Η 11η αύξηση τιμολογίων μέσα σε δύο χρόνια. Της Μαίρης Ευθυμιάτου

Το στίγμα για την «εθνική» ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, συμπαρασύροντας και καταστρέφοντας ουσιαστικά τη μόνη κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση τη ΔΕΗ, είχε δοθεί εδώ και ενάμιση χρόνο με την πολιτική και τους χειρισμούς του τότε υπουργού Οικονομίας, ο οποίος ως γνήσιος εκφραστής των βάρβαρων και αντιλαϊκών πολιτικών του Mνημονίου είχε μιλήσει για αποτυχία διοίκησης της επιχείρησης.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το πιόνι της τρόικας και ο τοποτηρητής του Mνημονίου, έσπευσε να εφαρμόσει κατά γράμμα τις συμβουλές Παπακωνσταντίνου, αποφασίζοντας πριν από λίγες ημέρες, νέες δυσβάστακτες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ της τάξης του 12,6% (9,2% + 3,4% τέλος ΑΠΕ) δίνοντας έτσι, τη χαριστική βολή στους καταναλωτές που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, στους οποίους θα συνεχίσει να προστίθεται το χαράτσι των ακινήτων.
Κύρια αιτιολογία για τις αυξήσεις, είναι οι οικονομικές ζημίες, που για πρώτη φορά ανακοίνωσε για το τελευταίο τρίμηνο του 2011, η ΔΕΗ και που κατά την ίδια την εταιρία οφείλονται στη μείωση της συνολικής ζήτησης ενέργειας. Στην ουσία, αυτό που η εταιρία ανακοίνωσε δεν ήταν πραγματικές ζημίες αλλά μειωμένα κέρδη (κατά 35,1% σε ετήσια βάση).

Δυο χρόνια… φωτιά
Οι νέες αυτές αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά είναι οι ενδέκατες(!) σε διάστημα μόλις δύο ετών και επιβάλλονται όχι βέβαια για να διασωθεί η ΔΕΗ, όπως με κροκοδείλια δάκρυα αφήνουν να εννοηθεί οι κυβερνητικοί παράγοντες στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά για να ικανοποιηθούν οι επιταγές της τρόικας που για πρώτη φορά πέρυσι τέτοιον καιρό είχε επιβάλλει τον περίφημο «εξορθολογισμό» τιμολογίων, καθώς όπως δήλωνε και το ΥΠΕΚΑ «Τα τιμολόγια προμήθειας δεν αντανακλούσαν συνολικά το πραγματικό κόστος προμήθειας των πελατών με ηλεκτρική ενέργεια, αυξάνοντας έτσι το επιχειρηματικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα των επενδύσεων σε νέο παραγωγικό δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής». Με απλά λόγια, ο «επιχειρηματικός κίνδυνος» των μεγαλοκαρχαριών της ενέργειας έπρεπε να καλυφθεί πάση θυσία, από τα γνωστά θύματα, τους καταναλωτές.
Έτσι, με απόφαση της τρόικας και προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ρίσκο των επιχειρηματιών που μπαίνουν στην αγορά ενέργειας, και παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ παρέχει τη φθηνότερη κιλοβατώρα στην Ε.Ε., 1,5 εκατομμύρια καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με δέκα συνολικά αυξήσεις.

