Αρχική πολιτική αριστερά Η απόφαση του ΣΥΝ και το τέλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του ΣΥΝ και το τέλμα του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς σχολιάζουν εκπρόσωποι των συνιστωσών και ο βουλευτής Επικρατείας την απόφαση της Π.Γ.

Εξάμηνη μεταβατική περίοδο, αντικατάσταση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο) και τους εκπροσώπους των συνιστωσών και διεξαγωγή της 4ης Πανελλαδικής Σύσκεψης (Π.Σ.) τουλάχιστον έξι μήνες μετά, είναι οι όροι που θέτει η ηγεσία του ΣΥΝ για το μέλλον του συμμαχικού σχήματος.
Το κείμενο – απόφαση που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) του ΣΥΝ την περασμένη Τετάρτη, καταψήφισαν η Ρ. Δούρου, ο Γ. Μπαλάφας και ο Κ. Πουλάκης. Σε ανακοίνωσή τους εξηγούν τη στάση τους με βασικό επιχείρημα ότι η απόφαση «επιμένει στη συνέχιση της συνεργασίας με δυνάμεις, όπως είναι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, οι οποίες τοποθετούνται σαφώς ανταγωνιστικά με το κόμμα μας και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πολιτικές -για την κρίση, την Ευρώπη κ.λπ.- που βρίσκονται στον αντίποδα των δικών μας επεξεργασιών».
Σημείο τριβής στο εσωτερικό τού συμμαχικού σχήματος αποτελεί η επί της ουσίας κατάργηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για έξι μήνες. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της Π.Γ. του ΣΥΝ το επόμενο εξάμηνο θα είναι «ο απαραίτητος δοκιμαστικός χρόνος για την επώαση του νέου ξεκινήματος του συμμαχικού μας σχήματος» και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο. «Σε όλο αυτό το μεταβατικό διάστημα, οι κοινές μας προσπάθειες μπορεί να συντονίζονται από την κοινή συνεδρίαση, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, της Κ.Ο. και εκπροσώπων των συνιστωσών και των ανένταχτων» σημειώνεται στην απόφαση.
Επιπλέον, αντιπαράθεση προκαλεί η άρνηση του ΣΥΝ για άμεση διοργάνωση τη 4ης Π.Σ., όπου τον λόγο θα λάβει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα στην απόφαση τίθεται ως όρος η διεξαγωγή της τουλάχιστον έξι μήνες μετά. «Μετά το πέρας αυτού του κρίσιμου χρονικού διαστήματος και στο βαθμό που θα έχει αποκατασταθεί το κλίμα και θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τη διοργάνωση Π.Σ.», σημειώνεται.
Η απόφαση αυτή σίγουρα θα δρομολογήσει αντιδράσεις και συζητήσεις. Είναι, όμως, βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει και άλλο την κρίση που διαπερνά το ενωτικό εγχείρημα, γιατί πρακτικά οδηγεί σε μεγαλύτερη αδρανοποίηση των παραγόντων που θα μπορούσαν να δώσουν φωνή και διέξοδο. Γιατί, πέρα από την τυπική κατάργηση της Γραμματείας που επιχειρεί, μεταθέτει προς ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και ακυρώνει ντε φάκτο όλες τις αποφάσεις των προηγούμενων συνδιασκέψεων…

