Αρχική πολιτική Γαλάτσι: Με την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών

Γαλάτσι: Με την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών

Ενωτική και αγωνιστική συνεργασία με επικεφαλής τον Γερμάνο Μελισσουργό

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών συγκροτήθηκε από ανθρώπους με γνώσεις, εμπειρία και πολιτική αντίληψη για τα προβλήματα της πόλης μας. Αδέσμευτους όμως από κομματικές αγκυλώσεις ή εξαρτήσεις από οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο Γαλάτσι, που αγαπούν και ενδιαφέρονται για την πόλη, αποφασισμένους να προσφέρουν, όχι να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει την ανάγκη να υπάρξει μια βαθιά τομή σε ό,τι αφορά την πόλη μας. Ριζικές αλλαγές στις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις σχετικά με όσα έχει ανάγκη η πόλη, πλήρη διαχωρισμό από την πολύπλευρη διαπλοκή του Δήμου από εξαρτήσεις και συμφέροντα. Χρειάζεται να εγκαταλειφθεί η αλαζονεία, τα ρουσφέτια οι μικροπολιτικές συμπεριφορές των σημερινών διοικούντων που κρατούν την πόλη μας δέσμια του παρελθόντος. Υποστηρίζουμε την ανάγκη μιας ακατάπαυστης μέριμνας για την ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, την ανάδειξη της Δημοκρατίας και της συμμετοχής ως ικανή και αναγκαία συνθήκη συνάντησης της Τοπικής αυτοδιοίκησης με τις ανάγκες και τα θέλω της κοινωνίας.

Δημοσιεύουμε ένα σημείωμα του Σπύρου Παναγιώτου, δημοτικού συμβούλου και υποψήφιου με την Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις συνάντησης της πολιτικής με την κοινωνία.

Σπύρος Παναγιώτου: Να συναντηθεί η πολιτική με την κοινωνία. Ώρες ευθύνης και τολμηρών βημάτων

Σε μια πόλη που η τύχη της έχει εκχωρηθεί όλο και περισσότερο σε πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα… Σε μια πόλη αφιλόξενη για τους κατοίκους της, με το κυκλοφοριακό να μας δυναστεύει, με λιγοστό πράσινο και ελεύθερους χώρους, με το δάσος της να κινδυνεύει με οικοπεδοποίηση, με εγκαταλειμμένες τις γειτονιές και τις υποδομές της, με απροστάτευτα τα παιδιά και τους νέους της, χωρίς σχέδιο χωρίς όραμα για το μέλλον της… Σε μια πόλη που κυριαρχούν πανάκριβα έργα βιτρίνας και ψηφοθηρικές μακέτες που υποτιμούν τις ανάγκες και τη νοημοσύνη μας… Σε μια τέτοια πόλη, με αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και με μειωμένο το ενδιαφέρον των πολιτών της για τα κοινά, χρειάζεται να αναμετρηθούμε με το ερώτημα τι είναι ριζοσπαστικό σήμερα, δηλαδή πού και πώς μπορεί να αναζητηθεί διέξοδος

 Ας αναλογιστούμε:

Είναι άραγε αρκετό να καθορίζονται οι επιλογές εκείνων που διεκδικούν την ψήφο μας και αναφέρονται στις ανάγκες, τα προβλήματα και τις αγωνίες της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας από την προσπάθεια μιας εκλογικής καταγραφής της αποδοχής που απολαμβάνουν στην τοπική κοινωνία; Να μην τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, και να καλούν σε διαδικασίες και συσπειρώσεις ικανές να ανατρέψουν όσα περιγελούν τις προσδοκίες μας; Είναι ικανό το σημερινό κομματοκεντρικό σύστημα παρέμβασης στην αυτοδιοίκηση να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ανάγκες της πόλης και κυρίως να εμπνεύσει τους πολίτες σε μια ενεργοποίησης και συμμετοχή στα κοινά; Κατ’ επέκταση είναι αρκετό η πολιτική παρέμβαση να καθορίζεται απολύτως από την ιδεολογία, αντί οι ίδιες οι ιδέες να ωριμάζουν ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πραγματικότητας;

Με τη σκέψη στις ανάγκες του σήμερα

Σήμερα, έχω τη γνώμη, υπάρχει ανάγκη οι πολιτικές επιλογές και οι πρακτικές προτάσεις όσων αναφέρονται στην ανάγκη βαθιών αλλαγών στην πολιτική και την κοινωνία να αποσκοπούν και να κρίνονται από την ικανότητα να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Να πασχίζουν να καλλιεργούν το ενδιαφέρον για μια ακηδεμόνευτη συμμετοχή των πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα, τοπικά και γενικότερα. Έχουμε ανάγκη από πολιτικές ικανές να αναδεικνύουν τόσο τις βαθύτερες αιτίες των επιλογών των σημερινών διοικούντων όσο και τα όρια και τους περιορισμούς του σημερινού πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Και δια αυτής της οδού να αναδεικνύεται η επικαιρότητα αλλά και η σημασία των ιδεολογικών προσδιορισμών.

