Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Resistance Festival 2016, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στην Σχολή Καλών Τεχνών στην οδό Πειραιώς 256. Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα των πολιτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του φεστιβάλ, καθώς και τους μέχρι στιγμής ομιλητές των εκδηλώσεων.
Πολιτικές Εκδηλώσεις
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
19:00 11 θέσεις για την επανάσταση
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Ρώσικη Επανάσταση προβάλουμε υποτιτλισμένη τη σχετική ομιλία του Αντιπροέδρου της Βολιβίας Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα.
20:00 Πολιτισμός και χειραφέτηση ατομική – συλλογική
Ο ρόλος του πολιτισμού, οι ρητές και άρρητες μορφές αντίστασης και χειραφέτησης και ο ρόλος του πολιτισμού. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο βραζιλιάνος σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ καθώς και ο επιμελητής των εκδόσεων Αλεξάνδρεια, Κώστας Λιβιεράτος.
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
12:00 Όψεις και πραγματικότητα στην Ελλάδα μετά το 2015
Σεμινάριο – παρουσίαση στις ξένες αντιπροσωπείες των βασικών πτυχών του ελληνικού προβλήματος και πραγματικότητας όπως αυτό εξελίσσεται μετά το 2015.
19:00 Πως αποτιμάται διεθνώς η ελληνική εμπειρία
Ποια είναι η εκτίμηση ξένων διανοούμενων και αγωνιστών για το «πείραμα» Ελλάδα; Η συγγραφές του βιβλίου The Syriza Wave και πανεπιστημιακός, Έλενα Σίαν, η ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός από το Πουέρτο Ρίκο, Ντέμπορα Σαντάνα, καθώς και μέλη διεθνών αντιπροσωπιών από τη Νορβηγία, τη Χώρα των Βάσκων την Ιταλία κ.α. περιγράφουν την οπτική τους σχετικά με τη χώρα μας.
20:00 Το μπλοκ της παγκοσμιοποίησης, λαϊκισμός και κινήματα χειραφέτησης
Η εμφάνιση του «λαϊκισμού» στις διάφορες εκφάνσεις του αναταράσσει τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες σε παγκόσμια κλίμακα. Σ’ αυτά τα πλαίσια αναδύονται νέες μορφές και ζητήματα στη διεξαγωγή της ταξικής πάλης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Κάρλο Φορμέντι.
Έλενα Σίαν, μαρξίστρια ακαδημαϊκός
Πρέπει να βρούμε πως να νικάμε
Η Έλενα Σίαν είναι μαρξίστρια ακαδημαϊκός, ιστορικός επιστημών, καθώς και συγγραφέας επιστημών επικοινωνίας, πολιτικής και φιλοσοφίας. Παρακολούθησε στενά τα γεγονότα των τελευταίων ετών και έγραψε το βιβλίο The Syriza Wave (Το κύμα του ΣΥΡΙΖΑ). Στο βιβλίο της περιγράφονται σε αδρές γραμμές η Ελλαδική κατάσταση και κυρίως τα γεγονότα που σημάδεψαν το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ και η μεταμόρφωσή του από «έναν ορίζοντα ελπίδας σε μία δίνη απελπισίας», όπως περιγράφει η ίδια.
Γιατί αντίσταση; Κοιτάζοντας τον κόσμο, υπάρχουν τόσα πράγματα που είναι τόσο άδικα, τόσο απαράδεκτα, τόσο εξοργιστικά. Υπάρχει η ακραία ανισότητα στη διανομή του πλούτου στον κόσμο, η υποβάθμιση της δημοκρατίας στην πολιτική διακυβέρνηση, η επίθεση στις κατακτήσεις των προοδευτικών δυνάμεων σε μέρη όπως η Βενεζουέλα και η Ελλάδα, ο παραλογισμός της προεδρίας Τραμπ. Υπάρχουν τόσα πολλά να αντισταθείς. Όλες αυτές οι φρικαλεότητες, που απαιτούν πολλούς αγώνες, έχουν την ρίζα τους στη φύση του ίδιου του παγκόσμιου συστήματος, ενός συστήματος ανακατανομής πόρων από τους κάτω στους πάνω, απογύμνωσης του δημόσιου τομέα προς το συμφέρον του ιδιωτικού τομέα, πιέζοντας όλο και περισσότερο τη διαδικασία συσσώρευσης μέσω του εκδιωγμού.
