Αρχική κοινωνία Η πλημμύρα της Κατερίνης

Η πλημμύρα της Κατερίνης

Μια προαναγγελθείσα καταστροφή που πέρασε στα «ψιλά»

Το τριήμερο 17-19 Νοεμβρίου πλημμύρισε και ο ποταμός Πέλεκας στην Κατερίνη. Αν δεν υπήρχαν τα τραγικά γεγονότα της Μάνδρας, η είδηση εκείνων των ημερών θα ήταν η Πιερία και ειδικότερα ο Πέλεκας. Ο ποταμός διατρέχει τις παρυφές της Κατερίνης και στην παραποτάμια περιοχή του έχει αναπτυχθεί, νόμιμα ή παράνομα, οικιστικός αστικός ιστός. Η παρόχθια δε περιοχή, στην οποία έχουν γίνει νόμιμες ή παράνομες αναπλάσεις (πεζοδρόμηση, πράσινο κ.λπ.) από τον δήμο, αποτελεί χώρο αναψυχής για τους πολίτες της Κατερίνης.

Το ιστορικό των ευθυνών

Ο Πέλεκας λοιπόν «θύμωσε»! Δεν χωρούσε μέσα στα στενά και ανοχύρωτα όρια της όχθης του και παρέσυρε των ανθρώπων τα έργα. Δεν φταίει όμως ο Πέλεκας! Από τον περασμένο Νοέμβριο έως και τον φετινό Απρίλιο, στον ποταμό γίνονται αμμοληψίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κατασκευής της περιφερειακής οδού Κατερίνης. Για τις αμμοληψίες έχει δοθεί άδεια από το υπουργείο Οικονομικών, με την προϋπόθεση ότι «θα εκτελεστεί εξ ολοκλήρου εντός 2 ετών το αντιπλημμυρικό έργο του Πέλεκα». Οι αμμοληψίες γίνονται από τον ανάδοχο του έργου της περιφερειακής οδού Κατερίνης, που είναι η κοινοπραξία «Γ. Πετρής ΑΤΕ – Αναστηλωτική ΑΤΕ», χωρίς να του έχει ανατεθεί το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας και χωρίς καμία δέσμευση απέναντι στον κύριο του έργου που είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), ότι θα εκτελέσει εξ ολοκλήρου το έργο όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 26 Ιουνίου 2017 κοινοποιήθηκε στη Νομική Υπηρεσία της ΠΚΜ η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου – Τμήμα Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης, με την οποία κρίθηκε οριστικά ότι κωλύεται η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης περίπου 11,8 εκατομμυρίων ευρώ της αναδόχου εταιρίας με την ΠΚΜ. Η εν λόγω συμπληρωματική σύμβαση έχει άμεση σχέση με τις εργασίες που γινόταν στον ποταμό Πέλεκα. Έκτοτε και τα δύο έργα, περιφερειακή οδός Κατερίνης και αντιπλημμυρική προστασία του Πέλεκα, σταμάτησαν.

Στον Δρόμο, στις 25/7/2017 (φ. 369), σε σχετικό άρθρο με τίτλο Σε κίνδυνο δύο μεγάλα έργα στην Πιερία, είχαμε επισημάνει τις ανακολουθίες και τις σοβαρές ευθύνες της ΠΚΜ και καταλήγαμε με την προειδοποίηση ότι: «ο βιασμένος Πέλεκας θα μείνει στο έλεος των βροχοπτώσεων». Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση, ευθύνονται συγκεκριμένοι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι ζημιές και οι παλινωδίες

Σε αυτοψία που έγινε στις 23 Νοεμβρίου, διαπιστώσαμε το μέγεθος της καταστροφής και τις μπαζωμένες κακοτεχνίες και ευθύνες. Πέλματα της γέφυρας της περιφερειακής οδού να έχουν αποκαλυφθεί (είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η δημοσίευση φωτογραφιών που έδειχναν ότι κάτω από τη γέφυρα γίνονταν αμμοληψίες και προφήτευαν τις συνέπειες που ερχόταν), ο δημοτικός πεζόδρομος να έχει καταρρεύσει όπως και ο ασφάλτινος δρόμος και να έχουν πέσει στο ποτάμι. Σε αρκετά σημεία να έχουν απομείνει φλούδες ασφάλτου που κρέμονται. Άνθρωποι να κάνουν τη βόλτα τους χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προφύλαξης. Μόνο κάποιες πλαστικές κορδέλες!