Η πολιτική μπορεί να συναντηθεί με την κοινωνία μόνο μέσα στην αντιμετώπιση των πραγματικών αναγκών της πόλης. Μέσα από την ανάδειξη των αιτιών που γεννούν τα προβλήματα, Και αντίστροφα η κοινωνία μπορεί να απεξαρτηθεί από τις πελατειακές σχέσεις και τους τοπικούς παράγοντες μέσα ακριβώς από την συμμετοχή στα κοινά και την απόκτηση εμπιστοσύνης στη δύναμη της. Τελικά μέσα από την ανακίνηση αυτών των μεγάλων αναγκών. Μόνο έτσι οι ελλείψεις, τα προβλήματα αλλά και η γενικότερη κοινωνική διάλυση μπορεί να μην θεωρούνται δεδομένα. Ειδάλλως κυριαρχεί η συνηθισμένη πολιτική-εκλογική συμπεριφορά, δηλαδή η επιδίωξη της ασφάλειας. Ασφάλεια υλική (πελατειακή εξάρτηση από τους ισχυρούς του σήμερα) ή/και ασφάλεια ιδεολογική (να διατηρηθεί, να μην κλονιστεί η ταυτότητά μας).

Ας τολμήσουμε!

Όσοι αντιλαμβανόμαστε την πολιτική ως ανιδιοτελή προσφορά, ως προσπάθεια να αλλάξουν τα πράγματα, τόσο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές όσο και σε κάθε στιγμή της κοινωνικής δραστηριότητάς μας οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Υπό τις παρούσες συνθήκες, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών της πόλης και της πλειοψηφίας των κατοίκων της;

Δεν είναι επιλογή η γενικόλογη καταγγελία που ουσιαστικά οδηγεί σε ανώδυνες αντιπολιτεύσεις. Επιλογή είναι η υποστήριξη ενός δημοτικού προγράμματος με στόχους, ιεραρχήσεις και προτεραιότητες που έχει ανακοινωθεί δημόσια και επιθυμεί να δοκιμαστεί με διάλογο και γνώμες, να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός κινήματος πόλης και να κριθεί τελικά με εκλογική στήριξη.

Επιλογή μας είναι η συμπόρευση με ανθρώπους ειλικρινείς, που αντικρύζουν με τόλμη και το παρελθόν και το αύριο της πόλης, που θέλουν να προσφέρουν και όχι να ωφεληθούν από τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Επιλογή είναι η εκλογική συστράτευση σήμερα και η συσπείρωση δυνάμεων καθημερινά για να γυρίσει σελίδα η πόλη μας.

Επιλογή μας: Να τολμήσουμε!

Η δύναμη της πόλης βρίσκεται στη συμμετοχή

Από την εισαγωγή για το Δημοτικό πρόγραμμα της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών:

Το Γαλάτσι μπορεί να συναντηθεί με το μέλλον του στηριγμένο σε ένα σχέδιο και ένα όραμα που θα αφορά όλους τους πολίτες του.

Θα απλώνεται σε κάθε γειτονιά, θα ιεραρχεί ως άμεση προτεραιότητα τα προβλήματα των πολλών.

Θα στηρίζεται στην πεποίθηση ότι η δύναμη της πόλης βρίσκεται στην ενεργοποίηση των πολιτών της, στη συμμετοχή, τον διαρκή έλεγχο των διοικούντων, τη δημοκρατία.

Παρά τις πολύμορφες βεβαιότητες ότι η εκλογική μάχη έχει κριθεί, εμείς υποστηρίζουμε

Είναι και εφικτό και ρεαλιστικό το Γαλάτσι να γυρίσει σελίδα.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη για τη διοίκηση του Δήμου. Χρειαζόμαστε ιδέες με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους έτοιμους να προσφέρουν, όχι να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στα κοινά.

Χρειαζόμαστε μια αδέσμευτη αντίληψη και πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με Δημοκρατία και Συμμετοχή.

Σχόλια

Exit mobile version