Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη H Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μέγγενη του ισοσκελισμού

H Τοπική Αυτοδιοίκηση στη μέγγενη του ισοσκελισμού

Συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση λόγω των μνημονιακών «υποχρεώσεων»

 

Οι προϋπολογισμοί των δήμων και των περιφερειών όχι μόνο έχουν άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που πολιτικά έχει διαμορφωθεί από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εντάσσονται πλήρως και στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν διαχρονικά ψηφίσει όλα τα κόμματα των μνημονίων.

Η χρηματοδότηση δήμων και περιφερειών, όπως καταγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί κι ένα βασικό εργαλείο για την επιβολή της διαρκούς λιτότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών γενικότερα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, και αναδεικνύεται μετά από 7 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», που αποτέλεσε το αποτέλεσμα μιας εικοσαετίας και πλέον αντιδραστικών αλλαγών στην Διοικητική Δομή της χώρας μας, ότι η τοπική διοίκηση, ως αναπόσπαστο όργανο του κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, έχει αποστολή την υλοποίηση των κατευθύνσεων των κυβερνήσεων των μνημονίων που εν τέλει ενισχύουν την επίθεση του κεφαλαίου, σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Διαβάζοντας το φετινό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούμε να πούμε ότι δεν είδαμε κάποια μεγάλη έκπληξη και αυτή την χρονιά. Οι προβλέψεις του για το 2018, όχι μόνο δεν διαφοροποιούνται, αλλά διαμορφώνονται πολύ πιο στενά με βάση τις μνημονιακές απαιτήσεις της λιτότητας και της συρρίκνωσης της Αυτοδιοίκησης. Τη στιγμή που τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής καθιερώνονται και εμπεδώνονται όλο και πιο βαθιά σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, οι ΟΤΑ οδηγούνται, χρόνο με το χρόνο, όλο και πιο βαθιά στον οικονομικό στραγγαλισμό. Το αποτέλεσμα είναι πολλές περιφέρειες και δήμοι να παύουν να αποτελούν πολιτικούς θεσμούς και να μετατρέπονται σε απλό διαχειριστή των εναπομεινάντων πόρων και δυστυχώς η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποτελεί εξαίρεση από τη γενική κατεύθυνση.

Πέρσι, στην ανάλογη συζήτηση, τονίσαμε ότι το 2017 πιθανόν θα ήταν η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων μνημονιακών ετών για την Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά δικαιωθήκαμε. Όμως και στο σχέδιο του φετινού προϋπολογισμού η συσσωρευμένη συρρίκνωση των εσόδων δύσκολα μπορεί πια να κρυφτεί. Ως γνωστό, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ) αποτελούν ίσως το σημαντικότερο έσοδο των ΟΤΑ. Είναι επίσης γνωστό ότι οι πόροι αυτοί επί δεκαετίες δεν αποδίδονταν στο σύνολό τους, πρακτική η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Για το 2018, ο προϋπολογισμός είναι ακόμη περισσότερο στον αέρα. Τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 5,5 εκατ. ευρώ –η μείωση των εσόδων της Περιφέρειας προκύπτει ουσιαστικά από τη συρρίκνωση της επιχορήγησης από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό (1.209.000 για το 2018 έναντι 2.138.000 για το 2017) καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων (113 εκατ. από 119 που ήταν το 2017)– Εδώ είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της πολιτικής της λιτότητας στην αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, τα έξοδα αυξάνονται κατά 3 εκατ. Πώς καλύπτεται η διαφορά αυτή; Αποκλειστικά από τα ταμειακά υπόλοιπα προηγούμενων χρήσεων που παρουσιάζονται αυξημένα κατά σχεδόν 10 εκατ. Πρόκειται καθαρά για λογιστικό υπόλοιπο και γι’ αυτό λέμε ότι ο προϋπολογισμός είναι προϊόν αλχημείας.

Δεν είναι τυχαίο που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται διαρκείς τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, που οφείλονται κυρίως σε αστοχίες του προγραμματισμού αλλά και σε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν υποχρεώνοντας τη διοίκηση να περικόπτει ποσά για υπαρκτές ανάγκες προκειμένου να καλυφθούν άλλες πιο επιτακτικές. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αποθεματικό για κάλυψη έκτακτων αναγκών.

Ήδη σήμερα θα συζητήσουμε την 31η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017 και αυτό νομίζω τα λέει όλα! Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος δεν βελτιώνει ούτε στο ελάχιστο τις συνθήκες ζωής και εργασίας των κατοίκων.

 

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Απόσπασμα από την εισήγηση της περιφερειακής συμβούλου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, στην ειδική συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό του 2018.

Σχόλια

Exit mobile version