Στις 23 Νοέμβρη, στα ίδια σημεία, πραγματοποίησαν αυτοψία κλιμάκιο του δήμου και οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμειναν στο χώρο λιγότερο από πέντε λεπτά και, όπως δείχνουν τα βίντεο της Pieria TV, όταν αντελήφθησαν την κάμερα έφυγαν κακήν-κακώς. Αργότερα, σε σύσκεψη με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον γ.γ. του ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Δέδε, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας και άλλους παράγοντες, διαπιστώθηκε η αποτελεσματικότητα των δράσεων και ανακοινώθηκαν τα κλασικά μέτρα που αναφέρονται σε κάθε πλημμύρα, χωρίς καμία δέσμευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τους βουλευτές για άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία του Πέλεκα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Pieria TV έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που της εστάλη στις 21 Νοεμβρίου και την υπογράφει ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας «Αναστηλωτική ΑΤΕ», που είναι μέλος της κοινοπραξίας «Γ. Πετρής ΑΤΕ – Αναστηλωτική ΑΤΕ». Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σας βεβαιώνουμε λοιπόν ότι, η Κ/ξια δεν έχει υπογράψει σύμβαση αμμοληψίας και δεν έχει παραχωρήσει σε κανέναν υπεργολάβο σύμβαση αμμοληψίας για επιχώσεις στο έργο Περιφερειακή Οδός Κατερίνης. Οποιαδήποτε ανάλογη εργασία με επίκληση και αναφορά στο όνομα της Κ/ξιας είναι αυθαίρετη και ξεπερνά τα όρια της σύμβασης που έχει η Κ/ξια με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εκτέλεση του ανωτέρω έργου. Ενδεχομένως η αυθαιρεσία εγγίζει τα όρια της ασύδοτης εξουσίας και ξεπερνά εκείνη της προβλεπόμενης από το δημοσιευμένο καταστατικό της Κ/ξιας, που συχνά χρησιμοποιεί το έτερο μέλος της Κ/ξιας για ίδιον όφελος». Χάος λοιπόν!

Οι ευθύνες της ΠΚΜ είναι τεράστιες. Οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν εδώ και έναν χρόνο, τουλάχιστον, τι γίνεται στον Πέλεκα και στην περιφερειακή οδό Κατερίνης. Μέχρι να επιλυθεί το θέμα και να αποδοθούν οι ευθύνες –αν αποδοθούν– πρέπει άμεσα να γίνουν στοιχειώδεις επεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών και των παρακείμενων κατοικιών και η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει από το ΠΔΕ το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας του Πέλεκα. Οι εργασίες για την περιφερειακή οδό Κατερίνης πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και το έργο να ολοκληρωθεί με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.

Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε χειρότερα, δεδομένου ότι ο χειμώνας μόλις αρχίζει!

Υ.Γ.: Η κ. Δούρου, για να απαλύνει τις ευθύνες της και την τραγικότητα της κατάστασης στη Μάνδρα επικαλέστηκε την εξίσου τραγική κατάσταση στην Πιερία. Στη Μάνδρα βέβαια κ. Δούρου είχαμε νεκρούς! Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Χιονίδης, επικαλέστηκε τη Μάνδρα για να ισχυριστεί ότι δεν έγινε δα και κάτι αντίστοιχα τραγικό με τον Πέλεκα. Λίγη τσίπα βρε παιδιά!

* Ο Γιώργος Θεοδωροπουλος είναι περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα

Σχόλια

Exit mobile version