Οι εργαζόμενοι ακύρωσαν το χαράτσι του ΟΑΣΘ. Του Νίκου Νούλα.

 

Τις τελευταίες μέρες, η μαζική αντίσταση των πολιτών, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι επιτροπές Ακρίβεια-Stop, ανάγκασε τον ΟΑΣΘ και το υπουργείο Μεταφορών να πάρουν πίσω το χαράτσι της 100% αύξησης που είχαν επιβάλει στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζουμε ότι με το παλιό εισιτήριο των 0,50 ευρώ κάθε επιβάτης μπορούσε να πραγματοποιήσει ως τέσσερις διαδρομές εντός χρονικού ορίου 70 λεπτών, ενώ με τα νέα εισιτήρια των 0,60 ευρώ δεν είχε τη δυνατότητα αυτή. Για χρήση δύο λεωφορείων απαιτούνταν «χρονικό εισιτήριο» έως τεσσάρων μετακινήσεων αξίας 1 ευρώ!

Νίκη όλων των εργαζόμενων
Τη στιγμή που εργαζόμενοι και εργαζόμενες δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών για τη διατήρηση κεκτημένων δικαιωμάτων, μικροί τοπικοί πυρήνες αντίστασης φαίνεται να δημιουργούνται και να είναι απολύτως ικανοί να πετύχουν σημαντικές νίκες. Επιτροπές ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης γεννιούνται σε κάθε γειτονιά. Συλλογικότητες και πρωτοβουλίες σχηματίζονται ως ανάχωμα στην εντεινόμενη επίθεση που δέχονται οι πολίτες.
Η απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) να πάρει στην ουσία πίσω τις αυξήσεις, δεν μπορεί παρά να αποτελεί νίκη του εργατικού κινήματος της πόλης και των αλληλέγγυων και να δείχνει το δρόμο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Άλλωστε, η αύξηση των τιμών στο κατεξοχήν λαϊκό μέσο μεταφοράς μόνο ως κομμάτι της ευρύτερης επίθεσης που δέχονται σήμερα οι λαϊκές μάζες μπορεί να εκληφθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που με σαφήνεια μπορεί να θεωρηθεί αυτή η νίκη ως η πρώτη απέναντι στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και του ΔΝΤ.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μέλος τη διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε δήλωσή της στον Δρόμο, αναφέρει ότι «ήταν ιδιαίτερα σημαντική η νίκη που πέτυχαν οι εργαζόμενοι, που κινητοποιήθηκαν με πολύμορφες δραστηριότητες ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Μεταφορών να αυξήσει τα εισιτήρια των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, την οποία απόφαση υλοποίησε η αμιγώς ιδιωτική και μεγαλύτερη επιχείρηση της πόλης, ο ΟΑΣΘ. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων ως δαμόκλειο σπάθη, αυτή η “μικρή νίκη” απέδειξε ότι, όταν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται, μπορούν να ανατρέπουν πολιτικές. Έφτασε ο καιρός ο ΟΑΣΘ να περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου και των πολιτών».

Οι αντιδράσεις τρόμαξαν ΟΑΣΘ και κυβέρνηση
Κυβέρνηση, ΟΑΣΘ και τοπικοί παράγοντες θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από τις δράσεις στα λεωφορεία, καθώς και από τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα. Σε γνώση τους ήταν, επίσης, ότι δυνάμεις της Αριστεράς -μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ-, ομάδες πολιτών, οι επιτροπές ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης καθώς και το συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων επιδιώκουν τη δραστηριοποίησή τους και τον ευρύτερο συντονισμό.
Για περίπου τρεις εβδομάδες, ομάδες ακτιβιστών καταλάμβαναν τα λεωφορεία και προέτρεπαν τον κόσμο να μην πληρώσει εισιτήριο. Μάλιστα, στις τελευταίες δράσεις, στελέχη της εταιρίας βιαιοπράγησαν και απείλησαν ακτιβιστές, ενώ σε δύο περιπτώσεις κάλεσαν την αστυνομία σε μια ύστατη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους πολίτες!
Δεν τα κατάφεραν, όμως! Τα γεγονότα εξελίχτηκαν με καταιγιστικό τρόπο, οι ψίθυροι για την κακοδιαχείριση στον ΟΑΣΘ και για πολιτικές «πλάτες» που έχει η εν λόγω εταιρία ταρακούνησαν την πόλη, δημοσιεύτηκαν «πράματα και θάματα» για τον οργανισμό, που σαν καταγγελίες είχαν ακουστεί ακόμα και από το βήμα της Βουλής (βλ. ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, στις 6/3/2008).
Η λαϊκή κατακραυγή μεγάλωνε, κι έτσι κυβέρνηση και εταιρία αναγκάστηκαν να κάνουν πίσω, αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνώντες, σε μια περίοδο που η κοινωνία βράζει, φοβούνται ένα λαϊκό ξεσηκωμό, που μπορεί να ανάψει ακόμα και από μια σπίθα!
Έτσι, ο οργανισμός, με… παιδική αφέλεια, ανακοίνωσε στις 11/5 έλλειψη κατανόησης «της ορθής έννοιας της σχετικής διάταξης της κοινής υπουργικής απόφασης, που καθόρισε τα νέα κόμιστρα» και ζητά «συγγνώμη και την κατανόηση των επιβατών».

Συνέχιση του αγώνα από τις Επιτροπές Ακρίβεια-Stop

Οι επιτροπές Ακρίβεια–Stop, όπως δήλωσε στην ομιλία του ο Ευριπίδης Ετερίδης, στη συγκέντρωση ΕΚΘ-ΕΔΟΘ-Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, την Τετάρτη 12/5, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για «να πάρει πίσω ο ΟΑΣΘ όλες τις αυξήσεις! Να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων και των τιμών τώρα! Να καταργηθούν τα τρομοκρατικά πρόστιμα! Δωρεάν μετακινήσεις για το φτωχό λαό! Διαφάνεια στη διαχείριση των κρατικών επιχορηγήσεων! Να δημοσιευτεί το μετοχολόγιο! Κατάργηση της σύμβασης ΟΑΣΘ-Δημοσίου! Συγκοινωνίες δημόσιας ιδιοκτησίας και με κοινωνικό έλεγχο!» Γι’ αυτόν το λόγο, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 21/5, στις 9.30 π.μ. στα γραφεία του ΟΑΣΘ (Μπότσαρη και Παπαναστασίου).
Ο συντονιστής των επιτροπών Ακρίβεια-Stop, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισημαίνει στον Δρόμο ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και πραγματικά συγκινητικό το ότι δεχόμαστε τηλεφωνήματα και e-mail από καθημερινούς πολίτες σαν όλους μας, από προσωπικότητες αλλά και από εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, οι οποίοι μας εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους. Αυτό το διάστημα, οι βοήθειες, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις πολλών γνωστών και άγνωστων σε μας συναγωνιστών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες. Περιμένουμε τη συμβολή του απλού πολίτη μέσα από τη συμμετοχή, για να έχουμε κι άλλες νίκες».
Η συγκεκριμένη νίκη, η πρώτη απέναντι στα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ, ανοίγει το δρόμο και για άλλες νίκες των πολιτών. Μέσα από επιτροπές και ευρύτερους συντονισμούς, μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές της φτώχειας!

Νίκος Νούλας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!