Πολλές λέξεις θα μπορούσαν να ακολουθούν το όνομα του: διανοούμενος, επιστήμονας, πανεπιστημιακός δάσκαλος, γιατρός, οικολόγος, ακτιβιστής, ποιητής, πολιτικός. Η πιο κατάλληλη λέξη που περιγράφει τον Τάσο Κουράκη είναι ο Άνθρωπος. Ο Τάσος πέρα και πάνω όλα, ήταν ένας φάρος Ανθρωπισμού. Η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η αγάπη για τη ζωή, τον έρωτα και τη φιλία ήταν ο Τάσος. Δίπλα στους κατατρεγμένους και στους αδύναμους, απέναντι στις εξουσίες και στον σκοταδισμό που ηγεμονεύουν αυτή την πόλη, με την απέραντη ευγένεια και τον πολιτισμό που τον διέκρινε, ήταν πάντα εκεί, επίμονος και σταθερός. Όταν οι θέσεις εξουσίας φάνταζαν ουτοπικές, όταν η πολιτική δεν ήταν γκλαμουριά, όταν οι πολιτικοί ήταν πρώτα πολίτες και μετά βουλευτές, όταν τα σεμνά χαμόγελα δεν είχαν ακόμη αντικατασταθεί από τους σαρδόνιους καγχασμούς, όταν δεν ήταν κανένας άλλος εκεί, ήταν ο δικός μας Τάσος. ‘Έδινε με τρυφερότητα και διακριτικότητα συμβουλές, άκουγε πάντα τη γνώμη σου και σου εξέφραζε απλόχερα και με ειλικρινή τρόπο το «Ευχαριστώ», είτε συμφωνούσε είτε όχι.

Αρχαία και Μετρό, Τραμ, Υποθαλάσσια, μεταλλαγμένα τρόφιμα, διαχείριση σκουπιδιών στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, απόδοση των Στρατοπέδων στην κοινωνία, Επιτροπές Ακρίβεια STOP, Διόδια, εισιτήρια ΟΑΣΘ, κόστος Ολυμπιακών Αγώνων 2004, σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας, δράσεις για φυλακισμένους, Ρομά, διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ, συμπαράσταση σε διωκόμενους εργαζόμενους, προσφυγικό, αντιρατσισμός.

Όταν άλλοι πανηγύριζαν για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τάσος έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά που θα έρθουν – και ήρθαν, μαζί με τα Μνημόνια. Σε μια πόλη που ασφυκτιά και το ζήτημα του Μετρό δεν είναι καν αστείο πια, ο Τάσος μιλούσε για τη λύση του Τραμ. Όταν διεκδικούσε την επιστροφή των στρατοπέδων στους πολίτες ως πάρκα, σήμερα στα στρατόπεδα έχουν ξεφυτρώσει ναοί και οι πολίτες ακόμη περιμένουν. Ήταν ξεκάθαρος στον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Με δική του πρωτοβουλία είχε διοργανωθεί στο ΑΠΘ, λίγο πριν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση, ένα εξαιρετικό διήμερο με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά». Ήταν μία όαση δημοκρατίας και διαλόγου ανάμεσα στις νηφάλιες φωνές της εκκλησίας, της διανόησης και της αριστεράς. Τόλμησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας στην πράξη, ρισκάροντας, και δεν έμεινε στα ψηφίσματα και στα λόγια. Ακόμη και όταν προχώρησε το Μετρό πρωτοστάτησε στη διάσωση των αρχαίων που αποκαλύφθηκαν. Αν δεν είχε παρέμβει ο Τάσος, πιθανόν το θέμα να μην είχε τεθεί ποτέ. Δυστυχώς μια μέρα μετά το θάνατο του, η κ. Μενδώνη έστειλε τα φορτηγά να μεταφέρουν τα απο-σπασμένα αρχαία της Βενιζέλου. Ο Τάσος Κουράκης διετέλεσε για λίγους μήνες αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας. Οι προγραμματικές δηλώσεις του στη βουλή έμειναν ανεκπλήρωτες, αποτελούν όμως παρακαταθήκη και δείγμα ενός προγράμματος σύγχρονης και ανθρωποκεντρικής παιδείας.

Η απάντηση στο ερώτημα «μα πού είναι οι διανοούμενοι να πάρουν θέση;» είναι απλή, δίπλα μας. Ο Τάσος θα μπορούσε να ήταν βυθισμένος σε παχιές βαθιές πολυθρόνες, να έχει περισπούδαστο ύφος, να κάνει βαρυσήμαντες δηλώσεις, να κουνάει το δάχτυλο και να μας κοιτάει αφ ̓ υψηλού. Ήταν όμως δίπλα μας στο πεζοδρόμιο, να μιλάει απλά και με επιχειρήματα, κερδίζοντας τον σεβασμό του αντιπάλου, να απλώνει το χέρι για βοηθήσει, και να κοιτάει μαζί μας προς τα πάνω, προς τα εκεί που διεκδικούσαμε το δίκιο μας.

Ο Τάσος Κουράκης σίγουρα είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που ανέδειξε η σύγχρονη Θεσσαλονίκη, και θα μείνει στην Ιστορία δίπλα στους σπουδαίους ανθρώπους που αποτελούν στοιχεία ταυτότητας για τον πολιτισμό της πόλης. Όσες και όσοι γνωρίσαμε τον Τάσο, τον αγαπήσαμε και ξέρουμε ότι μας αγάπησε κι αυτός. Τον ευχαριστούμε για την αγάπη του.

Αρχοντόπουλος Γιώργος
Θεοδωρόπουλος Γιώργος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!