Αρχική διεθνή Ισχυρή ακροδεξιά έβγαλε η κάλπη στη Δανία

Ισχυρή ακροδεξιά έβγαλε η κάλπη στη Δανία

Το τέλος του «σκανδιναβικού ονείρου» και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ε.Ε., φαίνεται να αποτελούν ιδανικό θερμοκήπιο για την ακροδεξιά.

Στις πρόσφατες εκλογές στη Δανία, είχαμε μια διπλή ήττα και μια νίκη. Ήττα των δημοσκόπων, καθώς οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια σκληρή μάχη με το αποτέλεσμα να κρίνεται σε λίγες εκατοντάδες ψήφους, ή στις ψήφους των Νήσων Φερόε και της Γροιλανδίας. Κάτι που δεν συνέβη.

Και ερχόμαστε στη δεύτερη μεγάλη ήττα. Ήττα της απερχόμενης πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο παρότι πήρε περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο κόμμα, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς τα μικρότερα κόμματα με τα οποία θα συνεργάζονταν, σημείωσαν μεγάλες απώλειες.

Κι αυτά, σε αντίθεση με το Δανικό Λαϊκό Κόμμα το οποίο όσο η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν, τόσο καθίστατο σαφές ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της χώρας. Το κόμμα έλαβε 21,1%, έναντι 12,3% πριν από τέσσερα χρόνια. «Το αποτέλεσμα ξεπερνά και την πιο άγρια φαντασία μου», δήλωσε ο Πέτερ Σκάαρουπ, ηγετικό στέλεχός του. «Είναι αλήθεια ότι στις εκλογές πηγαίνουμε καλύτερα απ’ ό,τι λένε οι δημοσκοπήσεις, καθώς πολλοί δεν παραδέχονται ότι ψηφίζουν το κόμμα μας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πραγματικά φανταστικό». Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα κατάφερε το καλύτερο αποτέλεσμα στα χρονικά του. Πλέον είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Οι ακροδεξιοί λαμβάνουν 37 έδρες στη Βουλή, 15 περισσότερες απ’ όσες είχαν. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός, που περιλαμβάνει και το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, εξασφαλίζει πλειοψηφία 90 εδρών, γεγονός που επιτρέπει στον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος Λαρς Λόκε Ράσμουσεν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Το Δανικό Λαϊκό Κόμμα ιδρύθηκε το 1995 με στόχο την προστασία της «δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς» και από το 2001 ώς το 2011 έπαιξε ρόλο στην πολιτική σκηνή υπό την ηγεσία της χαρισματικής προέδρου του Πία Κάερσγκορντ. Την εποχή εκείνη, το κόμμα στήριξε διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της Δεξιάς, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων για τη μετανάστευση.

Σχόλια

Exit mobile version