Του Γιώργου Σαπουνά.

 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας «στήριξης» και ήδη με την εμπειρία της πρώτης μαζικότατης Γενικής Απεργίας στις 5/5 η Αριστερά δείχνει τουλάχιστον ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Απαξιώνεται κι αυτή μαζί με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και κινδυνεύει «να καεί μες στη Βουλή» στις συνειδήσεις του σκληρά δοκιμαζόμενου λαού. Δεν είναι όμως ο λαός που ευθύνεται επειδή δεν κατανοεί. Είναι η ίδια η Αριστερά –με κύριους εκφραστές της το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ– που δείχνει βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης σ’ αυτόν τον κόσμο, ιδιαίτερα στον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία και τα πλέον φτωχά κοινωνικά κομμάτια. Αυτήν την ίδια την κοινωνική δυναμική, την οποία τρέμει το κατεστημένο, φοβάται και αποστρέφεται η υφιστάμενη Αριστερά κάνοντας επιλογές ασυνεπείς έως ακατανόητες: π.χ. Τσίπρας και Παπαρήγα αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιχειρώντας να δείξουν την αντίθεσή τους με το κατεστημένο και λίγες μέρες μετά αποδέχτηκαν την πρόσκληση του Σαμαρά!

Η Ιστορία έχει στρίψει και έχει εισέλθει σε νέα περίοδο, η Αριστερά όμως αρνείται. Το ΚΚΕ επιμένει στη διάσπαση του λαϊκού κινήματος, παρότι στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στις 5/5 οι χιλιάδες χιλιάδων «οπορτουνιστές» και «ταξικά κωθώνια», έχοντας πνίξει την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, εκμηδένισαν τις αποστάσεις και τις διαχωριστικές που προσπαθεί να κρατήσει στο κίνημα. Ο ΣΥΝ αρνείται να δεχτεί πως οι κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν και η κοινωνική συμμαχία σήμερα απαιτεί διαφορετική πολιτική έκφραση από τον «αριστερό ευρωπαϊσμό» και τις «θεσμικές παρεμβάσεις» και εκφωνεί προς την κοινωνία «λίγο απ’ όλα» καταστρέφοντας συστηματικά τις ελπίδες που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενότητα της Αριστεράς είναι σήμερα πιο επιβεβλημένη από ποτέ! Πρέπει, όμως, να οικοδομηθεί πάνω στην ουσιαστική εμπιστοσύνη προς την ίδια την κοινωνική παρέμβαση και αυτενέργεια. Ενότητα στην Αριστερά σημαίνει ενότητα στην οικοδόμηση των αντιστάσεων και του κινήματος. Σημαίνει πλήρη απενοχοποίηση της λαϊκής πλειοψηφίας για το χρέος και οδηγεί στην άρνηση της πληρωμής του απ’ αυτήν: να πληρώσουν οι πλούσιοι, οι ντόπιοι τραπεζίτες, επιχειρηματίες και πολιτικοί που το δημιούργησαν και επωφελούνται! Σημαίνει την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Να πέσει η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που εξαπατά το λαό! Σημαίνει να φύγει τώρα το ΔΝΤ και να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και η συνθήκη της Λισαβόνας. Σημαίνει να ενθαρρύνουμε την κοινωνική πλειοψηφία να κινηθεί και να μην υπακούσει! Η χειραφέτηση των μαζών περνά μέσα από την ίδια την κίνηση και την εμπειρία τους και σε τέτοιες συνθήκες καλλιεργούνται και αναπτύσσονται οι ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης και απελευθέρωσης.

 

* Ο Γιώργος Σαπουνάς είναι μέλος των: Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα – ΣΥΡΙΖΑ – Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!