Προπαραμονή (24/11) της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού λιτότητας και περικοπής δαπανών στην πορτογαλική Βουλή από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνησης Σόκρατες που στηρίζεται από τη δεξιά αντιπολίτευση, 3.000.000 εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα κατέβηκαν σε μια μεγάλη και μαχητική απεργία. Ήταν η πρώτη που οργάνωσαν, συντονισμένα, οι δύο μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες από το 1988. Ο τομέας των μεταφορών παρέλυσε. Πάνω από τα δύο τρίτα των δρομολογίων όλων των τρένων ακυρώθηκαν, όπως και το 60% των αστικών συγκοινωνιών. Το μετρό της Λισσαβώνας έκλεισε και τα φέρι μποτ έμειναν δεμένα. Αεροπλάνα δεν απογειώθηκαν, σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, δημοτικές και άλλες δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν.
Η συμμετοχή στον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγάλη, ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στη μεταλλουργία, στην τσιμεντοβιομηχανία, στα ναυπηγεία, στην κλωστοϋφαντουργία, στον κλάδο ποτών και τροφίμων κ.ά. Τράπεζες, ΜΜΕ και πετρελαϊκές εταιρίες έκλεισαν. Η απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα. Εργαζόμενοι συγκρότησαν απεργιακές επιτροπές σε όλη τη χώρα, σε λιμάνια και στο διεθνές αεροδρόμιο της Λισσαβώνας. Η κλίμακα της απεργίας είναι πολύ σημαντική αν υπολογιστεί το μέγεθος των εκβιασμών, των απειλών απόλυσης, των οικονομικών πιέσεων που γίνονται αφόρητες για τους εργαζόμενους, ακόμη και οι ενοχλήσεις που δέχτηκαν οι εργάτες σε πολλούς τόπους από αστυνομικές δυνάμεις.
Οργή φοιτητών και μαθητών σ’ όλη την Ευρώπη
Μπροστά στις βάρβαρες περικοπές των δαπανών για την παιδεία, λόγω της μεταφοράς τεράστιων χρηματικών πόρων προς τις τράπεζες, φοιτητές και μαθητές σε όλη την Ευρώπη μπαίνουν μαχητικά στην πολιτική πάλη σε κλίμακα πρωτόγνωρη, αποφασισμένοι να ακουστούν. Μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Μεγάλος αριθμός συμμετοχής καταγράφεται στην Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Περίπου 130.000 Βρετανοί μαθητές λυκείων και φοιτητές διαδήλωσαν σε πολλές βρετανικές πόλεις την Τετάρτη 24/11, οργισμένοι με την κυβέρνηση που σκοπεύει να τριπλασιάσει τα πανεπιστημιακά δίδακτρα και να περικόψει κατά 80% τους πανεπιστημιακούς προϋπολογισμούς. Με την κατάργηση του επιδόματος εκπαίδευσης, ενός βοηθήματος στα παιδιά 16-18 ετών για την αγορά βιβλίων και για μεταφορικά έξοδα. Οι μαθητές στη Βρετανία ουδέποτε είχαν αναμειχθεί στη μαζική πάλη σε τέτοια κλίμακα από τη δεκαετία του 1960, ενώ σχεδιάζονται νέες διαδηλώσεις για τις 30 Νοεμβρίου. Υπό κατάληψη είναι 16 πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων της Οξφόρδης, δύο του Λονδίνου, του Νότινχαμ, του Μπρίστολ, του Κάρντιφ, του Ντάντι , του Λιντς κ.ά.
Στη Ρώμη, φοιτητές εξοργισμένοι με τις προτεινόμενες περικοπές 9 δισ. ευρώ συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από την ιταλική Γερουσία, έσπασαν τον κλοιό ασφαλείας στον πύργο της Πίζας και κρέμασαν πανό από την κορυφή του. Στο Δουβλίνο, η Ένωση Φοιτητών Ιρλανδίας έχει καλέσει από τις αρχές Νοεμβρίου σε διαδηλώσεις κατά της επικείμενης αύξησης των διδάκτρων. Οι κυβερνήσεις ακολουθούν πολιτική πυγμής και φαίνεται πως θα εξελιχθεί μια μεγάλη αναμέτρηση τους επόμενους μήνες.