Αρχική πολιτική Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ασφάλεια και ανάπτυξη

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα για την επιβίωσή του τάζει συνεχώς, ειδικά από το 2009 και μετά, ότι θα μας οδηγήσει στην «Ιθάκη» και συνεχώς μας οδηγεί σε νέες κρίσεις. Δυστυχώς αυτό αποτελεί κοινή διαπίστωση για όλους τους «μαθητευόμενους μάγους» πρωθυπουργούς και τώρα χωρίς να έχουμε δει «φως», μπαίνουμε σε νέα βαθύτερη κρίση. Φυσικά όλα τα χρόνια της θητείας τους έβλεπαν επιτυχίες στο έργο τους και υπόσχονταν πάντοτε ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι ειδικοί υπουργοί του ανακοίνωσαν ένα ακόμα «βαρύγδουπο» πρόγραμμα. Αυτό που θα μας οδηγήσει «από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια και την ανάπτυξη του αύριο». Αυτό θα γίνει αυτό με ένα πρόγραμμα ύψους μόλις 24 δισ. ευρώ που θα πάει σε διάφορες γενικά περιγραφόμενες δραστηριότητες αλλά δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη-στοχευμένη επένδυση. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν έχει βγάλει κανένα συμπέρασμα από τις κραυγαλέες καταστάσεις ανισορροπιών της οικονομίας που ανέδειξε το κλείσιμο λόγω κορωνοϊού (π.χ.. δυσανάλογη βαρύτητα τουρισμού, υπηρεσίες χαμηλής προστιθέμενης αξίας, παραγωγική υποβάθμιση).

Κατ’ αρχήν το ποσό των 24 δισ. δεν είναι σωστό καθώς αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μαζί με τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις (μόχλευση) που θα υπάρξουν από τα πολύ λιγότερα χρήματα που θα δοθούν από το δημόσιο για στήριξη της οικονομίας. Δυστυχώς δεν είναι απόλυτα σαφές ποιο θα είναι τελικά το ποσό που θα δοθεί από το Δημόσιο για τη στήριξη της οικονομίας αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν θα ξεπερνά τα 14-15 δισ. Το ποσό αυτό σαν απόλυτο μέγεθος, πριν δούμε την ποιοτική διάσταση, κρίνεται ανεπαρκές για μια οικονομία που βρίσκεται σε διαρκή κρίση από το 2009, έχει χάσει μέχρι τώρα το 20% της παραγωγής της και προβλέπεται να χάσει άλλο ένα 10% φέτος. Για του χρόνου βλέπουμε… καθώς αυτοί που μέχρι χθες έλεγαν ότι θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη για το 2021 τώρα αρχίζουν και το «γυρνάνε». Αυτά τα 15 δισ. αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ (2019) όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν τις οικονομίες τους με πολύ μεγαλύτερα ποσοστά π.χ. η Γερμανία με πρόγραμμα που αντιστοιχεί στο 60% του δικού της ΑΕΠ.

Για μία ακόμα φορά εξαγγέλλονται επενδύσεις και σχέδια χωρίς κάτι το συγκεκριμένο στον παραγωγικό τομέα. Να θυμηθούμε ότι η διασπάθιση χωρίς κριτήρια των διαφόρων επιδοτήσεων επί δεκαετίες οδήγησε στην απόλυτη παραγωγική υποβάθμιση τη χώρα και στο γιγάντωμα των χαμηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών. Η συνέπεια αυτή αποτελεί το βασικό στοιχείο της παρούσας κρίσης (για περισσότερα διαβάστε για τον τουρισμό στις σελίδες 2-3)

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων. Στην πράξη με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» ενισχύει άμεσα και έμμεσα τις επιχειρήσεις, δίνοντας ελάχιστα στους εργαζόμενους. Το αντεργατικό δικαίωμα των επιχειρήσεων να περιορίζουν έως και 50% μονομερώς το χρόνο εργασίας του εργαζόμενου πάει για επέκταση ώστε στην πορεία να γίνει καθεστώς. Για το 50% που ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει η κυβέρνηση θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και μόνο το 60% των αποδοχών του, με ελάχιστο όριο συνολικής αμοιβής τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή τελικό αποτέλεσμα μείον 20% στο εισόδημα του εργαζόμενου. Όμως αυτό είναι το καλό σενάριο. Γιατί όταν δεν ισχύει αυτή η «λύση» οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε απόλυση και στην ανεργία. Συνεπώς οι μισθωτοί, οι πλέον αδύνατοι οικονομικά που δεν έχουν ούτε αδήλωτα εισοδήματα ούτε «τυχερά», για μία ακόμα φορά θα δούνε τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα στο OPEN (18/5/2020) ο κ. Σταϊκούρας «το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί». Επίσης η κυβέρνηση δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με την προστασία των ανέργων. Διακηρύσσει ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση για άλλους δύο μήνες για όσους λήγει το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Όμως αυτοί είναι ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικά ανέργων. Για τους υπόλοιπους, πάνω από 500.000 είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, δεν ανακοινώθηκε καμία ειδική μέριμνα. Προφανώς υπερίσχυσε η «λογική» Α. Γεωργιάδη ότι «οι περισσότεροι μακροχρόνια άνεργοι εργάζονται κρυφά ή μαύρα» φυσικά εν μέσω κορωνοϊού!

Π.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version