Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν H «Sweet Europe» ενόχλησε το ευρωιερατείο

H «Sweet Europe» ενόχλησε το ευρωιερατείο

Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Η έκθεση σκίτσων με τίτλο «Sweet Europe» που οργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων στο μετρό του Συντάγματος και την οποία μπορείτε και αξίζει να επισκεφτείτε μέχρι και αύριο το βράδυ, ενόχλησε σφόδρα το ευρωιερατείο των Βρυξελλών, το οποίο αντέδρασε με κάθε δυνατό και υπόγειο πάντα τρόπο.

Απαξιωτικά δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές συστημικές εφημερίδες, με τον Στ. Κασιμάτη της Καθημερινής να δίνει τον τόνο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε την παρουσία του στα επίσημα εγκαίνια που έγιναν την Τρίτη, με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν ότι εισέπραξε τη δυσαρέσκεια της κομισιόν, μέσω του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η πολυδιαφημισμένη Ευρώπη του διαφωτισμού και της δημοκρατίας ενοχλήθηκε σφόδρα από τα πενάκια 29 Ελλήνων γελοιογράφων και 28 σημαντικών Βρετανών σκιτσογράφων που δημοσιεύουν τα έργα τους στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το θέμα της έκθεσης είναι… στενάχωρο για τις Βρυξέλλες, αφού στην έκθεση πρωταγωνιστή το Brexit και το γκρίζο μέλλον της Ευρώπης. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα είναι θέματα που αποτυπώνονται δηκτικά στις 156 γελοιογραφίες που εκτίθενται, αποδομώντας, μάλλον, τη «γλυκιά Ευρώπη».

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σε ανακοίνωσή της για τις αντιδράσεις σημειώνει ότι «η έκθεση “Sweet Europe” δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο debate. Ένα debate στο οποίο 57 γελοιογράφοι Βρετανοί και Έλληνες με διαφορετικές απόψεις και ιδεολογικές αφετηρίες, συζητούν μέσα από 156 σκίτσα για την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση συνυπάρχουν και “συνομιλούν” σκίτσα που απορρίπτουν την πολιτική της Ε.Ε., μαζί με σκίτσα ενάντια στο Brexit και σε κάθε είδους… exit .Ένα debate δημόσιο και ανοιχτό σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας έχουν ήδη τιμήσει με την παρουσία τους, αφού πραγματοποιείται σε έναν από τους πλέον προσβάσιμους χώρους της Αθήνας, στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα.

Είναι προφανές ότι ακόμα και η δυνατότητα, το δικαίωμά μας να κουβεντιάσουμε για το πώς βλέπουμε την Ευρώπη ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και πανομοιότυπα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Μιχάλης Σιάχος

Σχόλια

Exit mobile version