Γιατί ένα φεστιβάλ αντίστασης; Για να γιορτάσουμε τη δύναμη της ανάλυσής μας να δούμε πέρα από τις απάτες της εποχής μας, την ικανότητά μας να συνεχίσουμε τις μάχες μας παρά τις τόσες ήττες, την αλληλεγγύη μας, καθώς παίρνουμε δύναμη από τους εαυτούς μας και ο ένας από τον άλλο για να κάνουμε ο,τι χρειάζεται να γίνει.
Που καλύτερα από την Αθήνα για να γιορτάσουμε την αντίσταση; Είναι το μέρος με τόσο μακρά ιστορία τεράστιων αντιστάσεων στις καταπιεστικές δυνάμεις, το μέρος μιας πολύ πρόσφατης «έκρηξης» και μιας πολύ πικρής ήττας. Η ελληνική αριστερά έξαψε τη φαντασία της διεθνούς αριστεράς (και ξεπέρασε την υπάρχουσα αριστερά) και αύξησε την αίσθηση των δυνατοτήτων μας σε μια περίπλοκη και δύσκολη ιστορική περίοδο. Τώρα οι περισσότεροι κοιτάζουν αλλού για μια τέτοια έμπνευση καθώς προσπαθούν να βρουν ένα νέο μονοπάτι προς το αύριο. Ο Σύριζα ήταν ένας ορίζοντας ελπίδας. Τώρα είναι μία δίνη απελπισίας.
Ακόμα κοιτάζω προς την Ελλάδα. Έχω δει την απογοήτευση, την κατάθλιψη, την απελπισία, τη διασπορά των δυνάμεων. Αλλά υπάρχει ακόμη αντίσταση. Είναι διάσπαρτη και υποβαθμισμένη και θλιβερή. Η αντίσταση δεν είναι πλέον απλά εναντίον του παγκόσμιου συστήματος και της τρόικας, αλλά και κατά της κυβέρνησης που εσείς βάλατε στην εξουσία, ενάντια στο κόμμα που εσείς οικοδομήσατε. Είναι μια πικρή και δύσκολη αντίσταση και ένας φόρος τιμής σε όσους βρίσκουν ακόμη το κουράγιο και τη δύναμη να επιμείνουν.
Φέτος στην εκατονταετηρίδα της Οκτωβριανής, της θριαμβευτικής, της ανησυχητικά επίμονης και της τελικώς νικημένης επανάστασης, πρέπει να σκεφτούμε τι θα χρειαστεί για να νικήσουμε στους καιρούς μας. Τόση πολλή δύναμη και πλούτους έχουν συσσωρευτεί εναντίον μας. Ξέρουμε πως να διαμαρτυρόμαστε και να αντιστεκόμαστε, αλλά πρέπει να βρούμε πως να νικάμε, πως να απαλλοτριώσουμε τους απαλλοτριωτές σε αυτές τις πιο περίπλοκες εποχές, πως να μετατοπίσουμε την ισορροπία δυνάμεων σε παγκόσμια κλίμακα. Πρέπει να πάρουμε πίσω τον κόσμο που μας έχουν κλέψει!
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, Νίκαια
Προφεστιβαλική συζήτηση στη Σβούρα
Το 10ο Resistance Festival πλησιάζει και στη Νίκαια το υποδέχονται με μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση για τα ζητήματα που αναδεικνύονται σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ομιλητής ο Ερρίκος Φινάλης. Στις 19:00 στον ανοιχτό κοινωνικό χώρο Σβούρα, Π. Τσαλδάρη 123 και Καισαρείας.
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη
Γιατί η υποτέλεια;
Συζήτηση με τον Παναγιώτη Δόικο (αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας ΑΠΘ) οργανώνει το Στέκι του Δρόμου στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών δράσεων του Resistance Festival 2017 κι έχει θέμα «Γιατί η υποτέλεια; Μπορεί να ανατραπεί η καθήλωση του λαϊκού παράγοντα;». Ιουστινιανού 11 και Βενιζέλου, ώρα 19:00.