Ελπιδοφόροι αγώνες κόντρα στην ομοβροντία μέτρων-σοκ.
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη και υπό της οδηγίες των Βρυξελλών ανακοινώνουν σκληρά πακέτα λιτότητας, φουντώνουν οι αγώνες των εργαζομένων, που αντιστέκονται στις προωθούμενες πολιτικές.
Στη Γαλλία σε απεργία καλούν, στις 27 Μαΐου, έξι συνδικάτα -CGT, CFDT, CFTC, FSU, Unsa και Solidaires. Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στις αλλαγές του συστήματος συντάξεων, που προωθεί η κυβέρνηση, και αφορούν την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, την προστασία της απασχόλησης και των μισθών.
Στη Ρουμανία, την Τετάρτη, (19/5) 50.000 εργαζόμενοι και συνταξιούχοι κατέκλυσαν το κέντρο του Βουκουρεστίου, διαμαρτυρόμενοι κατά των βάρβαρων μέτρων λιτότητας και περικοπών των δημοσίων δαπανών που αποφάσισε να εφαρμόσει, κατ’ εντολή του ΔΝΤ, η ρουμανική κυβέρνηση. Τα συνδικάτα σχεδιάζουν γενική απεργία για τις 31 Μαΐου.
Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη από την εποχή της πτώσης του Τσαουσέσκου, όπως μεταδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ, ήταν η συνέχεια μιας σειράς διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα μετά την αναγγελία των μέτρων.
Η ρουμανική κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει 70.000 δημοσίους υπαλλήλους πριν από το τέλος του χρόνου, να μειώσει κατά 25% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και κατά 15% στον ιδιωτικό. Οι περικοπές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου και αποτελούν προαπαιτούμενο για να εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση του δανείου των 20 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση είχε ανασταλεί μέχρι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι μπορεί να δαμάσει τις αντιδράσεις και να επιβάλει τις περικοπές μέσω της επίθεσης στο βιοτικό επίπεδο.
Η οργή των Ρουμάνων είναι τεράστια. Οι μισθοί στη Ρουμανία είναι ελάχιστοι. Για παράδειγμα, μια νοσοκόμα αμείβεται με 900 λέι ή 265 ευρώ, και ήδη οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει την ύφεση πολύ ακριβά και υποχρεώνονται να φορτωθούν κι άλλα βάρη. Ιδιαίτερα τους έχει εξοργίσει το ότι η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει το φορολογικό σύστημα, βάσει του οποίου όλοι πληρώνουν τους ίδιους φόρους, επιλέγοντας να περικόψει θέσεις εργασίας, μισθούς και συντάξεις. Την Τρίτη (18/5) χιλιάδες αγρότες απέκοψαν την περιοχή όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Βουκουρέστι, μπλοκάροντας την έδρα του υπουργικού συμβουλίου με τα τρακτέρ τους. Διαμαρτύρονταν για την μη καταβολή των επιδοτήσεων. Την Τετάρτη, 500 εξοργισμένοι συνταξιούχοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις.
Αντίστοιχα τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας σχεδιάζουν 24ωρη απεργία στο δημόσιο τομέα στις 2 Ιουνίου, και απειλούν να κηρύξουν γενική απεργία κατά των περικοπών των μισθών. «Απορρίπτουμε αποφασιστικά το σχέδιο λιτότητας, και τα δύο συνδικάτα αρχίζουν διαμαρτυρίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενική απεργία πολύ σύντομα», είπε ο Ιγκάσιο Φερνάντες Τόξο, γ.γ. του μεγαλύτερου συνδικάτου, των Comisiones Obreras (CCOO). Ενώ ο ηγέτης του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου, Union General de Trabajadores (UGT), δήλωσε πως το σχέδιο λιτότητας είναι καταστροφικό για την οικονομία και θα αυξήσει την ανεργία, η οποία έχει ξεπεράσει το 20%.