«Υποκριτική στάση»
Ο Δρόμος ζήτησε από μέλη της Γραμματείας και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο να σχολιάσουν την απόφαση του ΣΥΝ. «Είναι απαράδεκτο το 6μηνο τάιμ άουτ ιδιαίτερα σε μια τόσο πυκνή και κρίσιμη πολιτική περίοδο» σημειώνει ο Α. Νταβανέλος από τη ΔΕΑ και προσθέτει: «Απαράδεκτη είναι και η ιδέα να αναδειχτεί ως πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι ιστορική πρωτοτυπία στην παγκόσμια Αριστερά και θα είναι παντελώς αναποτελεσματική». Σχετικά με τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος της ΔΕΑ σημειώνει με έμφαση ότι «παρά τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες της Γραμματείας είναι αρκετά υποκριτικό να καταδεικνύονται οι ευθύνες σε ένα όργανο από αυτούς που το καταδίκασαν στην πολιτική αδράνεια, απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις ουσιαστικής αναβάθμισής του που έγιναν είτε από το Μέτωπο είτε από δυνάμεις της ΑΝΑΣΑς. Ο λόγος, πλέον, πρέπει να δοθεί επειγόντως στον κόσμο της βάσης του ενωτικού εγχειρήματος».
Στο ίδιο πνεύμα ο Ν. Γαλάνης από την ΚΟΕ σημειώνει ότι «παρ’ όλη την αλλαγή του πνεύματος και ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με προηγούμενες αποφάσεις του ΣΥΝ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρμοδιότητα ή αποκλειστικότητα κανενός. Επομένως, δεν μπορεί η Γραμματεία να μην συνεδριάζει, δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει την εξαμηνιαία κατάργησή της, δεν μπορεί κανείς να παραπέμψει την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στις ελληνικές καλένδες. Πρέπει να δοθεί ο λόγος στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα από τις διαδικασίες του, κάθε δύναμη να τοποθετηθεί για το ίδιο το εγχείρημα και την κρίση του, για την πολιτική γραμμή που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και την ουσιαστική και δημοκρατική συγκρότηση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτά να γίνουν άμεσα».

Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις
Αιχμηρή είναι η διατύπωση του Μ. Γλέζου από τους Ενεργούς Πολίτες που θεωρεί απαράδεκτη τη μεταφορά του κέντρου λήψης των αποφάσεων στην Κ.Ο. «Το να συνεδριάζει η Κ.Ο με τις συνιστώσες είναι μια απόφαση που έχουμε ήδη πάρει. Το θέμα είναι ότι δεν μπορεί να υποκαθιστά ούτε να αντικαθιστά η Κ.Ο. τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και εκτιμά ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Γραμματεία καθώς χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μία κρίσιμη πολιτική περίοδο. Ο Μ. Γλέζος υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι ο ρόλος της Γραμματείας είναι θεσμοθετημένος από τις ιδρυτικές αποφάσεις του ενωτικού σχήματος.
Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής της 4ης Π.Σ. σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχει σήμερα και έχει εκλέξει δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους και δημάρχους το οφείλει σε αυτούς που ευελπιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι δεν προέρχονται μόνο από δυνάμεις των συνιστωσών αλλά και από ΣΥΡΙΖΑιους που δεν ανήκουν σε καμία συνιστώσα. Πώς εμείς αποκλείουμε αυτών τον κόσμο από το να έχει γνώμη;».
Για τους Ενεργούς Πολίτες είναι θετικά «το γεγονός ότι ο ΣΥΝ θέτει ως άμεσο στόχο τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου όλων των δυνάμεων της Αριστεράς χωρίς “αυθεντίες και αποκλεισμούς” αλλά και τη διατύπωση της Π.Γ. του ΣΥΝ ότι θεωρεί θεμιτές τις “επιμέρους ομαδοποιήσεις, μέτωπα και συνεργατικά σχήματα”. Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε δυνάμεις που βρίσκονται ή θα έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν επιμέρους συνεργατικά σχήματα», σημειώνει ο Μ. Γλέζος.
Οι Ενεργοί Πολίτες προτείνουν την άμεση σύγκλιση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την εφαρμογή των αποφάσεων των τριών προηγούμενων Πανελλαδικών Συσκέψεων και την «άμεση διοργάνωση της 4ης Πανελλαδικής όπου θα αντιμετωπιστεί το θέμα της εκπροσώπησης των ανένταχτων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αστικό κόμμα»
Ο Γιάννης Θεωνάς από την ΚΕΔΑ στο πλαίσιο «της προσπάθειας συγκρότησης πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ολόκληρης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και «κοινής δράσης και πολιτικής συνεργασίας όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ, με ανοιχτό τον ορίζοντα σε δυνάμεις που διαφοροποιούνται από τις πολιτικές του δικομματισμού» διατυπώνει δύο παρατηρήσεις σχετικά με την απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΝ:
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση όλων των Συνιστωσών του και πάνω απ’ όλα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που απαιτεί να λειτουργήσουν τα όργανά του και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που από το 2008 (1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη) εκκρεμούν ακόμη», τονίζει και προσθέτει: «Ο ρόλος των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν μπορεί να εξελιχθεί σε αστικό κόμμα. Υπάρχει ο Κανονισμός λειτουργίας της Κ.Ο. που προβλέπει τις κοινές συνεδριάσεις Κ.Ο. και Γραμματείας. Φυσικά η Κ.Ο. υπάρχει και λειτουργεί. Είναι καιρός να λειτουργήσει και η Γραμματεία, αλλά και τα άλλα ενδιάμεσα Πανελλαδικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω απ’ όλα η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη». Σχετικά με την «φιλολογία περί νεκρού ΣΥΡΙΖΑ», ο Γ. Θεωνάς σημειώνει ότι «οι πολιτικοί Οργανισμοί διαλύονται ή πεθαίνουν όταν δεν έχουν να πουν κάτι στον κόσμο που απευθύνονται. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στο παρελθόν, έχει και σήμερα πάρα πολλά να πει στον κόσμο που πίστεψε στο εγχείρημα και ελπίζει ακόμη στην ιδέα της ενότητας δράσης της Αριστεράς».

