημοσιογράφους της ελίτ και την… πλέμπα. Πάντοτε υπήρχε ένα σνομπάρισμα από τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, λες και το να γράφεις σε ημερήσιες εφημερίδες, όπως π.χ. η Εσπρέσο ή το Μακελειό σε καθιστά αυτομάτως καλύτερο δημοσιογράφο από αυτόν ενός περιοδικού, ενός ραδιοφώνου, ενός καναλιού.

Η απαξίωση όμως δεν περιορίζεται στους –υποτίθεται– συναδέλφους δημοσιογράφους. Πηγαίνει και σε όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως είναι φωτογράφοι, εικονολήπτες, γραφίστες, ηχολήπτες, επιμελητές και τόσοι άλλοι.

Γι’ αυτό πάντοτε οι απεργίες των δημοσιογράφων είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Η πρόταση που έχει απευθύνει προς όλους η παράταξη «Εργάτες Τύπου» για τη δημιουργία «Συνδικάτου Τύπου» έχει απορριφθεί μετά βδελυγμίας.

«Τι; Θα βάλουμε μέσα και τις καθαρίστριες και τους μακιγιέρ;» αναρωτιούνται οι «Αντουανέτες» της δημοσιογραφίας.

Τώρα όμως που το χαστούκι και η απαξίωση ήρθε από την ΕΣΗΕΑ προς την ΕΣΠΗΤ, εντάσσοντάς μας κι εμάς προφανώς στην κατηγορία καθαρίστριες και λοιποί εργαζόμενοι, τι έχουν να πουν οι συνδικαλιστές και κυρίως όσοι δηλώνουν πως ανήκουν στην Αριστερά;

Παραθέτω αυτούσια την Ανοικτή επιστολή των «Εργατών Τύπου» –παράταξης στην ΕΣΠΗΤ–, θεωρώντας πως τα εξηγεί όλα με τον καλύτερο τρόπο:

«Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η στρατηγική του φίλαυτου μικροσυμφέροντος, που κυνήγησαν τα τελευταία χρόνια με μεσσιανικό πάθος και με το μισοκακόμοιρο ύφος του φτωχού συγγενή οι διοικήσεις της ΕΣΠΗΤ, προσδοκώντας την ενσωμάτωση της Ένωσής μας στην ΕΣΗΕΑ (στο όνομα, υποτίθεται, της ενότητας του συνδικαλιστικού κινήματος), βούλιαξε πανηγυρικά. Η ΕΣΗΕΑ με απόφαση των μελών της, έκλεισε στους «διευρυνσίες» την πόρτα της κατάμουτρα!

Οι “Εργάτες Τύπου” είχαμε εξ αρχής προειδοποιήσει ότι αυτή η στρατηγική ήταν υπονομευτική της αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων στον Τύπο και βαθιά αντιδραστική εξαιτίας του ελιτίστικου συντεχνιακού χαρακτήρα της, εφόσον η προϋπόθεσή της ήταν η παραδοχή εκ μέρους μας ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο χωρίζονται σε θέσει προνομιούχους και σε φύσει παρακατιανούς. Ως τέτοια δεν πάψαμε να την καταγγέλλουμε, θέλοντας να σε πείσουμε ότι οι αγώνες για τα δικαιώματα που στερούμαστε, δεν πετυχαίνουν με το συνδικαλιστικό αυτοευνουχισμό μας και με το γλείψιμο των συστημικών αντιλήψεων, ηθών και φορέων. Τώρα που πλέον ξέρεις ότι είναι και αδιέξοδη, τι θα κάνεις;

Δυστυχώς αυτό που δικαιώνει τις θέσεις μας –κι ακόμα μια φορά «δυστυχώς», γιατί είμαστε η μόνη παράταξη της ΕΣΠΗΤ που δεν είχε αυταπάτες–, είναι ό,τι ακριβώς μας βρίσκει απέναντι ηθικά, ιδεολογικά, πολιτικά και δεοντολογικά από τη σκοπιά του λειτουργήματός μας. Διότι οι πόρτες της ΕΣΗΕΑ δεν άνοιξαν πρωτίστως γιατί το καθεστώς την χρειάζεται σαν “πλυντήριο της λίστας 107” περισσότερο από κάθε άλλη φορά! Για κανένα λόγο δεν θα διακινδύνευε κάποιου είδους δυνητική αλλαγή των συσχετισμών της, μέσω της εισόδου στους κόλπους της μη προβλέψιμου ανθρώπινου δυναμικού!…

Κατόπιν του στρατηγικού στραπάτσου της διοίκησης της ΕΣΠΗΤ, μόνη διέξοδος είναι η παραίτησή της και η άμεση προκήρυξη προγραμματικής συνέλευσης και εκλογών. Αν η ΕΣΠΗΤ ως υπόθεση των μελών της δεν τολμήσει να διεκδικήσει την αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων στον Τύπο, είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα σε καλεί μόνο για “τσάι και συμπάθεια”…

Καλούμε κάθε δημοκράτισσα και δημοκράτη που σέβεται τον εαυτό της/του, να ορθώσει ανάστημα απέναντι στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία και να πάρει την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας στα χέρια του. Τείνουμε το χέρι της ενότητας ατομικά και συλλογικά σε πρόσωπα και συλλογικότητες της Ένωσής μας, που σκέφτονται ότι “δεν πάει άλλο” και απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες/ους τις/ους συναδέλφισσες/ους της ΕΣΗΕΑ που τάχθηκαν υπέρ της ενότητας των εργαζομένων του κλάδου.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΥΠΟΥ, 15 Φλεβάρη 2024»

Σχόλια

Exit mobile version