Επικίνδυνες πολιτικές
Για τις ζημιές που ανακοίνωσε η ΔΕΗ ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και η εγκληματική πολιτική τους απέναντι στη μόνη κερδοφόρα ελληνική επιχείρηση, την οποία απομύζησαν με ξεκάθαρο σκοπό να την παραχωρήσουν εργολαβικά σε ξένα συμφέροντα, με τη μικρότερη δυνατή τιμή και με σχεδόν μηδενικό μισθολογικό και ασφαλιστικό, βέβαια, κόστος. Πλέον είναι ξεκάθαρο και στον πιο αδαή πως οι ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ σχετίζονται άμεσα με τη γενικότερη πολιτική «απελευθέρωσης» της ενέργειας και την εδραίωση ισχυρών παικτών στην ηλεκτρική ενέργεια, στους οποίους θα προσφερθεί εγγυημένη υψηλή κερδοφορία, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να παραδώσει τα πάντα -και δη την ενέργεια- στους ιδιώτες.
Δεν είναι τυχαίο πως όλες οι «αποκαλύψεις» για κακοδιοίκηση της ΔΕΗ και για την ανάγκη εξεύρεσης επενδυτή, είτε για το υπόλοιπο ποσοστό που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, είτε για την παραχώρηση παραγωγικών μονάδων, έρχονται μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα εδώ και ένα χρόνο για την άμεση πώληση της επιχείρησης.
Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και έχει τρεις πτυχές: α) την παράδοση της πίτας της εγχώριας αγοράς ενέργειας σε ευρωπαϊκές εταιρίες και με μηδενικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή, πόσο μάλλον για την εγχώρια οικονομία, β) την άνευ όρων παράδοση των εθνικών ενεργειακών πόρων (λιγνίτης και υδροηλεκτρικά φράγματα κυρίως) και γ) την κλοπή των αχανών εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του πανελλαδικού δικτύου ηλεκτροδότησης που κατέχει η ΔΕΗ. Κεκτημένα που χτίστηκαν με τον κόπο και το χρήμα των Ελλήνων φορολογούμενων επί δεκαετίες.
Όσον αφορά στις αυξήσεις αυτές καθ’ εαυτές, χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν γίνονταν μια σειρά από κινήσεις για να ανατραπούν οι επικίνδυνες πολιτικές σε βάρος των καταναλωτών. Συγκεκριμένα, καμιά νέα  αύξηση δεν θα χρειαζόταν εάν:
√ Είχε απαλλαγεί η ΔΕΗ από το έγκλημα της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο DIESEL που επέβαλλε η κυβέρνηση. Μια απόφαση που κόστισε στην επιχείρηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
√ Είχε αντιστοίχως απαλλαγεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης φυσικού αερίου, που θα της κοστίσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ το 2012.
√ Σταματήσει η λογική των εργολαβιών και της σπατάλης που προκύπτει από αυτές.
√ Μηδενισθούν πρώτα οι δαπάνες που γίνονται για υπερωρίες λόγω της τεράστιας έλλειψης εργατοτεχνικού προσωπικού. Τα 41 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για αναγκαστικές υπερωρίες το 2010 θα μπορούσαν να καλύψουν το μισθό τουλάχιστον 3.000 ανέργων.
√ Σταματήσουν οι κομπίνες σε βάρος της ΔΕΗ με την οριακή τιμή του συστήματος (ΟΤΣ). Κομπίνες από τις οποίες πέρυσι η επιχείρηση έχασε (της έκλεψαν) 40 εκατ. ευρώ, φέτος 170-180 εκατ. και του χρόνου πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
√ Σταματήσουν οι πανάκριβες εισαγωγές ρεύματος, σε μια χώρα που θα μπορούσε να είναι ενεργειακά αυτόνομη και μόνο λόγω λιγνίτη.
√ Σταματήσει η ΔΕΗ να πληρώνει τα κυβερνητικά δωράκια σε επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατο αυτό στην Αλουμίνιον της Ελλάδος (45-50 εκατ. ευρώ το χρόνο μέσω του τέλους ΑΠΕ), το οποίο τελικώς μετακυλίεται στους καταναλωτές.

 

Αυξήσεις τη διετία 2010-20111
1. Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου, κατά 0,22 ευρώ /1.000 KWh στην υψηλή τάση 0,23 ευρώ /1000 KWh στη μέση τάση και 0,24 ε/1000 KWh στη χαμηλή τάση – Β’ τρίμηνο 2010.
2. Αύξηση του ΦΠΑ από 9 στο 10% – Μάρτιος 2010.
3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh, για επιχειρηματική χρήση – Μάιος 2010.
4. Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh – Μάιος 2010.
5. Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες – Ιούνιος 2010.
6. Αύξηση (νέα) του ΦΠΑ από 10 στο 11% – Ιούλιος 2010.
7. Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση – Ιούλιος 2010.
8. Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις – Δεκέμβριος 2010.
9. Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13% – Ιανουάριος 2011.
10. Αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 11,1% – Ιανουάριος 2011.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!