«Άμεση πραγματοποίηση της 4ης Π.Σ.»
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπανιάς, από την ΑΚΟΑ, εκτιμά ότι «η πρόταση για μεταβατική περίοδο με αντικατάσταση της Γραμματείας από ένα μεγαλύτερο σε αριθμό και πολύ πιο δυσκίνητο πολιτικό όργανο, που θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση της 4ης Συνδιάσκεψης μετά από τουλάχιστον έξι μήνες, ενισχύει το συγκεντρωτισμό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα διευκολύνει τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση». Την ίδια ώρα  θεωρεί θετικό στοιχείο ότι όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν την ανάγκη επανεκίννησης του σχήματος μετά «από μια μακρά περίοδο κρίσης και σιωπής».
Επίσης, θεωρεί «ότι τέσσερις είναι οι βασικοί όροι για μια δημιουργική και βιώσιμη επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ: η συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες με προτάσεις και πρωτοβουλίες, η λειτουργία όλων των οργάνων και επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, σε τοπική και κλαδική κλίμακα, η ενεργός συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες ανασυγκρότησης και πραγματοποίηση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το συντομότερο δυνατό».

Ανάγκη να ξαναγεννηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος σημειώνει ότι «οι έριδες, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, οι ξεχωριστές πολιτικές επιλογές, οι a priori αποκλεισμοί έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκληθεί αλλά πολύ φοβάμαι ότι αν δεν πούμε όλοι “ο ΣΥΡΙΖΑ πέθανε ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ” η σύγκλισή της απλώς θα επιβεβαιώσει τον κλινικό θάνατο του ΣΥΡΙΖΑ». Ο Βασίλης Μουλόπουλος για το ξεπέρασμα της κρίσης προτείνει έναν ειλικρινή διάλογο, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά «θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όχι αυτόν που έχει τελειώσει αλλά αυτόν που υπήρξε ως ιδέα και κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες συντρόφους οργανωμένους και μη. Έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο οι συνιστώσες θα λειτουργούν ως ψηφίδες ενός ευρύτερου πολιτικού μωσαϊκού». Το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με την πεποίθηση ότι «στην Αριστερά πέρα από το ΚΚΕ δεν χωράνε περισσότερα από ένα πολιτικά υποκείμενα.
Δύο τρία ή και περισσότερα, σημαίνει κανένα. Σημαίνει ότι το καλύτερο, το πιο δραστήριο, το πιο ανήσυχο και ριζοσπαστικό κομμάτι της Αριστεράς θα μείνει χωρίς πολιτική εκπροσώπηση. Αυτή είναι για μένα η κατάσταση και σε αυτή οφείλουμε όλοι να τοποθετηθούμε χωρίς φόβο και με πολύ πάθος».

Γιώργος Κρατημένος

Σχόλια

Exit mobile version