Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Η ανάσα πόλεων… και ανθρώπων

Η ανάσα πόλεων… και ανθρώπων

Αποφασισμένοι οι Θεσσαλονικείς να διεκδικήσουν τα πρώην στρατόπεδα

Τα πρώην στρατόπεδα, οι παραλίες, οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, οι δασικές εκτάσεις, τα δάση, ολόκληρη η δημόσια περιουσία αποτελούν τα νέα φιλέτα ενός σχεδίου μιας αλλιώς μεταμφιεσμένης ανάπτυξης. Οι κυρίαρχες δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τη γενικευμένη κρίση προτείνουν ως λύση συνταγές μιας ανάπτυξης με πολύ ιδιωτικοποίηση -ο δήθεν από μηχανής θεός- για τη σωτηρία της δήθεν κοινωνικής συνοχής και σε βάρος των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Αντιστοιχούν μόλις 2,4τ.μ. σε κάθε κάτοικο. Είναι επίσης η πόλη με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης. Η αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων κοινόχρηστων χώρων προβάλλει επομένως ως το προδήλως αυτονόητο.

Βήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται και διογκώνεται μια πρωτοβουλία από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην ή και μερικώς ενεργών στρατοπέδων και που για την επίτευξη του παραπάνω εγχειρήματος, υποδεικνύει ως απαραίτητες προϋποθέσεις:
1.Την αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο, των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που ήδη έχει στην κατοχή του τα καλύτερα φιλέτα ακινήτων, μεγάλα μετοχικά πακέτα των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του Δημοσίου και το δίκτυο των υποδομών της χώρας (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κ.λπ.) με σκοπό την «αξιοποίησή» τους.
2.Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του Ν.2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου ένα μεγάλο μέρος της έκτασής τους αποδίδεται προς εξυπηρέτηση οικιστικών αναγκών του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων.
3.Το χαρακτηρισμό των πρώην στρατοπέδων και της ΔΕΘ με Προεδρικά Διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
4.Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτίρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ (έχουν υπάρξει ανάλογες αποφάσεις για μια σειρά κτίρια, π.χ. πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, Παύλου Μελά). Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες κοινωφελείς χρήσεις.
5. Την απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην Στρατοπέδων (Π. Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Γκόνου, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Γ’ Σώμα Στρατού, Νταλίπη, Κόδρα,Φαρμάκη, Κακιούση, Αντωνίου Ζώη, Παπαπασχάλη) στους Δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά, χωρίς την ένταξή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο «αξιοποίησης».
6. Τη σύσταση δημόσιου μητροπολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπεύθυνου για την ανάδειξη και τη διαχείρισή τους ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου υπερτοπικής σημασίας. Απαραίτητη η μεταφορά των ανάλογων κονδυλίων από μέρους της κεντρικής εξουσίας.
7. Τη θεσμοθέτηση Τράπεζας Γης παράλληλα με την πλήρη διερεύνηση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

Δυναμική διεκδίκηση
Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε συνέλευση κατοίκων, κινήσεων και φορέων με θέμα: Τα πρώην στρατόπεδα ελεύθεροι χώροι – Η ανάσα των πόλεων. Μετά από μια πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε από τους πολλούς ομιλητές που πήραν μέρος, εγκρίθηκε ψήφισμα-κάλεσμα σχετικό με το πλαίσιο, τους τρόπους και τις ενέργειες διεκδίκησης των πρώην στρατοπέδων ως χώρων κοινόχρηστου πράσινου. Πρώτος στόχος της Πρωτοβουλίας Για τα Πρώην Στρατόπεδα, η αποτροπή μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ.
Είναι γνωστό ότι ήδη τα στρατόπεδα Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Θέρμης έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθούν. Τμήμα του Κόδρα στο Καραμπουρνάκι δεσπόζει στην πρόσφατη λίστα των προς «αξιοποίηση»-πώληση ακινήτων της ΚΕΔ Α.Ε. Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και γύρω από το Καρατάσου (σχέδια για Πανεπιστημιούπολη, ποδοσφαιρικό γήπεδο, έκδηλο ενδιαφέρον του Στρατού αν και δεν έχει ιδιοκτησιακό δικαίωμα).  Στη διάρκεια της συνέλευσης εκλέχθηκε συντονιστικό, οι λειτουργίες του οποίου θα είναι ανοιχτές προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και σε κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλει στην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων. Αποφασίσθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες με πρώτη την ενημέρωση των κατοίκων της πόλης από γειτονιά σε γειτονιά και οι επαφές με τις δημοτικές αρχές στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Να ανάψουμε τη σπίθα
Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε χωρίς κανένα δισταγμό μπροστά. Να ανακόψουμε αυτή τη δήθεν μοιραία πορεία, να ανατρέψουμε τις καταστροφικές για την πλειονότητα των κοινωνικών στρωμάτων εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να ανάψουμε τη σπίθα. Να μην ανεχθούμε την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει να αναδείξουμε την οικονομία ως εργαλείο-μοχλό υπεράσπισης διεύρυνσης και αναπαραγωγής των δημόσιων αγαθών. Με αυτό το στοίχημα αναμετράται η δική μας… άλλη μεριά του φεγγαριού. Ας συντομεύσουμε το χρόνο.
Οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί για την Αριστερά δεν πρέπει να παραπέμπουν στη Δευτέρα Παρουσία και επομένως να ακολουθούν τη λογική του ώριμου φρούτου. Εξάλλου αυτό σύντομα σαπίζει, αποσυντίθεται, και τέλος σβήνει και χάνεται. Μέλημά μας η ανασύνθεση και η δυνατότητα μιας άλλης προοπτικής. Αυτής των πολλών. Πάει να πει του κοινού χώρου όπου μπορεί να προστρέξει ο καθένας χωρίς διαμεσολάβηση. Γι’ αυτό παλεύουμε, ας μην το ξεχνάμε. Έτσι θα νικήσουμε.

Γιάννης Καϊμακτσίδης

 

____________________________________________

 

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις-κινητοποιήσεις

1. Πέμπτη 6 Ιουνίου, εκδήλωση στο Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου (πλατεία Ευόσμου), στις 20:00, με θέμα: «Η περιβαλλοντική υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και η διαχείριση των ελεύθερων χώρων των πρώην στρατοπέδων».
2. Σάββατο 15 Ιουνίου, 11:00, ποδηλατοπορεία από το Ζιάκα στο Καρατάσιου. Με τα ποδήλατά μας ενώνουμε τα πρώην στρατόπεδα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τα διεκδικούμε ως ελεύθερους χώρους πρασίνου.
3. Κυριακή 16 Ιουνίου, 19:30, πεζοπορεία από το Παύλου Μελά στο Καρατάσιου, όπου εκεί θα ακολουθήσει συναυλία

Σχόλια

Exit mobile version