Αρχική κοινωνία Γονείς και δάσκαλοι συντονίζονται για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Γονείς και δάσκαλοι συντονίζονται για τις συγχωνεύσεις σχολείων

Προς ένα παν-περιστεριώτικο συλλαλητήριο για ζητήματα παιδείας.

«Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων στο Περιστέρι και συγκεκριμένα στη βιομηχανική ζώνη του δήμου, αποτελούν σχέδιο εξόντωσης της όποιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης έχει απομείνει». Αυτό τόνισαν την Πέμπτη σε συνέντευξη που έδωσαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων των δημοτικών σχολείων του Περιστερίου που προτείνονται για συγχώνευση στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου συγχωνεύσεων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας. Στη συνέντευξη, που έδωσαν από κοινού με το Σύλλογο Διδασκόντων Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» και την Ένωση Γονέων Περιστερίου, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από δημοτικά σχολεία του Δήμου, Λύκεια που είχαν υποστεί συγχωνεύσεις πριν από 2 χρόνια, από την ΕΛΜΕ Περιστερίου και από δημοτικές παρατάξεις. Όπως ανακοινώθηκε, επρόκειτο χθες Παρασκευή να διοργανωθεί παράσταση διαμαρτυρίας σχετικά με το θέμα, στο ΠΥΣΠΕ Γ. Αθήνας.
Στη συνέντευξη οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι συγχωνεύσεις δεν έχουν καν λογική υπόσταση, καθώς δεν υπάρχει κτιριακή υποδομή για να υποδεχτεί τέτοιον αριθμό παιδιών. Πολύ περισσότερο όμως αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται (υποχρηματοδότηση, μηδενικοί διορισμοί, αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών), απειλούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τείνουν να ματαιώσουν ό,τι θύμιζε δημόσια και δωρεάν παιδεία.
Αυτό που επισημάνθηκε από το σύλλογο των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων είναι ότι οι μεγάλοι χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία είναι τα παιδιά: μαθητές που θα στριμωχτούν στα υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα κτίρια, με προγράμματα που αντικαθιστούν τη γνώση από την πληροφορία και τη δεξιότητα. Η συγχώνευση 1.500 σχολείων που ανακοίνωσε ο υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος εντάσσεται στη λογική του «εξορθολογισμού» των δαπανών και στην εκπαίδευση (μετά την Υγεία και την κοινωνική Πρόνοια) σύμφωνα με τις αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης και κατ’ εντολή της τρόικας, μια λογική που στοχεύει σε ένα φθηνό, πειθαρχημένο σχολείο της αγοράς.

Τα επόμενα βήματα
Μετά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας θα ακολουθήσει νέος κύκλος συνελεύσεων των γονέων για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να είναι κοινός τόπος ένα παν-περιστεριώτικο συλλαλητήριο για ζητήματα παιδείας, μια παράσταση στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση όλων των κρίκων της εκπαίδευσης είναι μονόδρομος, καθώς είναι σε όλους προφανές ότι σύντομα θα ζητηθεί από τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν οι ίδιοι για την εκπαίδευση των παιδιών τους.  Στις μέρες που ζούμε είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης ανάμεσα στους δασκάλους, ο προβληματισμός για τη διεύρυνση του αγώνα, αλλά κυρίως η αναζήτηση δράσεων σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπαίδευσης.

Κ.Ρ.

 

Σχόλια

Exit mobile version