Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου πήγε στις ΗΠΑ, λίγο πριν τις ισραηλινές εκλογές, σε μια κίνηση που θεωρούσε ότι θα αυξήσει τη δημοτικότητά του. Οπότε η παράσταση μπροστά στον κύριο φορέα του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ (AIPAC) και μπροστά σε ρεπουμπλικάνους κατά κύριο λόγο βουλευτές στο Κογκρέσο, απευθυνόταν και στο ισραηλινό κοινό που σύμφωνα με τον Νετανιάχου θέλει να ακούσει ότι κινδυνεύει η ύπαρξή του από το Ιράν και ότι ο αρχηγός τους είναι αδίστακτος. Αν και ο Νετανιάχου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι το ισραηλινό κοινό κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκε με την επίσκεψη αυτή στις ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου πήγε στις ΗΠΑ μετά από πρόσκληση του εκπροσώπου του Κογκρέσου John Boehner και όχι του Λευκού Οίκου όπως απαιτείται διπλωματικά για πρωθυπουργούς κρατών. Ο Ομπάμα είπε ότι δεν θα συναντήσει τον Νετανιάχου.

Ένταση με τις ΗΠΑ; Είναι δύσκολο να δούμε τη διάσταση της έντασης όταν ο βασικός χρηματοδότης του Ισραήλ δεν μπόρεσε να επιβάλει στοιχειώδεις δεσμεύσεις όπως περιορισμό του εποικισμού ή σταμάτημα της σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας το προηγούμενο καλοκαίρι.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε στην ομιλία στο Κογκρέσο ότι η συμφωνία με το Ιράν είναι κακή (ενώ η συνέχεια της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων είναι καλή;) και ζήτησε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 317 εκ. δολ. συγκεκριμένα για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτά επιπρόσθετα των 158 εκ. που έχουν ήδη εγκριθεί για το επόμενο οικονομικό έτος για αυτό το πρόγραμμα και των 3 δισ. ετησίως που παρέχονται ως στρατιωτική βοήθεια σταθερά από το 1985.

Στις 22 Φεβρουαρίου επιβεβαιώθηκε η αγορά 14 επιπλέον F-35 από τις ΗΠΑ που κοστίζουν 3 δισ. δολ. τα οποία χρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Το 2010 το Ισραήλ είχε αγοράσει άλλα 19 F-35.

Η εφημερίδα Χααρέτζ γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Κογκρέσου του προηγούμενου Αυγούστου, από το 1962 η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ φτάνει περίπου τα 100 δισ. δολάρια. Και φυσικά είναι μεγαλύτερη από τη βοήθεια προς οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο αγορά στρατιωτικού υλικού και έρευνα και ανάπτυξη σε οπλικά συστήματα.

Δηλαδή τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά κατευθύνονται σε ένα ολόκληρο πλέγμα οικονομικών οργανισμών, εταιριών, πανεπιστημίων. Όπως είναι γνωστό, πολλά από τα «επιτεύγματα» δοκιμάζονται πάνω στους Παλαιστίνιους αλλά και τους Λιβανέζους και τελικά στηρίζουν ατσάλινα το πλέγμα της κατοχής και της καταστροφής της Παλαιστίνης. Και φυσικά η ογκώδης αυτή βοήθεια στρατιωτικής έρευνας είναι άμεσα συνυφασμένη με τα «οικονομικά επιτεύγματα» του Ισραήλ, τα περίφημα «ακαδημαϊκά προγράμματα» που τόσο εκθειάζονται από πρόθυμους καθαριστές της εικόνας του Ισραήλ.

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!