Ξαφνικά ένα πρωί η Χίλαρι Κλίντον θυμήθηκε ότι η κινέζικη κυβέρνηση έχει βάλει περιορισμούς στο Google που εμποδίζουν τη διακίνηση των ιδεών! Εντελώς συμπτωματικά μόλις είχε αντιδράσει εντονότατα η Κίνα για την απόφαση των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα αξίας 6,4 δις δολαρίων στην Ταϊβάν «για να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή» (ειρηνικά βομβαρδιστικά F-16 κ.λπ.) απειλώντας με κυρώσεις -για πρώτη φορά- τις κατασκευάστριες εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Μπόινγκ.
Η καταγγελία της Χίλαρι συγκαλύπτει τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Ομπάμα για τη δυστροπία της Κίνας να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις στο Ιράν, για την επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στην Αφρική και τη Νότια Αμερική και τη μη υποστήριξη των αμερικανικών θέσεων στη συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
Εκφράζει επίσης την αυξανόμενη ταπείνωση που αισθάνονται οι Αμερικάνοι από το γεγονός ότι στέκονται στα πόδια τους χάρη στο δανεισμό κοντά ενός τρις από την Κίνα η οποία αρνείται να υπερτιμήσει το νόμισμά της που της επιτρέπει να πουλάει φτηνά τα προϊόντα της στην αμερικάνικη αγορά, αυξάνοντας συνεχώς το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ.
Η υπόθεση Google υποκρύπτει και το φόβο από την αναβάθμιση της Κίνας από χώρα αντιγραφής σε χώρα καινοτομίας σε επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς. Στις επικοινωνίες, η διεθνής κατοχύρωση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας από την Κίνα αυξάνεται 30-40% ετησίως! Μέσα σε λίγα χρόνια, από το 1999, η κινέζικη μηχανή αναζήτησης Baidu κατέκτησε το 76% στην Κίνα έναντι 20% του Google με διαρκή άνοδο σε επιρροή, κέρδη και χρηματιστηριακή αξία! (Time, 1 Φεβ. 2010). Έτσι, με την επικράτηση της κινέζικης μηχανής αναζήτησης στην πρώτη στον κόσμο χώρα σε αριθμό χρηστών ίντερνετ (ξεπέρασαν κατά πολύ τις ΗΠΑ με 350 εκατομμύρια χρήστες), διακυβεύεται πολύ σοβαρά η παντοδυναμία των Αμερικάνων στις επικοινωνίες, τις πληροφορίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η διαμαρτυρία της Χίλαρι είναι μια σοβαρή υπόμνηση ότι οι παγκόσμιοι συσχετισμοί αλλάζουν όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν οι Αμερικάνοι.