Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27/ 10, στην Αθήνα, η επίσκεψη του καγκελαρίου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με βασικά θέματα στην ατζέντα του τα εξοπλιστικά, την ενέργεια και τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ταξίδι του Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Γερμανίας να επανατοποθετηθεί αποφασιστικά στο διεθνές προσκήνιο. Πριν την Αθήνα, ο Γερμανός καγκελάριος ήταν στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισκέφτηκε το Κίεβο – που μέχρι πρότινος θεωρούταν ανεπιθύμητος. Αυτές είναι επισκέψεις, αν μην τι άλλο, δείχνουν ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται, μέσα στην «αναμπουμπούλα» που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα προβλήματα που της δημιούργησε –π.χ. ενεργειακά–, να κάνει αποφασιστικά βήματα για να διασφαλιστούν τα βασικά της συμφέροντα και να προωθήσει κινήσεις για να «ρεφάρει» σε θέσεις ή σε συμφωνίες που πιθανά να οπισθοχώρησε. Όλα τα παραπάνω όταν ο Όλαφ Σολτς κρατάει μια ηγεμονική στάση μέσα στην Ε.Ε. αρνούμενος μια κοινή κατεύθυνση στο θέμα της ενέργειας που δεν θα εναρμονίζεται με τα συμφέροντα της Γερμανίας και κινείται, όπως και όλο το γερμανικό κατεστημένο, στη γραμμή «βάλτε δύο πουλόβερ και όποιος αντέξει».

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε και η επίσκεψη του καγκελάριου στην Αθήνα, αφού η Ελλάδα ενδιαφέρει σημαντικά τη Γερμανία, τόσο για το τι γίνεται στην ίδια τη χώρα όσο και για το πώς προχωράνε οι γερμανικές δουλειές εδώ. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι διμερείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών και υπάρχει μια αναθέρμανση των σχέσεων ενώ οι Γερμανοί επιθυμούν και άλλες οικονομικές συμφωνίες με την Ελλάδα σε διάφορα επίπεδα, όπως στις ΑΠΕ και στα οπλικά συστήματα, αφού άλλωστε βρίσκουν τις οικονομικές συνθήκες εξαιρετικές στη χώρα μας (!).

Στις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Σολτς, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι «περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν» ενώ υπογράμμισε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου». Με αυτές τις γράφεις έδωσε το στίγμα της πολιτικής του για την περιοχή και απογοήτευσε τον Κ. Μητσοτάκη που ήθελε μια ηχηρή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας ώστε να την αξιοποιήσει πολιτικά. Αλλά έτσι είναι αυτές οι «συμμαχίες»: Δίνεις πολλά και παίρνεις το «τίποτα»…

Κάτι επίσης που έχει σημασία: Και πέρσι η Α. Μέρκελ και φέτος ο Ολαφ Σόλτσς επισκέφτηκαν την Ελλάδα παραμονές της εθνικής επετείου του «Όχι». Οι Γερμανοί δίνουν σημασία στους συμβολισμούς και την αξία τους και μάλλον αυτή η επαναλαμβανόμενη επιλογή ημερομηνίας επίσκεψης δεν πρέπει να θεωρηθεί και πολύ τυχαία…

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!