► Στη Γαλλία τα φερέφωνα της κυβέρνησης Μακρόν στα μεγάλα ΜΜΕ κατηγορούν τα Κίτρινα Γιλέκα, που λένε ότι ο Μακρόν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα, για «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Ή μάλλον, κατηγορούσαν. Διότι τώρα αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη «βελτίωση των κυκλοφοριακών ροών». Πώς; Μα, ιδιωτικοποιώντας και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, τη συντήρηση του οποίου θα αναθέσει σε εταιρίες όπως η Vinci με αντάλλαγμα την ανέγερση νέων σταθμών διοδίων. Ορθή σκέψη: εάν βάλει διόδια έξω από το σπίτι κάθε «αμόρφωτου λαϊκιστή», θα λυθεί το κυκλοφοριακό. Θα πηγαίνουν όλοι με τα πόδια και δεν θα μολύνουν και το περιβάλλον… Ούτε η Vinci θα δυσαρεστηθεί: θα προβλεφθεί αποζημίωση για έσοδα χαμηλότερα των αναμενόμενων.
► Στη Βρετανία άρχισε η κούρσα για τη διαδοχή της Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα, που παριστάνει ότι κυβερνά. Την μπαγκέτα της ορχήστρας την κρατούν όμως άλλοι – εξ ου και η γελοιοποίηση της βρετανικής βουλής, η οποία ιδρώνει… διακομματικά εδώ και μήνες ώστε να μην υλοποιηθεί η απόφαση του δημοψηφίσματος για έξοδο από την Ε.Ε. Τώρα σχεδόν όλοι αυτοί που δεν αντέχουν την «τυραννία της πλειοψηφίας» έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον, φαβορί για τη θέση της Μέι. Κάποιοι λίγοι που σκέφτονται ψυχραιμότερα, πάντως, συστήνουν μεγαλύτερη ανοχή: αν δεν βγει ο Τζόνσον επικεφαλής των Συντηρητικών, λένε, κινδυνεύουμε την επόμενη κυβέρνηση να τη σχηματίσουν οι «τρελοί» του κόμματος Brexit, που θριάμβευσε στις ευρωεκλογές.
► Στην Ισπανία ολοκληρώθηκε η δίκη των Καταλανών «στασιαστών». Η απόφαση του ειδικού πολιτικού δικαστηρίου που είχε ιδρύσει ο Φράνκο, και ζει και βασιλεύει μέχρι σήμερα, θα πάρει μήνες για να εκδοθεί. Μέχρι τότε, οι στασιαστές θα παραμείνουν στα κελιά τους, συμπληρώνοντας έως και δύο χρόνια φυλάκισης. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι εξ αυτών που εκλέχθηκαν ευρωβουλευτές, αλλά δεν πειράζει: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το ίδιο πιστεύουν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στον εξόριστο Πουτζδεμόν, παυθέντα πρόεδρο της Καταλονίας που κι αυτός εκλέχθηκε ευρωβουλευτής, να μπει στην ευρωβουλή: πρώτα, λένε, πρέπει να πάει στη Μαδρίτη για να πάρει κάτι χαρτιά που του λείπουν – δηλαδή ας συλληφθεί κι αυτός, και βλέπουμε.
► Στην Ιταλία μέχρι και ο πρωθυπουργός Κόντε, που έχει σηκώσει φιλοευρωπαϊκό μπαϊράκι και δυσφορεί με τις «ακρότητες» των 5 Αστέρων και της Λέγκας, εκνευρίστηκε από την αλαζονική στάση της ευρωκρατίας. Το ποτήρι ξεχείλισε από τις τελευταίες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν που, δίνοντας συνέχεια στις απειλές του Λετονού Ντομπρόφσκις, «προειδοποίησε» την Ιταλία ότι έχει πάρει επικίνδυνο δρόμο και μπορεί να τιμωρηθεί για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων. «Στον φίλο μου Γιούνκερ, όταν δηλώνει ότι είμαστε σε λάθος κατεύθυνση, απαντώ ότι εκείνος ήταν σε λάθος κατεύθυνση με την Ελλάδα», είπε ο Κόντε. Λάθος η Κομισιόν, λάθος και το ΔΝΤ, αλλά εμείς δεν είμαστε Έλληνες να πληρώνουμε λάθη άλλων, είπε εν ολίγοις ο Ιταλός.